Lucka 5: Äpplet Fredrik

trollet

Gästbloggare: Malin Krig

Malus domestica ’Fredrik’

Jag köpte äpplet Fredrik hos den lokala handelsträdgården. Eftersom jag bor i ett köldhål i en karg dalgång med zon 5 behövs härdiga, friska sorter av alla slags plantor. Särskilt när man planterar ett träd och får vänta några år på att få se resultatet. Då är det klokt att vända sig till en plantförsäljare med lokalkännedom.

Det jag föll för var att  ‘Fredrik’ beskrivs som friskt och härdigt och anpassat till svenska förhållanden. Sorten togs fram på Balsgård och började säljas 2003.  Fredrik är en E-märkt sort som är resistent mot skorv och motståndskraftig mot olika sjukdomar.

Vacker blomning

När jag pratar om Fredrik är det som att prata om en vän. Fredrik finns där, i en stenig sluttning mot söder. Han härdar ut vinterstormar och sommartorka med samma jämnmod. Han är inte så stiligt friserad, det är rätt knepigt att komma åt med stege och sekatör i slänten. De nedersta grenarna är lite väl låga så jag får ducka när det är dags att plocka fallfrukt. På våren är blomningen alltid riklig, rosa och fluffig som en sockervadd.

Fredrik i blom. Foto: Malin Krig

Pålitligt höstäpple

Frukten beskrivs som knappt medelstor. Enligt min erfarenhet varierar storleken med förhållandena. Fredrik sätter alltid frukt. Om det är ett dåligt år blir det många men små äpplen. Om det är ett bra år blir det en salig blandning av små, medelstora och stora äpplen. Det är ett höstäpple och frukten håller sig länge vid lagring.

Och vad ska man säga om upplevelsen att äta Fredrik? Ja, det är ett ganska fast, lagom krispigt äpple med trevligt skal och aromatisk smak. I år när skörden var riklig har jag ofta haft en korg med Fredrik i mitt klassrum på högstadiet. Det är ett gott betyg när tonåringar glatt mumsar på ett hemodlat äpple istället för en näve godis.

Goda höstäpplet Fredrik.

Recept: Fredrik med Frosting

Vill man nu inte bara äta sina äpplen “au naturel” passar Fredrik utmärkt till följande recept:

  • 4 ägg
  • 5,5 dl strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk kanel
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl rapsolja
  • 5 dl finrivet äpple
  • 250 g florsocker
  • 75 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund springform ca 22 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och salt separat. Riv äpplena och krama ur vätskan. Blanda ner oljan i äggvispet. Vispa ner mjölblandningen, Vänd sist ner den rivna äppelmassan. Grädda mitt i ugnen, ca 45 minuter. Prova med sticka, kakan ska vara torr när den är färdig. Låt kakan svalna. Rör ihop en slät frosting av florsocker och smör, späd ev med någon msk vatten. Bred på frostingen, toppa gärna med lingon. Voilà!

Foto: Malin Krig

Om Malin Krig:

Jag bor och jobbar som speciallärare i Ydre som är en av Sveriges minsta kommuner. Självhushållning så långt som möjligt är viktigt för mig. Med skogen runt knuten finns bär och svamp i mängd. I trädgården levererar pallkragar och tunnelväxthus tomater, lök, rotsaker, ärtor och annat gott. Allra mest stolt är jag över en härdig sibirisk aubergine som jag lyckats fröodla med framgång. Eftersom jag är medlem i Föreningen Sesam är fröodling och att dela med mig till odlarvänner viktigt.

Läs också Lucka 3: Sötrönn
Äpplen som smakar mer än äpplen

Annons

4 Comments

  1. Tack för intressant läsning om ”Fredrik” och det receptet måste jag prova men då blir det med andra äpplen. Blir väldigt nyfiken på den sibiriska Auberginen, har den ett namn?

        1. Jag vidarebefordrade din fråga till Malin, hon hälsar att det är sorten Kabachik: ”Jag har skrivit en artikel i SesamNytt om fröodlingen av just den sorten. Den heter Kabachik. Du får gärna tipsa om den, men den kanske är svår att få tag på. Jag handlade originalfröen från Croatian Seeds.”

          Lycka till i fröjakten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.