Gör en BÄRSÅ som trädgårdsduon Rosa lapponica

trollet
Jodå, du läste rätt. Jag skrev bärså.😉En berså vet nog de flesta trädgårdsägare vad det är… Ultraklassikern i svenska trädgårdar brukar vara syrenbersån, som ramar in och skapar en rofylld plats att dricka kaffe på. Men det blir ju inte roligare än vad man gör det, så varför inte satsa på en bärså istället, av bärbuskar?😃😃😃

I Dorotea i fjällnära växtzon 7 i södra Lappland pågår projektet att restaurera och väcka nytt liv i dr Sten Strömboms trädgård. Projektägare är Dorotea Kommun, projektet finansieras av Leader Lappland via EU medel och i juni har många trädgårdskonsulter, kommunarbetare, frivilliga och andra hjälpt till med arbetet.

Trädgårdskonsulterna Mariana Mattsson och Reginald Sholz gjorde de första inventeringarna, förslag och planering av nygestaltningen och i återskapandet av den gode doktorns trädgård har Mariana utgått från hans tankar om det ätbara och av de ritningar som finns bevarade. Det har bland annat skapats pionrabatt med 15 olika sorter, rosrabatt, en buskplantering och nu också en bärså i form av en lekfull labyrint med blåbärstry, krusbär, svarta vinbär och massa annat gott… Så himla kul idé tycker jag!😃😃😃 Låt dig inspireras, gör en likadan eller anpassa växtvalet efter din växtzon och din yta. Kika i sortguiderna om bär här på bloggen för fler namnsortsalternativ.😄

Ritning och copyright Mariana Mattsson.

Måtten på bärsån:

Den inre rundeln är 4 meter i diameter, så måttet från mittpunkten till den första bärbuskcirkeln blir 2 m. Till nästa cirkel är det också 2 m, till den yttre tredje är det 2,5 m, för där är det större och bredare buskar. Totalt alltså 6,5 m från mitten till ytterraden (björkbågen är inte inräknad). Tanken är att det inte ska bli alltför tätt i gångarna mellan, men ändå lummigt.

I yttersta ringen:

Amelanchier och aronia är på ”baksidan” mot norr, blåbärstryn som blir lägre är mot söder och gräsytan.

Bärsån är skapad av Trädgårdsduon Rosa lapponica, Mariana Mattsson och Reginald Scholz. Foto och Copyright Mariana Mattson.

Stort tack

Ett stort tack till Mariana Mattsson och Reginald Scholz som så generöst delat med sig av skiss och beskrivning. Tack snälla ni för att jag får publicera era fina bilder och fantastiska idé här på bloggen.

Följ Mariana och Reginald:

På instagram: @magasinet_husman

På Facebook: Trädgårdsduon rosa lapponica

Mariana Mattssons blogg Trädgårdsambassadören

Läs mer:

Artikel i Lokaltidningen Nu 2024-06-29 av Magnus Bergman

Mer om bärsån på Trädgårdsduon Rosa lapponicas Facebooksida

Mer om rosorna och pionrabatten på Trädgårdsduon Rosa lapponicas Facebooksida

 Poddavsnitt 2: Om rosor i Lappland med Mariana Mattsson
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.