Lolek är en praktisk busksort som ger mellanstora, fasta rundovala tomater på ca 80-100 g. Tomaterna mognar från grönt till gult och senare orange med läckert kontrasterande, rödrosa insida. En riktig snyggsort att skära itu och dekorera en lasagne med på vintern.
Lolekplantorna blev bara ca 60-80 cm höga hos mig och behövde inte tjyvas, men de fick rätt många tomater så grenarna behövde stöttas upp en del för att inte knäckas. Utvecklingstiden är ca 80-85 dagar, och i vanliga fall brukar jag föredra att satsa på sorter med betydligt kortare utvecklingstid (jag bor ju i zon 4 och odlar utan växthus vid tomatväggen vid ladan, vill ju vara säker på att tomaterna ska hinna mogna) men det här är ju en busksort som är lätt att starta tidigare inomhus om man vill.
Lagringstomater ska ju dessutom helst skördas när halva klasen fortfarande är omogen så den gick finfint att odla här ändå. Och inte en enda tomat sprack trots ojämn vattning. Det är dessutom en frisk sort som verkar vara motståndskraftig mot vissnesjuka.😃
Lyckas med Lolek
Lagringstomater som är så pass stora som Lolek brukar jag lagra luftigt på brickor, de är för tunga för att hängas upp i klase. Visst kan man försöka men då brukar de förr eller senare lossna från klasen och gå sönder när de slår i golvet. Kom ihåg att INTE förvara dina lagringstomater i samma rum som äpplen, eftersom etylengasen gör att tomaterna inte alls går att lagra lika länge då. Jag vet att det är många odlingsprofiler som gärna visar upp sina lagringstomater hängandes i fönstret eller vid spisen, men det är inte att rekommendera… I ett fönster ändras temperaturen när solen tittar fram, och där finns ofta element som gör det onödigt varmt. Och vid spisen ändras också temperaturen regelbundet, så vill du kunna lagra dina lagringstomater längre så förvara dem på ett bättre ställe. Hos mig är det kattvinden, i trådbackar. Funkar toppenbra nästan året runt (ibland blir det för kallt där i februari, då får de flytta till annan plats).
Om du vill kunna lagra Lolek så skörda när den fortfarande är gul, så håller den längre. Som orange är den mer mogen men håller sämre… Skörda i god tid före frost och lagra bara hela, oskadade tomater med fästet kvar. Gärna med grenen kvar, men blada av kvisten så att det inte blir så skräpigt. Förvaras helst mörkt och svalt i ca 15-18 plusgrader. Gärna så jämn temperatur som möjligt. Lolek sägs kunna lagras länge, oklart hur länge. Jag får väl prova mig fram. 🙂
Kombinera sorter som kompletterar varandra
Rent smakmässigt tycker jag inte att Lolek är så mycket att hurra för, smaken beskrivs som mild av de flesta återförsäljare. Jag tycker att den blev ganska syrlig, toppen att tillaga men ingen idealsort att ätas färsk. Och det är ju generellt just så lagringstomater och vintertomater äts bäst: som tillagade. Om det är färska salladstomater du vill åt så är det bättre att välja annan sort, den här blir toppen som ugnsbakad och uppkryddad.
Ingen enda namnsort är ju bäst på allt samtidigt, därför gäller det att kombinera olika sorter. Jag skulle inte vilja odla 10 plantor av bara Lolek, men som kompletteringstomat till andra sorter tycker jag att den funkar bra. Eftersom Lolek är en frisk busksort med syrlig smak och tjockt skal som lagrar bra men blir bäst som tillagad i mat så rekommenderar jag att du kompletterar den med andra, högväxande sorter som är goda att äta direkt även som färska som t ex Kenneths Piennolo, Regina, bladmögelsresistenta Pantelli eller goda (halvhöga) Date Fruit Yellow.😃
Har du några favoritkombinationer av lagringstomater?
Som du tycker kompletterar varandra bra?
Tipsa mig gärna! 😃😃😃
Källor i urval:
https://merakiseeds.com/lolek-longkeeper-tomato
https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(18637)_Lolek.aspx
https://www.joom.com/en/products/6610598febc0e80181e2747b?srsltid=AfmBOor6oBuFTbS6tzi7ZGQGnJjnO2wSo-GZ_WNaSCuXBakDo13J8CY2&variant_id=6610598febc0e86081e2747d