Muminfönster till advent

trollet

Gör ett juligt muminfönster

Ett lekfullt litet vinterlandskap i miniatyr

Förra året gjorde jag julgrupper med muminfigurer.
Det var så vansinnigt roligt att jag spinner vidare på det temat i år, fast nu blir det ett helt fönster. Som en julgrupp 2.0 ungefär. 😉

Det är extra roligt med ett juligt muminfönster om du har lite äldre barn som kan använda fönstret och figurerna att leka med (som inte riskerar att sätta figurerna i halsen). Då förändras utseendet från dag till dag, figurerna flyttar på sig och blir mer levande.

Du behöver:

  • En balkonglåda utan hål i botten som är ungefär lika stor som din fönsterbräda
  • Lecakulor eller kvistar från trädgården
  • Jord
  • Juliga växter och pynt du tycker om
  • Muminfigurer
  • Mossa
  • Tunn ståltråd (valfritt)
  • Batteridriven ljusslinga (valfritt)
  • Juteväv och jutesnöre/dubbelhäftande tejp (valfritt)

Såhär gjorde jag:

1, Kontrollera att balkonglådan är hel och inte läcker.
Linda juteväv runt balkonglådan, fäst med jutesnöre på utsidan eller dubbelhäftande tejp på insidan.
(om du använder flera små balkonglådor/krukor väntar du med att linda ihop dem tills de är klara och står på rätt plats i fönstret, dvs sist av allt)

2, Lägg lite lecakulor eller små kvistar från trädgården i botten, fyll på med lite jord.

3, Placera ut växterna så som du vill ha dem, gärna så att det är snyggt både inåt rummet och ut genom fönstret.

4, Fyll på med mer jord, men inte för mycket, lämna nån centimeter till kanten så att vattnet inte rinner över sen när du ska vattna växterna.

5, Lägg ut mossan, den brukar gå att stretcha ut tunt så att den täcker all jord.
Fäst den med ståltråd formad som ett U så att den ligger stadigt.

6, Linda lite ståltråd runt foten på varje muminfigur, placera ut dem där du vill ha dem.

Tänk på att ditt julfönster syns utifrån också, så ställ inte alla figurer med ansiktet inåt i rummet. Det blir roligare för förbipasserande om några figurer tittar ut och möter deras blick.
Återskapa scener från din favoritmuminbok om du vill.

7, Placera ut ljusslingan där du vill ha den: ringlad runt en barrväxt, runt balkonglådans kant eller längs med fönsterbrädan t ex. Fäst med U-formad ståltråd.
Göm batteridosan så att den inte syns.

KLART!

Tips:

Om balkonglådan är kortare än din fönsterbräda så kan du fylla ut fönsterbrädan med en större växt i kruka på kortsidan,
eller använd två kortare balkonglådor. Använd juteväv och linda runt balkonglådan och krukan så ser det ändå enhetligt ut.

Ståltråd kan du hoppa över helt om du vill, men det är extra bra med ståltråd om du vill kunna flytta runt balkonglådan,
eller om du vill ge bort den som present så att grejerna ligger kvar där du vill ha dem under transporten.

Komplettera med julgranspynt du gillar om du vill: glittriga kulor eller gigantiska snöflingor kan bli en fin kontrast om du inte vill ha ett klassiskt naturligt utseende.
Eller gör ett litet naturtroget landskap med bara naturmaterial från din egen trädgård: fina stenar, grenar, mossa och kottar.

Jag tycker att det är fint att börja i advent med julfint i vitt och silver, för att sen trappa upp julstämningen med mer grönt och sist rött och guld ju närmare julafton vi kommer. Byt ut och komplettera med röda detaljer i fönstret vid varje advent om du vill, det gör jag. 😀

Vattning

Hur ofta du ska vattna beror helt på vilka växter du valt: julstjärnor är t ex jättetörstiga, många succulenter är mer som kaktusar. Jag brukar försöka välja växter som vill ha ungefär lika mycket vatten, och när jag vattnar så lyfter jag på mossan och vattnar direkt på jorden så att det inte rinner över krukkanten.

Återbruk

Använd bara växter och gratismaterial från trädgården om du vill: mossa, vackra stenar, ormbunksblad, blåbärsris, barrkvistar och avklippta rankor av murgröna eller vintergröna är toppen. Grankvistar kan stickas ner i jorden så att de ser ut som en liten gran, rankor av murgröna kan ringlas runt krukkanten. Tänk på att du inte får klippa grenar eller ta mossa i skogen hursomhelst, du behöver markägarens tillstånd. I din egen trädgård är det däremot fritt fram.

Om du köper små växter från trädgårdsbutik så släng dem inte när julhelgen är över; plantera ut dem i din trädgård och använd igen nästa år.

God Jul önskar hattifnattarna!

 

Läs också: Julgrupp med muminfigurer

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.