Gästbloggare: MaryAnn Fargo
Prunus persica ’Riga’
Vi har planterat långt över hundra olika fruktträd här på Oasen på Åsen sen vi flyttade hit, de flesta är olika typer av äpplen. Vi har även päron, körsbär, plommon, krikon och så en gäng mer känsliga fruktträd såsom persikor, nektariner och paw paw, varav de två sistnämnda är så unga att de inte börjat ge någon frukt än. Vilken är min favorit? Helt klart mitt persikoträd Riga som står ståtligt mitt i norra köksträdgården, eller numera skogsträdgården.
Riga var det andra persikoträdet vi köpte. Den inhandlades på Nordiska trädgårdar våren 2019 som ett tvåårs spö/träd. Redan samma år gav den tre frukter, trots att det snöade i maj. Jag skämdes egentligen över att jag varit så girig och släppt fram frukt på ett så ungt träd. Men alla de känslorna försvann när jag tog en tugga. Herre gud vad gott det var! Fruktsaft rann längs mungiporna, jag torkade behjälpligt bort det och tog en tugga till. Totalt såld och fascinerad över att man kan odla frukt som denna på friland i Sverige.
Kom ihåg att kartgallra
Det första persikoträdet vi köpte var Frost som vi planterade i vårt tunnelväxthus hösten 2018. Vilket bara var ett misstag enligt mig. Trädet växte sjukt bra och redan första året slog den i taknocken med råge (3,2 m) trots att det stod att trädet skulle bli 2-3 meter enligt lappen den kom med. Jag beskar den rejält flera gånger under 2019 och våren 2020 grävde vi upp bjässen och planterade den på friland i norra köksträdgården. Nu sex år senare är trädet närmare 5 meter tror jag.
Här på gården är det zon 3 enligt kartan. Vi har planterat sex olika sorters persikoträd (Riga, Frost, Ice Peach, Red Haven, Rubria och Saturn) i norra skogsträdgården. Alla har inte hunnit ge frukt än, men av de som har så är Riga min absoluta favorit. Den ger ofta riktigt stora skördar och är ett friskt och starkväxande träd. Extremt lite angrepp av krusbladsjuka. Det enda ”problemet” är att det är väldigt viktigt att komma ihåg att kartgallra ordentligt! Annars finns det risk att trädet går sönder. Jag tog bort säkert 2/3 delar i år och fick ändå mängder av persikor, säkert över 30 kg. Här hos oss börjar mognar Riga i slutet av juli och fortsätter sen dela med sig av magiska frukter under augusti.
Två bra tips
Jag rekommenderar verkligen att ni testar på att odla persika på friland. De är otroligt vecka på våren och ger den godaste frukten ni kan någonsin föreställa er. Tänkte avsluta med två tips:
1, Om ni har problem med krusbladsjuka se till att bladgödsla trädet med EM (effektiva mikroorganismer). Börja gärna strax efter bladsprickningen. Upprepa när/om du ser första tecken på krusiga blad. Ta bort de krusiga bladen och håll ett öga på trädet. Upprepa igen om det behövs några veckor senare. Vår erfarenhet på Ice Peach och Saturn är att efter 1-3 behandlingar är de friska sen resten av säsongen.
2, Börja skörda persikor strax innan de börjat mogna. Plocka försiktigt och lägg på brickor eller liknande och ställ i kylen. Plocka fram några åt gången som får eftermogna på ett fat köksbordet. På så vis har vi kunnat äta färska persikor i flera veckor.
Om MaryAnn Fargo och Oasen på Åsen:
MaryAnn Fargo är självhushållare, föreläsare, småskalig grönsaksodlare och certifierad permakulturdesigner. Hon bor tillsammans med sin man Martin på en gård som de döpt till Oasen på Åsen. En liten gård med stora ambitioner som ligger 2,5mil söder om Katrineholm i Sörmland. Sommartid öppnar de upp gården för besökare. Aktuella öppettider finns på deras hemsida oasen-pa-asen.se
Facebook: www.facebook.com/oasen.pa.asen/
Instagram: @marre_pa_asen