Sortguide: Röda krusbär

trollet
Hinnonmäki Röd.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-
Det är många som älskar krusbär men inte alla verkar veta om att det finns krusbär i många olika färger… Själv är jag allra allra mest förtjust i de röda krusbären. Jösses vad goda de är…! Om du aldrig provat röda krusbär så är det dags nu. Och som vanligt finns det fler sorter än man tror. 😉

Jag vet att ni är många som väntar och längtar efter en heltäckande sortguide om alla krusbär men  det finns så galet många sorter att den kommer ta betydligt längre tid att skriva… Så jag börjar med en sortguide om mina absoluta favoriter, de röda krusbären. Det är iallafall en bra början.🙂

Odla krusbär

Moderna krusbärssorter är rätt snälla och lättodlade; de trivs bäst i soligt läge. Ju mer sol desto godare blir bären men de funkar även i halvskugga. De odlas vanligen som buskar men går också att stamma upp (finns även att köpa som uppstammade eller toppympade i butik om du inte ids stamma upp själv). Vissa är fasligt taggiga men det finns taggfria sorter också om du föredrar det.

Själv tycker jag att det är rätt bra med taggiga grenar ibland, eftersom vissa husdjur (eller rådjur) annars gärna kalasar på bären men med taggiga grenar ökar möjligheten att du får ha bären för dig själv.

Hinnonmäki Röd i min trädgård. Så god att jag har tre buskar av samma sort. Taggig, men ger släta goda bär. Och många bär, den är riktigt produktiv.
Hinnonmäki Röd ger en hel del…

Skillnad på sort och sort

Krusbär är generellt rätt lättodlade och hyfsat härdiga men det finns vissa skillnader mellan olika sorter… Vissa sorter har taggiga grenar, andra har mindre mängd taggar, andra är helt taggfria. Vissa har släta bär, andra har lite hårigare bär. Den kanske viktigaste skillnaden är hur pass motståndskraftig den är mot mjöldagg. Äldre sorter har ofta dålig resistens mot mjöldagg medan de flesta moderna sorter är mycket tåligare. Jag rekommenderar verkligen att du väljer en sort som är motståndskraftig mot mjöldagg så att du slipper hålla på och lägga massa arbetstimmar på att bespruta… Om du ändå ska köpa nya buskar, satsa då gärna på tåliga och friska sorter. 🙂

Skälet till att många håller kvar vid äldre sorter, med sämre resistens, är att de ofta har ett tunnare skal och en annan smak. En sötare, mildare, annan smak (som vissa menar är helt överlägsen de moderna). Om du har en sådan buske i din trädgård så smaka, jämför och vårda den ömt men de brukar inte finnas till salu i vanliga trädgårdsbutiker. Och de behöver ofta besprutas regelbundet mot mjöldagg.

Köp Kumulus hos Cramers Blommor

kumulus
Det går att behandla krusbärsbuskar som drabbats av mjöldagg med svavel, t ex preparatet Kumulus. Men enklast är det att slippa sånt och välja en sort som är resistent/motståndskraftig mot mjöldagg vid köp.
kumulus
Kumulus är ett svavelbaserat svampmedel som används mot bl a mjöldagg. Blanda ut det med vatten och spruta (men ej i starkt solsken).

Köp Kumulus hos Cramers Blommor

Sortguide: Röda krusbär

De sorter som jag bedömer som lite extra odlingsvärda eftersom de beskrivs som motståndskraftiga mot mjöldagg är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lite lättare att få tag på är markerade med ***. De sorter som marknadsförs som taggfria (eller iallafall hyfsat/nästan taggfria) är markerade i grönt. Sortguiden avser i huvudsak Ribes uva-crispa om ej annat anges. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Achilles – Zon okänd. Beskrivs som en mycket gammal sort som ger mellanstora, ljusröda bär med lite utdragen, vagt avlång form på bäret. Tyvärr känsligare för svampsjukdomar än moderna sorter.

Ashton Red – Zon okänd, fortfarande populär sort i Tyskland och Frankrike så sannolikt zon 1-2 (men den verkar även funka att odla upp till zon 4). Mycket gammal engelsk sort från 1750-talet (enligt andra källor är det 1773 som gäller). En av de allra äldsta kursbärssorterna som fortfarande finns att få tag på än idag (även om man får beställa från utlandet). Ger mörkröda, mycket goda bär med fin arom och tunt skal. Plantan blir ca 100-120 cm hög.

Black Velvet –  Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 37 minusgrader. Medeltidig-sen sort so ger ovala, mörkt röda bär, nästan rödlila med tjockt skal och god, söt smak med toner av blåbär. Sorten beskrivs som frisk och motståndskraftig, oklart mot vad (kanske mot mjöldagg). Verkar vara en korsning mellan krusbär och spärrkrusbär.

Bloodhound – Medeltidig sort som ger mörkröda bär.

