— det här avsnittet sponsras av reklam för Fröbanken.se —
Poddavsnitt 25: Om rabarber
I det här avsnittet som spelades in 5 april får jag lära mig mer om rabarber av författaren Ingar Nilsson som bl a har skrivit böcker om rabarber, kål och hallon. Denna gång pratar vi om rabarber och Ingar berättar att den inte bara är till för efterätter och tipsar om lite annorlunda sätt vi kan använda rabarber på i köket. Vi pratar sorter, smakfavoriter, odling, gödsling och Ingar berättar också om rabarberns kulturhistoria och om provsmakning av rabarber.
Trädgårdsböcker av Ingar Nilsson:
Ingars hemsida
Rabarbersorter vi nämner:
Apple Delight
Barbro
Berit
Cawood Delight
Champagne Red
Frigo
Glaskin’s Perpetual
Ingegerd
Jordgubbsrabarber – Flera olika sorter i handeln kallas för detta, bl a Framboozen Rood och Fulton’s Strawberry Surprise.
Karlsgård
Klok Gumma
Kopparemåla
Lilibarber/ Lowberry Lilibarber
Prince Albert
Rosenhagen
Smultronrabarber – Enligt SKUD finns det ingenting som heter smultronrabarber, men sannolikt är smultronrabarber samma sort som Svendborg Vinrabarber. Det finns också en lokalsort från Blekinge som heter Kopparemåla som kallats för detta, och en lokalsort från Skåne som heter Arlöv som också kallats så.
Spangsbjerg
Sutton / The Sutton
Svendborg Vinrabarber
Valentin
Victoria /Viktoria
Vi pratar också om:
AlterHedens Rabarberi i Piteå – rabarbersafari, gårdsbutik, webshop
Fredriksdals Friluftsmuseum i Helsingborg
Rabarberfestivalen i Wakefield
rothalsröta
mer om The Rhubarb Triangle