Gör en tomatvägg

trollet

Jag brukar ju ofta prata om min tomatvägg men det är ju lite ljug egentligen för jag har ju inte EN tomatvägg, jag har flera…😂

Många tycks tro att man måste ha växthus för att lyckas med tomater… Nej. Det behöver du inte. (Men visst, bor du i zon 5 och uppåt så kan det vara bra.) Jag bor i zon 4 och budgetodlar tomater utan växthus med gott resultat vid ladugårdsvägg. Mycket enklare (och billigare) än växthus. Förutom en solig ladugårdsvägg så behöver du bara några trädstörar, lina, spik/skruv och uppbindningstråd/snöre. Och så tomatplantor i kruka, förstås. Bra budgetodling, helt enkelt!😃😃😃

En tomatvägg kan man göra mer eller mindre avancerad… Den enklaste versionen har EN våning med lina, till högväxande tomater. Du kan också välja att göra TVÅ våningar med lina; den högre linan som stöd för högväxande tomatsorter och den lägre linan som stöd till lägre busksorter. Då odlar du de höga plantorna i bakkant närmast väggen och binder upp mot de högre linorna och ställer de lägre busksorterna i en egen rad framför och binder fast dem mot de lägre linorna. (Men visst kan du använda traditionella stödpinnar också om du vill.)

Enkel tomatvägg:

🍅Välj en solig vägg i lä (ej norrläge).
🍅Slägga/spetta ner 2-3 trädstörar (eller fler, beroende på hur lång vägg du har) nån halvmeter eller mer från väggen.
🍅Fäst en stadig lina mellan störarna, högt upp på störarna för högväxande tomatsorter. Knyt fast den i stören men med stöd av spikar/ skruvar som du inte slår in hela vägen, så att linan inte ska kunna hasa ner (använd det du råkar ha hemma).
🍅Odla tomater i kruka vid väggen. Ju större kruka desto bättre. Om du vill så fäst tomatens stödpinne i linan så att de inte välter som småplantor om det blir storm.
🍅När tomaterna växer till sig kan du fästa deras grenar med snöre mot linorna (om du vill ha fler stammar än en enda). Eller använda fler stödpinnar.

Enkel tomatvägg vid en solig ladugårdsvägg (för högväxande tomater). Slå ner några trädstörar. Fäst en lina mellan dem.
Slå i en spik eller dra i en skruv högt upp på stören, så att inte linan hasar ner.
Hur hög stören är beror på hur höga tomater du vill odla… De jag använder är vanliga trädstörar från trädgårdskedja (de säljs vanligen bara i en mellanstorlek i trädgårdsbutiker, i bygghandel finns mycket längre om du vill odla tokhöga plantor på flera meter).
Jag tycker det blir stadigare om de högväxande tomaterna placeras innanför linan. Men ofta är det nån enstaka gren som hamnar utanför.
Jag brukar fästa plantorna och stödpinnarna i linan, så att de inte välter om det blåser till och blir storm. Jag gillar uppbindningstråd med ståltråd i, den är lätt att återbruka och binda om vid behov.
Vi använder nån gammal klätterlina, men du kan använda vilken stadig lina som helst egentligen… Vid den här väggen är det lite smalt att gå så därför har vi bara en rad med tomater här. Med en linvåning. Om du har mer plats kan du istället göra en dubbel tomatvägg, med dubbla linor och dubbla rader krukor (en rad högväxande, en rad lågväxande).

