Besöker Rudenstams Bär & Frukt i Huskvarna

trollet
Jag är väldigt förtjust i Rudenstams Bär & Frukt och brukar alltid försöka stanna till där när jag har vägarna förbi… Eller när jag bara ska köra söderut, de är tillochmed värda en omväg.😄 De brukar ha bra lunch med äppligt tema och deras gårdsbutik & café är toppen. Särskilt sortimentet av olika namngivna mustsorter är fantastiskt fint och det är väldigt roligt att köpa på sig ett gäng olika mustnamnsorter och sen jämföra smakerna.

Förra veckan var jag på vift i Skåne. På tisdagen skulle jag till Elitplantstationen i Balsgård men det är ju en bra bit att köra från Uppland där jag bor så jag passade på att stanna till och övernatta i Huskvarna på Huskvarna Vandrarhem. Och då var ett stopp hos Rudenstams ett absolut måste!

Jag har gått flera pomologkurser förlagda här (via Pomologiskt centrum) och det är en härlig plats… Utsikten är så vacker att den nästan tar andan ur en; de böljande kullarna med äppelträd i ordnade rader, dignande av äpplen i solen. Man får nästan lite Italien-känsla, men istället för vinstockar är det äppelträd.😃

De brukar ha så bra lunch och fika på Rudenstams, man kan sitta inne eller ute.
Jag hade tur med vädret vid mitt besök med härlig utsikt från cafét.
Utsikten är fantastisk… Och mat och fika är gjort på lokala råvaror.
Perfekt ställe att köpa presenter på. Det ser ut som vinflaskor på håll men det är äppelmust eller must på andra frukter och bär.
Majoriteten av musten är namngiven, dvs du vet vilken namnsort av äpple du dricker. Det är väldigt roligt att köpa på sig några flaskor och ha en egen provsmakning hemma sen.
Den mousserade drycken av vita vinbär är rysligt populär…

Mer än must…

Förutom ett rejält tilltaget utbud av olika namnsorter av must så finns också en himla massa andra godsaker att köpa… I gårdsbutiken finns både färsk frukt, bär och grönsaker efter säsong men också presentartiklar, choklad, havtornssirap, skorpor och en himla massa mer lite lyxigare skafferiprodukter. Det mesta är lokala smaker från lokala leverantörer.

De har också den omåttligt populära (alkoholfria) mousserade drycken av vita vinbär som tyvärr var slut när jag kom… Nåja. Jag tröstade mig med flera flaskor av must istället, och den mousserade drycken av svarta vinbär är ju också jättegod förstås.😄

Det är roligt att kunna läsa lite om vad musten passar bra att kombinera med också, efter årstid.
Olika mustsmaker har olika toner och passar bra till olika sorters mat.
Det är verkligen skillnad på must och must.

Prisvinnare

Det är inte bara jag som tycker att Rudenstams är hejare på att göra goda drycker… Flera priser har de vunnit genom åren, bl a guld för halvtorr cider gjort på Gravensteiner 2021 och guld för söt cider 2023 och i MUST SM 2023 vann de i klassen sortren klar äppelmust med Santana (Rudenstams övriga bidrag i samma tävling vann två silver och ett brons).

Jag brukar unna mig gott om tid när jag går runt i gårdsbutiken för det är lätt att försjunka i beskrivningarna av de olika mustsorterna… Det är verkligen skillnad på sort och sort, och smakspråket för att beskriva de olika tonerna är nästan som poesi. För mig som knappt dricker nån alkohol är det väldigt roligt att se att alkoholfria drycker i en gårdsbutik beskrivs med samma omsorgsfullhet och detaljrikedom som annars ofta bara brukar vara reserverat för vin. Drycken får en själ! Det är mer än bara sortnamn, det är luftigt lätta toner av citrus, eller ingefära eller blommighet och bär. Hemma dricker jag musten långsamt med andakt, och känner verkligen efter. Och njuter, förstås!

Det ser ut som vinflaskor men det är must; en blandning av Aroma och svarta vinbär.
Rudenstams har vunnit många priser för sina olika drycker.

Mustprovning, självplock och fruktsafari

Förutom att handla och äta lunch eller fika så erbjuds också mustprovning och fruktsafari men då behöver du boka i förväg. Viss tid på säsongen finns också självplock av vinbär. Det verkar också byggas en konferenslokal, det händer alltid nåt nytt på Rudenstams när jag är där… Det är så roligt att se hur verksamheten växer och utvecklas från år till år. Ofta har de evenemang efter säsong på Rudenstams också, som musteribar, julbord, äpple-loppet och skördefest.

Kika in på Rudenstams hemsida för aktuell information eller följ dem i sociala medier.
På instagram: @rudenstams

@mustmakaren Niklas Hallman som jobbar på Rudenstams har också gästat min podd och pratat om mustäpplen och äppelmust i avsnitt 36. En toppenbra avsnitt, inte missa! 😃😃😃

De jättestora lårarna med äpplen är ordentligt märkta.
Rubinola. En av mina absoluta äppelsmakfavoriter… Ljuvlig att både äta och dricka. (Mindre skoj att odla och sköta eftersom trädet kräver en hel del skötsel…!)
Det är enormt stor skillnad på must och must. Både färg och smak är olika. Även en must gjort på ett och samma äpple kan se olika ut beroende på om den är filtrerad eller ej.
Det verkar bli ett riktigt bra äppel-år iår, men många sorter mognar ca 2-3 veckor tidigare än vanligt.
Tillochmed parkeringen är omgärdad av äppelträd som dignar av frukt… Hejdå Rudenstams. Tills vi ses igen!😄
Fler tips på ställen att besöka
Poddavsnitt 36: Om mustäpplen och äppelmust

Annons

2 Comments

  1. Tack för tipset om ett fantastiskt ställe jag tog med min fru dit efter att läst din blog.
    Miljön var underbar maten fantastisk och att få sitta och dricka must bland träden var ju mysigt.
    enligt min fru är man galen om man köper must för ett 4 siffrigt belopp
    🙂 så jag är nog det…

    1. Haha, då är vi nog lika galna båda två du och jag… 😉 Det är lätt hänt att man handlar liiite mer än man tänkt sig när man går där bland alla sagolika, spännande mustsorter. Vad roligt att ni fick en fin dag på Rudenstams, vad glad jag blir. Det stället är verkligen en riktig pärla! 😀

      Jag kom först i kontakt med Rudenstams när jag pluggade till pomolog, då hade vi delar av utbildningen där. Jag brukar alltid stanna till där och äta (och handla!) närhelst jag har vägarna förbi. Det finns också ett klonarkiv/fruktträdsgenbank i närheten med hundratals gamla äppelsorter som heter Brunstorps Gård, perfekt för mig som gillar att fota och jämföra äpplen. Det är inte lika tjusigt som Rudenstams kanske, men ändå väldigt mysigt och kul att besöka. Ni kan ju passa på att stanna till där nästa gång ni är i krokarna om ni är lika äppelintresserade som jag. 🙂

      Mer info här:
      https://www.brunstorpscafe.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.