— det här avsnittet sponsras av reklam för Fröbanken.se —
Om bondbönor med Annika Carlsson
I det här avsnittet får jag lära mig mer om bondbönor av Annika Carlsson. Annika är ålderman för bondbönor och åkerbönsskrået i fröodlarföreningen Sesam och vi pratar om både odling, tillagning och skadedjur på bondbönor. Generellt så är bondbönor väldigt snälla och lättodlade som är tacksamt för nybörjarodlare att börja med. Bondbönor och åkerbönor tillhör samma art, och gränserna mellan dem är lite flytande men vi nämner båda och Annika förklarar också skillnaden på dem.
De namnsorter av bondbönor och åkerbönor vi nämner i avsnittet:
Anders i Kullängen
Aquadulce
Arne
Bianca
Brottby
Con Amore
Crimson Flowered
Dalaböna
Double Red
Evert
Gerd
Grebo
Horshult
Högtomt
Kalle P
Kurt Jönsson
Lappland
Lövånger
Martock
Metissa
Mikko
Nekrassow
Nylands-Nisse
Osnaköp Södergård
Red Epicure
Roslagsbro
Rönnäs
Solberga
Södergården
Talia
Udden
Witkiem
Vattholma
Västra Torsås
Ösel
Efterlysning!
Annika söker med ljus och lykta efter frö till sorterna Högtomt, rödblommande Martock (den vitblommande har hon redan) och Nekrassow. Om du har ett överskott av dessa och vill dela med dig av frö till henne så kontakta mig på jasmine@tradgardstrollet.se så vidarebefordrar jag ditt mail till Annika. 🙂
Finna frö:
Fröbanken.se har ett bra utbud av bondbönor och säljer också kulturarvssorter av andra baljväxter som annars kan vara svåra att hitta: kokbönan Signe, sockerärten Svartbjörsbyn, kokbönan Mor Kristins Böna, märgärten Örshult, brytbönan Särdal mfl. Jag blev jätteglad när jag hittade dem hos Fröbanken, att det finns en fröfirma som vågar satsa och säljer så många av dessa rariteter.
Föreningen Sesam (medlemskap krävs)
Kul kuriosa
Ibland dyker det upp mer information ”bakom kulisserna”, efter att podden avslutats, som detta med blötläggning av bönor… En del tycker det är bra, de flesta inte. Annika blötlägger inte bondbönor före sådd. ”Det behövs inte.”, sa hon. Men har man däremot väldigt väldigt gammalt, ihoptorkat utsäde kan man prova blötläggning.
Andra referenser till det vi pratar om:
Boken Frö: jakten på framtidens mat – Anna Liljemalm med foto av Erik Abel (2020)
Boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna: om fröuppropets kulturarv – Lena Nygårds & Matti Wiking Leino (2013)
Bloggen Forsnäs-Hemman – Bondbönor med bruna blommor
Trädgårdstrollets Trädgårdspodd – Avsnitt 5: Om ärter med Agneta Magnusson
Trädgårdstrollet – Sortguide: Bondböna
Trädgårdstrollet – Fröodlar bondbönan Gubbestad
Jag känner flera av dessa bondbönor. Under min tid som ordförande i föreningen så kom första föryngringen av sorterna att ske på något av mina korsningssäkra odlingsställen. Ex Dalaböna, Gubbestad, Horshult och Lövånger. För trettio år sedan kunde ingen ana vilken odlingsskatt vi skulle samla in av bondbönesorter! Jag försäkrar, att flera av dessa sorter kom att räddas genom e ofattbar slump, och att i flera fall så var första starten ur åldrigt frö ingen självklarhet!
Vilken fantastisk arbetsinsats du gjort, så att de får leva vidare och fler får möjligheten att odla och uppleva de gamla sorterna. Att få liv i gamla fröer är verkligen inte så lätt alla gånger så hatten av, TACK för ditt viktiga arbete. Hoppas att jag kan bidra till att intresset ökar för de här sorterna med mina texter. 🙂