Historia
Jubileum är en svensk sort som tagits fram på Balsgård ca 1984-1985 (registrerades 1988) och är resultatet av en korsning av sorterna Giant (Prunus domestica) och Yakima (Prunus salicina?). Det är en väldigt populär sort som odlas i många länder, på engelska och amerikanska hemsidor kallas den Jubilee. Ofta beskrivs Jubileum som en förbättrad Victoria ungefär och den används både i privata hemträdgårdar och i större kommersiella fruktodlingar.
Jubileum är delvis självfertil men skörden blir avsevärt bättre om den har bra pollengivare i närheten, som t ex Opal eller Victoria.
Frukten och smaken
Jubileum ger ganska stora, rödvioletta ovala plommon med små bruna prickar på gulare botten. De har fast gult kött och god sötsyrlig smak. Ett plommon väger ca 70 g/st och kärnan brukar gå rätt lätt att lossa från köttet. Allra godast är det som färskt och nyplockat, vid lagring kan en del av sötman försvinna tyvärr. Plommonen mognar i början eller mitten av september, lite beroende på väder. Jubileum brukar kallas för en medeltidig sort och mognar tidsmässigt mellan Opal (som ofta beskrivs som tidig) och Victoria (som ofta beskrivs som en senare sort).
Trädet och grundstammen
Själva trädet brukar beskrivas som lättskött (för att vara plommon), med ett upprätt, lite lätt hängade växtsätt och bred, ganska tät krona. Det säljs ofta ympat på grundstammen Prunus cerasifera men den mest produktiva grundstammen för Jubileum verkar vara St Julien. Härdigheten kan variera beroende på vilken grundstam Jubileum ympats på, men vanligen brukar man rekommendera växtzon 1- 3(4). Uppbyggnadsbeskärning behövs oavsett vilken grundstam du köper det på.
Prunus cerasifera brukar ge mer starkväxande träd med bra rotsystem men det kan dröja innan fruktsättningen kommer igång. St Julien däremot ger medelstarkväxande träd och tål mer kyla, plus att den ger frukt redan efter 3-4 år. Även om grundstammarna klarar högre zoner med mer kyla så är ändå zon 1-3 att föredra när man odlar Jubileum, för zonen syftar inte (som många tror) på var nånstans i Sverige trädet överlever, utan zonen avser var frukten hinner mogna och utvecklas på ett bra sätt. 🙂
Fördelar…
Jubileum ger bra skörd men brukar tacksamt nog inte behöva gallras. Det är en frisk, bra och vanlig sort som är lätt att få tag på i trädgårdsbutikerna och finns som E-planta, dvs Jubileum E. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.Den är alltså både lättodlad och god! 🙂
…och nackdelar
Eftersom som Jubileum är licensbelagd (så kallad PBR, Plant Breeders Right) så kan den ibland vara något dyrare än andra, icke certifierade sorter men jag tycker att den är värd det eftersom det är så bra kvalitet på växtmaterialet. Och Jubileum kan ibland ge lite ojämn skörd, dvs även om det är en produktiv sort i sig så kan produktiviteten variera från år till år. Men summan av plommonkardemumman är ändå att fördelarna är långt fler än nackdelarna. 😉
Vet du mer?
Har du mer information om plommonsorten Jubileum?
Kommentera gärna blogginlägget och berätta! 🙂
Källor i urval:
https://pub.epsilon.slu.se/11837/7/nybom_et_al_150202.pdf
https://stud.epsilon.slu.se/1110/1/jonsson_m_100427.pdf
https://minegentradgard.se/vaxt/88
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_kvalitetsnormer/kv11.pdf
https://www.eplanta.com/uploaded/Pdf_pollineringsschema/Pollineringsschema_Plommon.pdf
https://www.blomsterlandet.se/tips-rad/tradgard/frukttrad/frukttradens-olika-grundstammar/
Tack för din text. Om Jubileum registrerades 1988 borde väl PBR gått ut 2013 (25 år)? I så fall ännu större anledning att skaffa!