Poddavsnitt 33: Om jord

trollet

innehåller reklam för Skillbreak.com och Trädgårdscentrum i Tierp-

Poddavsnitt 33: Om jord

I det här avsnittet, som passande nog släpps 22 maj på den Biologiska Mångfaldens Dag, får jag lära mig mer om jord av odlaren och självhushållaren Marek Rolenec. Marek brukar hålla odlingskurser för FOBO (Förbundet Organisk-Biologisk Odling) om hur man odlar sin jord och sin mat.

Han berättar om vad jord är för nåt, olika sätt man kan göra jord på, fördelarna med att ha en levande jord full med mikroliv och hur viktigt det är att skapa egna kretslopp och lära sig se sitt trädgårdsavfall som en resurs.

Kurserna vi pratar om:

Mareks kurs Odla din jord och din mat

Trädgårdstrollets onlinekurser på Skillbreak

Sorter vi nämner:

Tomaten Ananas Noire

Tomaten Blue Fire

Tomaten Chilega

Tomaten Ponderosa (lagringssort)

Tomaten Vesuvio Giallo (lagringssort)

Annat vi pratar om:

Odla din jord, organisk-biologisk odling i praktiken – Karin Jansson

Budgetodla del 2: Jord

Budgetodla del 5: Gödsel

biokol

biologisk mångfald

bokashi (fermenterad, lufttät turbokompost)

dokumentären Den sista skörden (kan ej längre ses på svt)

FOBO – Förbundet Organisk-Biologisk Odling

fröodling

fröodlarföreningen Sesam

Sesams fröodlarhandbok Frö för framtiden

kompostlimpa

mycorrhiza

Nils Åkerstedt

nässelvatten

urinvatten = kissvatten = ”guldvatten”

pyralider

täckodling (kompostering i tunt lager i grönsakslandet, runt plantor)

Täckodla med kirskål

Trädgårdscentrum i Tierp (där Trädgårdstrollet jobbar deltid)

FOBOs pedagogiska jordbyttor i montern på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2023.
Lövmull i FOBOs monter.
Kökskompost med mask i FOBOs monter.
Vanlig köpejord i FOBOs monter.
Mullrik trädgårdsjord i FOBOs monter.
Mullrik trädgårdsjord närbild.
Läs också Budgetodla del 2: Jord
Poddavsnitt 32: Om ätbara blommor
Alla poddavsnitt

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.