Piplök – Allium fistulosum
Gästbloggare: Johnna Gilljam @bondjantan
Jag har odlat piplök många år nu och kan inte riktigt leva utan den. Lite då och då förökar jag den och ger bort plantor eftersom jag tycker fler borde odla piplök. Man kan både dela plantan och ta frön, båda fungerar fint för förökning. Piplök är det bland det första som siar om köksträdgårdens uppvaknande hos mig på vårvintern. Små späda skott skjuter upp och ibland till och med genom snön som håller på att smälta undan. Så tidigt faktiskt, ja det beror väl lite på var i landet man bor så klart men troligen är det i alla fall en av de tidigaste grönsakerna oavsett var du bor.
Hör ofta att man blandar ihop piplök och salladslök som om det var bara olika namn på samma lök. Om jag har förstått det rätt så är piplök en gammal sort och salladslöken är dess avkomma genom produktutveckling. Det vill säga, det är inte en och samma utan nästan lika.
Får stora klotformade vita bollar till blommor
Piplöken är perenn precis som gräslöken och vill ha en lucker och näringsrik jord för att leverera fint år efter år. Den gillar lagom med fukt och du kan med fördel täckodla runt den med gräsklipp, det uppskattas både för näringen och det fuktighetshållande täcket. Piplöken är vacker med sina stora klotformade vita bollar till blommor. Den gillas av insekter och bin, en riktig gourmetrestaurang för de små liven. Och det är inte bara de som gillar piplöken, det gör vi även människor och jag tror att vi har gillat den bakåt i tiden till 1700-talet! Jag gissar på att den tydliga löksmaken i de långa ihåliga stjälkarna som tål några minus gillas samt att den kommer om och om igen.
Jag använder min piplök som salladslök i sallader, omeletter och till och med på mackan tidigt under våren. De senaste åren har jag också odlat mycket piplök och då har jag gjort örtsalt med piplök som grund. Riktigt gott!
Vänligen,
Johnna
Om Bondjäntan Johhna Gilljam
Johnna Gilljam har tidigare skrivit för tidningen Land i många år och har nu startat en ny plattform Bondjäntans Magazine där hon delar med sig av sin passion för mat, dryck, odling, tomater, trädgård och det goda livet! Där utforskar hon även sätt att ge livet extra glans och att hitta långsiktigt hållbara alternativ. Bondjäntans Magazine hittar du på bondjantan.se