Captivator*** – Zon 1-5 (6). Ganska långsamväxande, ny sort som ger rödlila, släta bär med rätt söt smak i juli-augusti. Blir ungefär meterhög och är motståndskraftig mot mjöldagg. Sägs vara nästan helt taggfri, men ibland förekommer plantor med mer taggar i handeln… Syna busken noga innan du köper så att du vet vad du får.  Köp Captivator hos Cramers Blommor

Comanche /Red Jacket /English Red Jacket – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 37 minusgrader. Produktiv sort som ger röda, saftiga bär. Kommer kanske ursprungligen från England eftersom den också kallas för English Red Jacket i USA. Beskrivs som frisk; motståndskraftig mot både mjöldagg och andra svampsjukdomar.

Crown Bob – Zon okänd. Sen sort som ger ganska stora, brunröda bär.

Dan’s Mistake – Zon okänd men verkar växa bra i zon 4. Gammal engelsk sort från 1850 som ger ljusröda bär. Smaken beskrivs som sötsyrlig med mer sötma än syra.

Easycrisp Lady Late – Zon 1-5. Ger mörkröda, rätt stora söta bär i juli-augusti. Plantan blir ca 1-1,5 m hög och har hyfsat få taggar. God motståndskraft mot mjöldagg. Namnen Easycrisp och Lady Late är registrerade varumärken. Köp Easycrisp Lady Late hos Cramers Blommor

Hinnonmäki Röd. Härdig och frisk buske som ger släta bär.

Hinnonmäki Röd*** – Zon 1-6 (7). Väldigt härdig gammal finsk krusbärssort från början av 1900-talet som ger röda, goda bär med sötsyrlig smak och tjockt skal som mognar i juli-augusti. Busken blir ca 1 m hög och har taggar. Motståndskraftig mot mjöldagg, bären är släta och sorten är härligt produktiv! En av de absolut vanligaste sorterna i svenska trädgårdsbutiker, en klassiker. Brukar ofta finnas att köpa både i klassiskt buskformat och på stam (dvs som ett litet toppympat eller uppstammat litet träd). Köp Hinnonmäki Röd hos Cramers Blommor eller Köp Hinnonmäki Röd på stam hos Wexthuset

Hughton /Bergkrusbär – Zon 1-6 (7). Gammal amerikansk sort som ger små bär, men söta och goda. Verkar mogna några veckor senare än de vanliga sorterna. Plantan beskrivs som hög med ett upprätt växtsätt. Beskrivs som frisk och motståndskraftig men oklart mot vad.

Ironmonger – Zon okänd men verkar trivas upp till zon 4 iallafall. Gammal engelsk sort från 1800-talets början som är döpt efter en engelsk släkt av trädgårdsmästare med samma namn. Ger ljusröda bär med tunt skal och rosa ådror. Bären hänger ofta parvis. Smaken beskrivs som söt och aromatisk. Säljs fortfarande i engelska plantskolor.

Kapitein – Zon okänd men verkar trivas upp till zon 4 iallafall. Ger lite droppformade bär med mörkt rödlila färg och sötsyrlig smak, bären hänger ofta parvis på busken. Beskrivs som taggfri.

Lepa Röd /Lepaas /Lepas Röd /Lepas /Lepaan Punainen – Zon 1-5 (6 eller mer). Storfruktig, kraftigväxande sort som ger röda, släta bär. Alla bär verkar mogna ungefär samtidigt. Verkar vara motståndskraftig mot mjöldagg. Gammal sort, verkar vara från början av 1900-talet; finsk korsning av Olavi Collan som 1919-1939 var chef för Hinnonmäki försöksstation. (Enligt vissa är detta samma sort som Hinnonmäki Röd, nån som vet om det stämmer…? Eller är det en systersort?)

Lord Derby (Ribes uva-crispa var. reclinatum) – Zon okänd. Populär tävlingssort i England som verkligen ger väldigt stora bär med tunt skal. Beskrivs som en dundergod dessertsort. Sen sort med mörkt röda bär.

Maiherzog /May Duke – Gammal sort från ort från före 1890. Ger ljusröda bär med lent, tunt skal som skiftar till vinrött som mogna. Doftar gott och lite kryddigt. Plantan blir ca 1 m hög. Går fortfarande att få tag på i Tyskland.

Martlet E*** – Zon 1-4 (5). Frisk och produktiv sort som ger mörkröda, släta bär i juni-juli och beskrivs som motståndskraftig mot mjöldagg (och ”/…/drabbas endast i ringa omfattning av andra bladsjukdomar.” enligt E-planta.com). På Balsgård verkar Martlet-plantorna fortfarande ha bra motståndskraft mot mjöldagg /…/”men rapporter från andra platser visar att motståndskraften mot mjöldagg kan vara på väg att brytas.” enligt vaxtforum.se Plantan blir ca 1 m hög, har ett medelkraftigt växtsätt och ganska tätt mellan noderna. Smaken beskrivs vanligen i mycket positiva ordalag, ibland används tillochmed ordet utsökt. Finns som E planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Martlet hos Cramers Blommor

Pax – Zon okänd men säljs och trivs i Norge och England. Ger röda, stora och ganska söta bär i slutet av juni som är goda att äta rakt av direkt från busken. Plantan blir ca 1-1,5 m hög och ca 0,5-1 m bred. Sorten beskrivs ha få taggar och verkar ha god motståndskraft mot mjöldagg.

