Gästbloggare: Ulrika Thalin
Malus domestica ’Dottevikinga’
Dottevikinga – Ett äpple från Värmland
Visste du att det finns över 20 stycken äppelsorter med värmländsk anknytning? Värmland har ett gynnsamt klimat och många äppelsorter har uppkommit här och växer bra i länet. Lokalsorterna har goda dofter, vackra former, härliga smaker och en fin saftighet.
Du kanske redan känner till sorter som Stenbock, Risäter, Mölnbacka skogsäpple och Spässerud (Särsö)? Men har du hört talas om Dottevikinga, Enebyäpple, Fallängs de Jong, Garboäpple, Holmserudsäpple, Klockerstaäpple, Kollerudsäpple, Korsmyra astrakan, Lyckaäpple, Mässviks söta, Nestesöt, Odenstaäpple, Storkrisken, Stortysken, Tvärhultsapel och Ullströmsäpplet?
I klonarkivet Von Echstedska gården, som ligger utanför Säffle, finns en magisk apelgård och jag rekommenderar alla att åka dit för att se, känna, smaka och dofta på dessa fantastiska sorter. Varför inte passa på då En dag i Apelgården arrangeras under hösten? Då kan du även uppleva den fina äppelutställningen och lämna in sorter till pomologerna för sortbestämning.
Fast och saftigt med fin sötma
Som pomolog, tillika tös från Jösse härad i Arvika i västra Värmland, har jag fastnat speciellt för sorten Dottevikinga. Äpplet uppkom ur en kärna i Dottevik, ett område i Arvika, hos Inga och Karl-Eric Johanson. Våren 1990 fick äpplet sitt namn och döptes av Jössebygdens trädgårdsförening.
Det är ett vackert litet äpple, som visar upp en rosa täckfärg på solsidan tillsammans med mörkröda strimmor. Äpplet formas mjukt i handen och man förvånas över nättheten och det fina, glänsande skalet. Doften tilltalar och när man tar ett första smakprov ger äpplet en smaksensation i munnen. Köttet är fast och saftigt. Smaken har en fin sötma där syra syrligheten är lite mer dominerande. Det är ett nätt, mycket fint, smakrikt och användbart äpple i köket. Dottevikinga är ett hållbart vinteräpple, därmed ett odlingsvärt äpple. Plockar man det varsamt från trädet i oktober, då det även mognar, och lagrar det enligt konstens alla regler håller det fram till vårkanten. Sammanfattningsvis tycker jag att Dottevikinga är ett av de bästa värmländska äppelsorterna.
Om Ulrika Thalin:
Jag är många järn i elden! Jag är lärare i moderna språk, men har sadlat om till trädgårdsmästare och driver numer Fryksdalens Musteri & Trädgård. Mitt specialintresse är pomologi. Jag är även författare och kommer att släppa en barnbok tillsammans med plantskolemästare Leif Blomqvist, Finland.
I Lysvik, två mil norr om Sunne i Värmland driver jag en småskalig plantskola tillsammans med min man Joakim med växtförökning av äppelträd. Jag brinner framförallt för de värmländska äppelsorterna, som jag kallar för ”Värmlands äppelskatt”. Tillsammans med trädgårdsmästare Lisa Andersson på klonarkivet Von Echstedska gården sprider jag kunskap om samt driver upp äppelträd med de värmländska äppelsorterna till försäljning. Jag och Lisa har även ett projekt med att skriva en pomologi med de värmländska sorterna.
Instagram: @fryksdalensmusteri
Facebook: Fryksdalens Musteri & Trädgård