Nyttig och produktiv
Tomaterna är runda, orangegula, medelstora och sitter liksom i kluster på plantan som kan bli rejält hög, ca 3 meter. Tangella är alltså en indeterminat tomatsort som både behöver tjyvas och bindas upp. Och gör det i tid! Tangella är en hyfsat tidig, produktiv sort som riskerar att få böjda, knäckta grenar om du inte binder upp ordentligt. Även om frukterna inte är så stora så blir de många.
Syskon med Tigerella
Tangella kommer från England och är resultatet av en korsning av den klassiska röda tomatsorten Ailsa Craig som togs fram på 1930-talet. På Glasshouse Crops Research Institute korsade de Ailsa Craig med en okänd tomatsort och fick samtidigt också fram Craigella och den randiga välkända tomatsorten Tigerella.
Tangella är också ena föräldern till tomatsorten Sungella (som är resultatet av en korsning av Tangella och Sungold F1, en hängiven tomatodlare selekterade den så att den blev stabil efter 8 generationer).
Fördelar med Tangella
Sorten verkar vara både tidig, produktiv och hyfsat resistent mot sjukdomar. Tomaterna spricker inte så lätt heller. Jag odlade den mot en varm, solig ladugårdsvägg i rejält stor kruka i skyddat läge. Temperaturen varierade en hel del men tomaterna sprack inte förrän i mitten av september (och då långt senare än andra sorter). Den har gett hyfsat god avkastning trots att jag inte odlat den i växthus.
Den är dessutom både god och extra nyttig. Heritage Food Crops Research Trust rankar den ganska högt på sin lista över tetra cis-lykopentomater eftersom den har höga halter av tetra cis-lykopen: 6,13. Du behöver alltså inte värma upp eller tillaga Tangella, din kropp kan ta upp nyttigheterna i den även om du äter den färsk. Ur näringssynpunkt är det faktiskt bäst om du låter bli att värm upp den överhuvudtaget och äter den färsk direkt: gör en härlig salsa, gazpacho eller ät den färsk som den är.
Skal och smak
Funkar fint att ätas på macka eller i sallad men om du tänker göra sås på den så rekommenderar jag att du tar bort skalet som är ganska kraftigt. Efter några kalla nätter blir det ännu kraftigare. Mäter 5 i brix enligt boken The Heirloom Tomato av Amy Goldman. Smaken är ganska intensiv: ingen delikatesstomat men ändå skarpt fruktig och god. Tillräckligt god för att jag gärna ska odla den igen! 😀
Frö och plantor
En annan fördel med Tangella är att det är hyfsat lätt att få tag på frö till den här sorten. Vissa privata trädgårdsbutiker säljer den tillochmed som planta. Jag köpte frö från föreningen Tomatklubben.