-reklam för Kråkbo Gård-
Gästbloggare: Susanna Wedefelt Lindgren & Peter Lindgren
Blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica ’Aurora’
Trädgårdens tidigaste bär är blåbärstry, en kaprifolväxt som ger blå, avlånga bär som passar bra till både sylt och bakverk. Vår favoritsort i odlingen heter Aurora.
Använda blåbärstry
Det finns väldigt många olika namnsorter av blåbärstry och smaken varierar väldigt; vissa är mer beska och bittra medan andra är väldigt söta. De bittrare sorterna passar bättre som tillagade, de sötare kan du äta färska eller tillagade. Mycket av smaken sitter i skalet så vill du verkligen få fram den speciella, nektarlika blåbärstrysmaken så är det bättre att använda hela bäret. Om du pressar bären och gör juice blir smaken nästan ointressant och tam, men hela, frusna bär i smoothie eller kokt i sylt eller curd ger bra smak. Då kan du också tillsätta mer sötma om du vill, men dessertsorter som Aurora är goda att äta färska rakt av precis som de är.
Vi brukar koka sylt, och vi har också provat att göra shots, curd och använda i tårtor med fint resultat. Man kan också torka bären och göra pulver till praliner eller bara torka dem och ha i müsli.
Blåbärstry i odlingen
Många tror att blåbärstry är släkt med blåbär men det stämmer inte, blåbärstry är en kaprifolväxt. Vi odlar den i zon 4 i Uppland men den tål bra mycket mer kyla än så och blommorna behöver inte skyddas mot vårfrost heller. Däremot kan fåglar vara ett problem eftersom de gärna vill åt de goda bären. Buskarna har inga särskilda jordkrav men ska gärna ha pollineringspartners, dvs andra namnsorter av blåbärstry som blommar samtidigt, för större skörd.
För att vi ska hinna med att plocka i odlingen så har vi valt att satsa på flera olika namnsorter för att få en lång säsong. Bl a odlar vi sorterna Boreal Beast, Boreal Blizzard, Honeybee, Vostorg, Siljinka och Jugana men den stora smakfavoriten brukar vara just Aurora. Den har en fin balans mellan sötma och syra som är god att ätas färsk.
Smaken varierar från år till år
Smak kan vara svårt och beskriva och den kan också variera lite från år till år, även inom en och samma sort. I år var ett lite speciellt år då många sorter mognade ovanligt tidigt och vi fick skynda på lite med plockningen. Sammantaget tycker vi att bären blev godare än förra året. Det kan bero på buskarnas ålder och årets kombination av sol och regn.
Det fina med att odla många olika namnsorter, med olika smak, är att man kan kombinera dem för att balansera syra eller sötma, men också att alla kan hitta sin favorit. Det är också väldigt gott att kombinera blåbärstry med hallon och jordgubbar.
Om Peter & Susanna på Kråkbo Gård
Kråkbo gård ligger vid Knypplan i Örbyhus och är en gammal gård med anor från åtminstone 1300-talet. Gården hade inte odlat något ätbart och jorden hade inte brukats på många år när vi tog över 2015.
Odling: Vi odlar blåbärstry, vi har ca 500 buskar, samt i mindre mängder röda vinbär och rabarber. Blåbärstry har vi självplock på hela juli och så fryser vi in det vi plockar eller säljer färska. Resten av året säljer vi blåbärstry som sylt, shots, curd och frysta bär genom RekoRingen och marknader. Ibland tittar folk in och köper direkt från oss på gården.
Musteriet: Vi köper in ca 3 ton ekologiska äpplen och producerar egen äppelmust av dessa. I år 2024, som var ett rekordår, mustade vi till våra kunder ytterligare ca 5 ton av deras äpplen. Äppelmusten pastöriseras och fylls vanligen på styva ”ståpåsar” med kran, ungefär som bag in box fast utan boxen.
Allt vi producerar är giftfritt eller ekologiskt och innehåller inga konserveringsmedel. Vi tillsätter inget till vår äppelmust utan all must är 100% ren pastöriserad must av äpplen. I våra övriga produkter tillsätter vi så lite socker som vi kan utan att riskera de konserverande egenskaper som socker har.
Följ oss gärna på Facebook: Kråkbo gård
Jag har inte hunnit odla upp så många sorter men Honeybee och Aurora är mina klart äldsta och jag håller helt med, Aurora är ett galet gott bär! 🙂
Efter att ha läst det här inlägget blir det nog några buskar blåbärstry till våren… håller på att bygga upp en trädgård med mer frukt och bär. Tack för en jättefin kalender!