För ett tag sen fick jag en väldigt intressant fråga i mailkorgen: ”Har du stött på något äpple med toner av krusbär/vinbär?” Och det fick mig verkligen att tänka till.
Och nä, det har jag faktiskt inte. Ett äpple med smaktoner av just krusbär/vinbär har jag aldrig smakat… Men andra smaker har jag stött på! Det finns ju faktiskt en hel del äpplen som liksom smakar mer (eller ”annat”) än just klassiskt äpple… Äpplen med toner av lingon, jordgubbe eller kanel. Det där med smak är ju förstås alltid väldigt subjektivt men om du bläddrat i en äppelbok så har du säkert stött på flera stycken sådana beskrivningar. Det har jag, och nu har jag sammanställt dem i en lista.😃
Sortguide vill jag inte riktigt kalla det här, eftersom listan är så pass kort… Men riktigt vad jag ska kalla den här listan vet jag faktiskt inte. Här är den iallafall. Jag har inte själv smakat på alla sorter, och smak kan ju också variera från år till år, beroende på mognadsgrad, skördetid, smak- och doftkänslighet osv så det är inte säkert att du själv håller med om de här sensoriska beskrivningarna… Men det är kul att testa. Så gör det, testa dig fram.😉
Äppelsorter med smaktoner av bär, nötter, kanel mm:
Med reservation för eventuella felskrivningar.
Ananas – Allington (ibland), Ananasrenett, Arreskov, Kalmar Glasäpple (ibland), Mutsu, Rött Ananasäpple. Holsteiner Cox beskrivs ibland kunna ha toner av både ananas och päron.
Banan – Ellisons Orange, Sparreholm. Williams Favorit (på utandningen).
Bär – Härligt ospecificerat, jag vet… Men så står det, det är inte alltid specificerat vilket bär som avses. T ex om sorten Quinte som har en ”fin säregen arom med ton av bär” enligt s 356 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg.
Hallon – Early Red Bird, Lady Sudeley (drar åt hallon efter en bra sommar), Röd Höstkalvill, Röd Stjärnrenett, Suislepp. Gladstone beskrivs som ”Mycket välsmakande vid god utveckling med ton av röda vinbär eller hallon.” på s 162 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg.
Jordgubbe – Alice (toner av jordgubbe), Discovery (toner av jordgubbe efter en bra sommar), Lobo (smaken drar ibland åt jordgubbe), Mio (toner av jordgubbe efter en bra sommar), Nanna beskrivs som ”mycket god arom med ton av jordgubbe” på s 328 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg. Patricia (toner av melon eller jordgubbe), Worcester Parmän (toner av jordgubbe)
Kanel – Kaneläpplen finns det flera, och de har döpts just för sin liksom täta, kryddiga smak av kanel som ofta känns tydligt på utandningen. Gult Kaneläpple och Rött Kaneläpple har båda kryddig, smak av av kanel (just Gult Kaneläpple brukar ofta anges som det godaste av ”kaneläpplena”). Men även mer vanliga sorter kan ha lite mildare toner av kanel, t ex Värmlands landskapsäpple Stenbock.
Kryddig arom – En ganska vuxen, intressant komplex tät smak som de vuxna ofta gillar; en ”lång” stor smak som fyller hela munnen och liksom studsar runt och varar länge i munhålan. Bergianäpple, Berner Rosenäpple, Cellini, Domö Favorit, Dronning Louise, Frida, Fredrik, Golden Noble, Josefiner, Kesäter, Langtons Makalösa, Prinsessäpple, Transparente de Croncels (kryddig arom). En del äpplen utvecklar den tydliga kryddiga smaken bara under optimala, bra somrar: Alfa 68, Blenheim, Bodil Nergaard, Borgherre, Borsdorfer, Peasgood Nonsuch. Andra sorter utvecklar en svag kryddig ton bara under optimala, bra somrar: Adamsparmän, Belle de Boskoop.
Körsbär – Spartan.
Lingon – Kim, Wealthy (vinsyrligt, ibland med toner av lingon), Värmlands Paradisäpple (vinsyrligt, ibland med toner av lingondricka)
Mandel – Cloetta/Särsö, Eldrött Duväpple (mandelarom). Mantet (har ibland toner av mandel).
Melon – Patricia (toner av melon eller jordgubbe).
Nötter – Egremont Russet beskrivs ha en ”God, nötig arom.” på s 116 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg. Och Guldparmän beskrivs såhär: ”Vid god utveckling efter en solig sommar får äpplet en pikant, kryddig arom som kan ha en liten ton av nötter.” på s 184 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg.
Päron – Charles Ross (toner av kryddigt päron), Cox Orange (tydlig smak av päron både på in- och utandningen), Hörningsholm, Holsteiner Cox (beskrivs ha toner av ananas och päron). Mölnbacka Skogsäpple (kan ha svag ton av päron), Ribston (har ibland svagare toner av syrligt päron).
Smultron – Malmbergs Gylling (toner av smultron).
Vinbär – Gladstone beskrivs som ”Mycket välsmakande vid god utveckling med ton av röda vinbär eller hallon.” på s 162 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg.
Vindruvor – Rossvik beskrivs som ”underbar arom som drar åt muskatdruvor”på s 374 i boken Svenska Äpplen – Näslund & af Sandeberg. Santana (toner av söta vindruvor).
Kan du ännu fler sorter? Tipsa mig gärna!😃😃😃
Tack
Tack Henrik för så intressant fråga! Hoppas du hittar ditt äpple med smak av krusbär/vinbär till slut. Du som läser kanske kan tipsa om en sådan sort? Kommentera gärna inlägget i så fall. 😃😃😃