Dubbel tomatvägg:

🍅Välj en solig vägg i lä.
🍅Slägga/spetta ner 2-3 trädstörar (eller fler, beroende på hur lång vägg du har) nån halvmeter eller mer från väggen.
🍅Fäst en stadig lina mellan störarna, högt upp på störarna för högväxande tomatsorter. Knyt fast den i stören men med stöd av spikar/ skruvar som du inte slår in hela vägen, så att linan inte ska kunna hasa ner (använd det du råkar ha hemma).
🍅Fäst EN TILL stadig lina mellan störarna, ungefär halvvägs upp, för lågväxande tomatsorter. Knyt fast den i stören men med stöd av spikar/ skruvar under som du inte slår in hela vägen, så att linan inte ska kunna hasa ner (använd det du råkar ha hemma).
🍅Odla tomater i kruka vid väggen. Ju större kruka desto bättre. De högväxande i bakkant närmast väggen, de lågväxande i egen rad framför. Om du vill så fäst de högväxande tomaternas stödpinne i den högre linan så att de inte välter som småplantor om det blir storm. De lägre tomatplantorna fäster du i den lägre linan (vinkla deras stödpinne lite bakåt).
🍅När tomaterna växer till sig kan du fästa deras grenar med snöre mot linorna (om du vill ha fler stammar än en enda). Eller använda fler stödpinnar.

Den här väggen är lite längre, så därför har vi tre trädstörar. Linorna på bilden är lite onödigt slaka sen året innan, de behöver spännas lite.
Kom ihåg att dra i skruv eller spik för att hålla linorna på plats så att de inte hasar ner. På mittenstolpar kan det behövas en spik på varje sida.
Det fina med linorna är att man behöver färre stödpinnar (man kan använda snöre istället om man vill), det är enklare att fästa plantorna så att de inte välter vid storm, och det är lättare att härda plantorna med fiberduk på våren och skydda plantorna mot kyla med fiberduk på hösten eftersom jag enkelt klämmer fast duken med klädnypor på linan och i några krukkanter så att den inte fladdrar.
Bästa budgetodlarskylten ever. Men en riktigt bra svart, vattenfast penna krävs.
Ju större krukor desto bättre… Ta gärna större krukor än vad jag har. Mina är lite snåla: det är snittblomshinkar som är ca 18 l (PP05). Jag har borrat hål några cm upp från sidan så att de ska hålla kvar fukt lite bättre (det blir lite som en budgetversion av en självvattnande kruka) men en större kruka hade varit bättre.
När fiberduken inte behövs längre brukar jag placera de högväxande tomaterna på rad under linorna, och de lågväxande tomaterna på rad i framkant. De högre tomaterna fästs mot den högre linan, de lägre mot den lägre linan. (några dahlior har också smugit sig in i bilden)

Extra tillbehör…

Om du vill spara arbetstimmar så odla gärna i så stora krukor som möjligt, då behöver du inte vattna och gödsla lika ofta. Eller komplettera med en vattentunna i närheten, som du kopplar ihop med en solcellsdriven droppbevattning. Den jag har (i bild nedan) heter Irrigatia och har rätt många år på nacken… Jag har aldrig gillat den riktigt eftersom jag tycker att den väsnas för mycket men de nyare modellerna lär vara tystare. Jag använder den mest i nödfall när vi är bortresta eftersom jag vill kunna styra gödslingen mer precist genom att helst vattna själv, bara när det behövs.

Här berättar jag om tomatväggarna på Instagram

Om du vill lyxa till det så ställ en vattentunna i närheten och köp till en solcellsdriven droppbevattning till din tomatvägg. Då sparar du många arbetstimmar.
Tomatväggen 2022 i augusti. (dubbel)
Kanske blir det en tomatvägg för dig också nästa år?

Sprid dina risker

Jag älskar tomater och det här är ett enkelt och billigt sätt att odla dem på som jag gillar mest, men visst odlar jag även tomater på andra platser i trädgården (Kenneths tomatpåle på friland, i pallkragsodlingen mm). Det är klokt att sprida sina risker så odla gärna dina tomater på flera olika sätt och på flera olika ställen i trädgården.

Lycka till med tomatodlandet!😃😃😃

Läs också: Såhär budgetodlar jag tomater
Budgetodla del 1: Frö
Lyckas med tomater
17 Sortguider om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.