Päronbär (Ribes divaricatum, spärrkrusbär) – Zon okänd men verkar funka fint att odla i zon 4. Får vackert rödsvarta, päronformade bär med en lite speciell smak, beskrivs smaka som en korsning mellan krusbär och söta svarta vinbär.

Red Champagne – Zon okänd men populär sort i England. Ger röda bär med god smak.

Redeva /Rote Eva – Zon okänd. Kompaktväxande sort med få taggar som ger stora, rödlila bär med söt och aromatisk smak. Plantan beskrivs som starkväxande, ger skörd sent på säsongen.

Roko –  Zon 1-4 (5). En av de tidigare sorterna som brukar mogna redan i början av juli. Ger stora, mörkröda bär med sötsyrlig smak. Blir ca 1 m hög, beskrivs vara motståndskraftig mot mjöldagg.

Rolanda – Taggfri sort som ger ganska stora, mörkröda, släta krusbär med söt smak  i juli-augusti. Blir ca 1,2-1,5 m hög. Beskrivs som motståndskraftig mot mjöldagg av tyska återförsäljare.

Rote Triumph – Zon okänd, säljs främst i Tyskland. Ger röda, sötsyrliga bär i juli. Blir ca 100-150 cm hög och lika bred.

Ronja – Zon 1-3 (4). Kompaktväxande sort som ger röda bär och är motståndskraftig mot mjöldagg. Bären mognar i juli-augusti, busken blir ca 70 cm hög. Köp Ronja hos Cramers Blommor

Scania – Gammal, svensk sort från 1930-talet som (med dåtidens mått mätt) beskrevs som hyfsat tålig mot mjöldagg. Produktiv men bären är ganska små jämfört med moderna sorter.

Röda krusbär Spinefree är taggifri och lättplockad.

Spinefree – Zon 1-4(5). Har medelkraftigt växtsätt och blir ca 1 m hög. Ger mellanstora, röda bär med söt och god smak som inte spricker så lätt. (Enligt enstaka källor är bären gula men jag har bara sett den med röda bär hos olika återförsäljare.) Beskrivs som lättplockad och marknadsförs som taggfri men förvånansvärt ofta har plantorna i butik massa taggar ändå… Felmärkta eller ej, kontrollera plantan NOGA innan du köper så att du faktiskt verkligen får en taggfri planta som lever upp till sitt namn. Motståndskraftig mot mjöldagg. Köp Spinefree hos Cramers Blommor

Tixia /Rafzicta – Ganska ny sort från 2000, framtagen i Schweiz. Ger rätt stora, röda bär med god smak. Har få taggar och beskrivs som starkväxande och motståndskraftig mot mjöldagg.

Whinhams Industry – Ger mellanstora, litegranna ludna röda bär. Beskrivs som god.

Worcester (Ribes divaricatum, spärrkrusbär) – Zon okänd men verkar funka fint att odla upp till zon 4 iallafall. Ger mörkt röda-rödsvarta stora bär med fin smak och arom.

Xenia /Rafzuera – Viss motståndskraft mot mjöldagg, och ”nästan” taggfri iallafall längst ut på grenarna där bären sitter.

Ångermanlands Röda – Zon 1-3 brukar anges hos återförsäljare (men sorten tål sannolikt mer kyla än zon 3… Ångermanland ligger ju i zon 5 ungefär) Ger röda, rätt stora bär. Plantan blir ca 1,2 m hög. Köp Ångermanlands Röda hos Cramers Blommor

Paj på röda krusbär är galet gott…!

Källor i urval:

E-planta.com

bok: Krusbärsboken – Martin Ragnar och Jens Linder (2019)

bok: Våra trädgårdsbär : hälsosam vardagslyx från egen trädgård – Leif Blomqvist (2020)

Wickmans Plantskola om Lepas Röda

Bok: Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut – Annevi Sjöberg, Daniel Larsson och Philipp Weiss (2016)

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/kasviala/lajikkeet-ja-alkuperaiskasvit/hedelmat-ja-marjat/herukat-ja-karviaiset/ribes-uva_crispa-lepaan-punainen.pdf

https://barlingshult.se/v%C3%A4xter/

https://plantago.nl/plantindex/plant/bo/R/1/Ribes.html?pagina=13

Läs också: Jättestora jordgubben Sweet Colossus
Poddavsnitt 8: Om krusbär med Martin Ragnar
Fler sortguider om ätbart

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.