Besöker Elitplantstationen på Balsgård

trollet
Kimmo Rumpunen visar äpplet Folke på Elitplantstationen.
Unnade mig en liten minisemester i förra veckan och då hade jag den stora turen att det var visning av framtidens frukter och bär 20 augusti på Elitplantstationen i Balsgård, Kristianstad. Fokus den här gången var bl a amerikanska blåbär, havtorn och plommon. Klart jag ville se det!

Elitplantstationen har haft visningar förr men det här var första gången jag faktiskt hade tillfälle att pallra mig hela vägen från Uppland till Skåne och det var verkligen värt resan.😃 Flera olika sorters vindruvor var framdukade och Kimmo Rumpunen och Robert Johansson berättade om sorterna som vi besökare fick provsmaka. Kimmo berättade också om olika sätt och tekniska hjälpmedel man kan använda sig av för att se om äpple är moget. För det där med mognad är viktigt (inget är ju gott som omoget/övermoget), särskilt om man har en större odling och ska planera skörden.

En del äpplen och plommon fanns också framme, och sen fick vi också provsmaka oss igenom sortimentet i provodlingen… Det blev sannerligen en hel del amerikanska blåbär kan jag lova… Minst 5 bär ska man smaka samtidigt av samma buske, enligt Kimmo, för att man verkligen ska få en rättvis bild av smaken. Så en hel del blåbär blev det… 😅Och sen tårtfika! Jag var rätt mätt i slutet av dagen, minsann…😆 Sedan blev det visning av odlingen av perenner och prydnadsväxter i växthus och på friland med Robert. Och då insåg jag att det vi sett tidigare bara var en bråkdel av odlingsytan… Elitplantstationen är större än vad jag trodde.

Robert och Kimmo (i bild) hade dukat fram alla möjliga olika sorters vindruvor och äpple…
Det fanns verkligen väldigt många vindruvssorter att smaka sig igenom och smaken på alla minns jag inte… Men jag kommer ihåg att Interlaken Seedless var gaaalet söt (för söt för mig) och Blå Pärldruva hade fina toner av blåbär. Thornton gillade jag mycket, den hade en fin balans mellan sötma och syra med sötare fruktkött och syrligare, gott skal.
Den Blå Pärldruvan hade toner av blåbär. Mild, god smak. Vissa sorter vindruvor är självfertila, andra kan behöva pollineringspartner.
Min smakfavorit av plommon är fortfarande Jubileum… (Tyvärr är den inte riktigt härdig här hos mig, i kalla blåshålet i zon 4 med tung lerjord så därför odlar jag andra sorter. Men smakmässigt är den ändå en favorit!)
Kul att få provsmaka det rödköttiga äpplet Rosette.😃 Ovanligt sött för att vara ett rödköttigt äpple tycker jag, men fortfarande väldigt syrligt.
Med ett enkelt jod-test kan man se om äpplet är moget. Skär en skiva, droppa på jodlösning och vänta en liten stund. Stärkelse blåfärgas av jod; ju blåare färg desto mer omoget, ju gulare desto mer moget. Ofta mognar äpplet inifrån och ut.
Det finns också tekniska hjälpmedel (inte helt billiga…) som man kan använda sig av för att kontrollera mognaden. Man kan testa äpplets fasthet med en penetrometer eller mäta sockret med en refraktometer.

Syftet med Elitplantstationen

Elitplantstationen är en stiftelse som grundades 1987 med huvudfokus att ta fram friskt förökningsmaterial av frukt och bär och prydnadsväxter och göra det tillgängligt för marknaden. Växterna som säljs har kvalitetsmärkningarna Elitplantstationen, E-planta och Grönt Kulturarv. Det är en imponerande stor anläggning och verksamheten sköts av Robert och 12 anställda. Mycket är förstås effektiviserat med automatisk bevattning osv men jag tycker ändå att det imponerande hur pass få människor det är som sköter det hela… För växter är levande material och många moment är både tids- och arbetskrävande.

Det tar ganska många år att provodla och selektera… Ca 8 år för fruktträd från selektion till färdig saluplanta. För prydnadsbuskar tar det ca 5 år och för perenner 2-3 år. Och nya E-plantor tillkommer och uppförökas allteftersom. Mer information om Elitplantstationen hittar du här.

Robert visade och berättade om odlingen av perenner och prydnadsväxter i växthus och på friland. Det var en hel del sorter minsann…
Elitplantstationen är större än man tror.
Förökning görs både inomhus i växthus och utomhus.
Vissa plantor har hunnit bli imponerande stora med tiden… Här mullbäret Mulle i bild. Med tiden blir plantorna till stora träd här i Skåne.
På friland stod sorterna i långa rader bredvid varann, ca 3 plantor av varje sort. Jag hann smaka mig igenom en hel del sorter innan illamåendet kom ikapp mig… Den här sorten heter Gert.

Vill du också gå på visning?

Elitplantstationen har visning flera gånger per år, allteftersom de olika frukterna och bären mognar. När jag gick 20 augusti var det visning av det som mognade då, men det finns en visning kvar iår att se fram emot, då om äpple, päron och övrig frukt. OBS! Du behöver anmäla dig i förväg. Mer info om anmälan, tid och plats hittar du här.

Havtornsplantorna var rejält stora, nästan som små träd… De flesta sorterna tyckte jag var för syrliga för att ätas direkt men enstaka sorter var sötare. Kimmo rekommenderade särskilt Ljubitelskaja, som har mildare smak och är lättplockad och ganska få tornar. En av de bästa havtornssorterna för svenskt klimat.
Det var inga små blygsamma havtornsbuskar direkt… Vissa var mer som små träd.
Vi fick också se flera olika sorter av rosenkvitten… Den här heter Siri (nej, inte Sirius, utan Siri).
Plommonet Hanita var också ett nytt sortnamn… (för mig) En storfruktig sviskontyp.
Gott! Jag tycker fortfarande att Jubileum är godare (än de flesta andra plommonsorter) men Hanita var bra hon också.
Päronet Bella hade jag inte träffat på tidigare heller.
En del röda vinbär fanns också, här Punahilkka.
Och kul att få provsmaka skorvresistenta äpplet Folke E.😃

Tack Robert och Kimmo

Tack Robert Johansson och Kimmo Rumpunen för en så oerhört trevlig och informativ visning. Ett extrastort tack också för att ni så generöst lät mig fota er och växterna till bloggen. Fotona är publicerade med deras godkännande. 😄❤️🙏

Väderapparna lovade molnigt men hade fel som vanligt… Fast jag var glad ändå. Jag fick till förvånansvärt många bra foton trots solskenet. Tack för den här gången Elitplantstationen, hoppas vi ses igen!😄😄😄
Läs också: Besöker pelargonmuséet i Torsåker
Fler tips på ställen att besöka

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.