Det finns en tomat för varje årstid
Eller nja, det finns faktiskt flera!Ofta när jag berättar att vi i familjen äter egna, färska tomater året runt så är det nästan alltid någon som rynkar lite på näsan och påpekar att det är bättre att äta efter säsong. Att det är nyttigt att få längta lite. Men visst längtar jag! Jag längtar redan efter nästa års sockersöta sommargodissalladstomater för det som vi äter nu såhär års är vinterns tomater, såna som går att lagra.
För det går alldeles utmärkt att äta egna färska tomater året runt och ÄNDÅ äta efter årstid. Vi äter ju inte samma slags tomater i familjen året runt, utan vi anpassar oss; olika tomatkategorier för olika årstider. Vinter och vår blir det mest lagringstomater (som vi odlade i somras, inga växtlampor igång än här inte ) För jag odlar tomater strategiskt ur 7 olika kategorier just för att få så lång konsumtionssäsong som möjligt, en säsong som faktiskt täcker hela året. Måste man göra som vi? Såklart inte. Men testa gärna, för det funkar fantastiskt bra!
Ovanligt god lagringstomat
Lagringstomater har ofta ett tjockare eller segare skal och en fastare/torrare konsistens än ”vanliga” sommartomater och används därför vanligen i matlagningen snarare än i en sallad… Men det finns undantag. Som Date Fruit Yellow!
Den ger ganska små, gula-milt orangegula ovala tomater med riktigt fin smak. Hyfsat söt, så pass goda att de faktiskt funkar i en sallad iallafall 2-3 mån efter skörd. Jag brukar lite skämtsamt säga att den är det närmaste en Sungold F1 man kommer inom kategorin lagringstomater, och det betyder inte att de smakar likadant (för det gör de verkligen inte) utan bara att Date Fruit Yellow är den godaste lagringstomaten jag smakat hittills, som mest påminner om ”vanliga sommartomater” rent smakmässigt fastän den går att lagra.
Halvhög lättodlad planta
Date Fruit Yellow är nästan en busksort, plantan blir ca 120-150 cm hög (brukar kallas semi-determinate på engelska sidor) som odlad i stor kruka men kan bli högre om den får ännu mer jordvolym. Det är en rätt produktiv sort som inte spricker så lätt, inte en enda tomat sprack iallafall här hos mig den regniga sommaren (med översvämningar!) sommaren 2023. Då odlad utomhus i stor kruka, utan tak. Smaken är imponerande god för att vara lagringstomat, det närmsta man smakmässigt kommer en ”vanlig sommarsalladskörsbärstomat” inom kategorin lagringstomater. Jag rekommenderar den varmt! En återkommande favorit här hemma… Visst är den godast färsk men helt ok även som lagrad. Går att lagra i ca 5-6 månader och har en utvecklingstid på 75-80 dagar. Jag köpte frö från Meraki Seeds.
Tomaterna kan bli lite skrynkliga och tappa i smakvolym efter att ha lagrats länge, då brukar jag köra dem i ugnen ihop med vitlök och färska örter (från frysen) i en ugnsform på ganska låg värme i några timmar, det blir som semi-torkade tomater. Funkar toppenbra på en sallad, testa vetja!