1400 dagar av omställning

trollet
Trots minimalt med tid så blev det odling ändå.
Det är så nyttigt för mig att göra de här sammanfattningarna… Jag tycker ju alltid att det inte hänt så mycket sen senaste inlägget men det har det ju. Alltid!😃

Jaja, som vanligt har det hunnit bli fler dagar än vad titeln anger. Men strunt samma. Det viktigaste är inte att jag bloggar på exakt precis rätt datum utan det viktigaste är att jag får mig en tankeställare och sammanfattar livet. Det är nyttigt att få lite helikopterperspektiv på sig själv. Både på kort sikt, 100 dagar i taget, men också ur ett ännu längre perspektiv…

Sånt som faktiskt gjort allra störst skillnad för mig i min vardag, på lång sikt, är att jag (för länge sen) har hittat en bra naprapat och revisor. Törs knappt tänka på hur livet (och kroppen) hade sett ut om jag inte hade deras hjälp. Jag är så tacksam för att jag tog tag i det för de är värda varenda krona. Att jag fått in bra rutiner för företaget OCH mig själv har verkligen ökat livskvalitén. Bara det är värt att fira! Att man fortfarande lever och har det bra. Ju mer sjukdom jag har omkring mig desto mer förstår jag hur ovärderligt det är med hälsa och välbefinnande. Klyschigt, men sant.

Spaljérad Rödluvan till höger. Många äppelsorter (och annat i trädgården) har mognat 2-3 veckor tidigare än vanligt iår här i zon 4.

Varm september

Det har varit en underlig säsong för mig iår… Jag har haft mindre tid än nånsin att lägga på odlandet men mat har det blivit ändå. Extra glad är jag för de fleråriga grönsakerna som ger så mycket trots minimal arbetsinsats. Vi hade inga ”vårfrost-bakslag” alls här hos mig i zon 4 iår (inte ens i juni) och dessutom har vi fortfarande en ovanligt varm september så mycket i trädgården har mognat 2-3 veckor tidigare än vanligt. Vilket både har för- och nackdelar! Det gäller ju att hinna skörda innan det blir övermoget.

Den första höstfrosten kom här hos mig natten mellan 14:e och 15:e september. Väderapparna sa 2 plus men jag bor ju i ett köldhål och här brukar det bli ungefär 2 grader kallare än vad väderapparna säger… Mycket riktigt, vi fick -0,4 grader. Så glad att jag bäddade in tomatplantorna och lyfte in dahlior och annat som stod i kruka inför natten. För nu kommer varmare väder, upp till 20 plusgrader flera dagar i rad. Så än är inte hösten här på allvar, jag njuter i trädgården ett tag till.😃

Tänk vad mycket mat en liten plutteodling kan ge trots minimal arbetsinsats. 30 min om dagen var vad jag orkade med i våras, men det räckte. ”Skräphögarna” = blivande nya odlingsbäddar.

Allt som hänt sen sist. Jag har:

  • Behövt lägga mer tid på släkt och familj.
  • Åkt på släktträff och lärt känna den finska sidan lite bättre.
  • Insett att jag faktiskt har pluggat finska i drygt ett år nu, det går framåt!
  • Insett att jag faktiskt inte behöver odla alla sorter jag skriver om själv, har börjat fota mer hos grannar, vänner och bekanta.
  • Börjat besöka fler roliga ställen och tipsa om dem, som Pelargonmuseét i Torsåker, Elitplantstationen i Balsgård, orangeriträdgården i Österbybruk, Rudenstams i Huskvarna. Tipsa mig gärna om fler ställen. 🙂 (Tomathuset blir förhoppningsvis nästa år)
  • Anmält mig till omställningskonferensen i Uppsala.
  • Fått in bra start och stopp-rutiner för arbetsdagen (så jag inte jobbar ihjäl mig…)
  • Beslutat att fortsätta jobba på Blomsterträdgårn i Östervåla nästa säsong också. Jag trivs där. 🙂
  • Planerar för vinterns bloggjulkalender! Så kul!!! Förra årets Bloggjulkalender 2023 hittar du här
  • Börjat bygga min kursplattform i Newzenler. Målet är att jag ska ha nåt att visa upp om 3 månader.😆 (Så det tar säkert 5 månader, men strunt samma, nåt mål ska man ju ha.😂)
Jag har unnat mig att åka runt och besöka och tipsa om mysiga lokala platser, som Österbybruks orangeriträdgård. 😃
Den trädgården är större än man tror, med flera olika avdelningar. Jag måste ju faktiskt inte odla precis allt jag ska fota själv… Det finns ju så mycket växter att fota i närheten också.
Jag har hunnit med att besöka härliga Rudenstams Bär & Frukt i Huskvarna.
Unnade mig att köpa ett gäng olika mustsorter. Så roligt att ha egen smakprovning hemma sen och jämföra olika namnsorter.
Och jag har också varit på frukt- och bärvisning på Elitplantstationen på Balsgård i Kristianstad. Kimmo Rumpunen (i bild) och Robert Johansson visade och berättade om alla möjliga härliga sorter… Som vi också fick smaka på.
Det var enormt roligt att få provsmaka sig igenom sortimentet av amerikanska blåbär, plommon, havtorn mm.

Omställning i vardagen

Omställning handlar ju om långsiktig hållbarhet och att bygga resiliens… För mig i vardagen har det rent konkret inneburit att jag numera har mer ”luft” i schemat, så att jag kunnat anpassa mig efter andras behov och ta mig tiden att åka till vissa platser och hjälpa till med vissa saker när det behövts. Det hade varit helt otänkbart förr, när jag jobbade mer än heltid och pendlade långt. Men nu går det, eftersom jag ändrat på förutsättningarna i vardagen.

Men nåt som jag fortfarande har en bit kvar med är det där firandet. Jag behöver bli bättre på att fira. Men det kommer nog så småningom. En sak i taget. Det är skönt att inte behöva ha så bråttom.😄😄😄

Men nu är det färdigrest på ett tag (förutom fröodlingskursen förstås). Nu ska jag försöka fokusera lite mer på min egen stackars försummade odling. Fota det som hinns och samla in fröer… (ringblomma Orange Flash)
En del har jag hunnit, annat inte… Att få ner pelaräpplena i bi-buffé-rabatten hanns med.😃
Men bi-bufférabatten på kullen har jag inte hunnit rensa eller putsa en enda gång iår… Den är ett ständigt pågående projekt. Men lite höstkastsådd av bivänliga växter ska det bli. Kantväxterna av lavendel och kantnepeta ramar in bra.
Det blir vad det blir. Det som inte hinns med iår får bli nästa år istället. Mest glad är jag ändå för fröodlingen (från frö till frö) av Stensärt Skediga, dvs de bruna ärtplantorna bakom mig i bild. (Det är inte alltid det som för stunden är tjusigast som är mest värdefullt… För en fröodlare är det ofta tvärtom såhär års.😁)
Läs också: 1300 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.