Gästbloggare: Göran & Marijke Christiansson
Castanea sativa x crenata ‘Bouche de Bétizac’
När hösten kommer med gulnande blad och varm choklad efter skogspromenaden är det äntligen kastanjeplockningstider, i alla fall här nere i Sveriges södra odlingsområden. Kastanjerna trillar ner som gyllenbruna klimpar av näring och glädje, och vi samlar hinkarna fulla. Vi bär hem dem och spolar i vatten så att vi kan skilja flytare (dåliga nötter) från sjunkare (bra dito). Sedan klyver vi kastanjerna i fjärdedelar och steka i olja, salt och peppar. Både ytter-skalet och innerskalet trillar av när de blir varma och vi njuter av dessa höstprimörer så som vi slukade sommarens färskpotatis.
För den som har större skörd är en eldriven kastanjeskalare en intressant investering.
Fransk delikatess
En favoritvariant bland matkastanjerna är den franska delikatessen ‘Bouche de Bétizac’, som togs fram för femtio år sedan i Brive i södra Frankrike, inte långt från grottmålningarna i Lascaux.
Bouche betyder tugga eller munsbit, och det är det verkligen. Namnet kommer från mamman – den klassiska rödbruna ’Bouche rouge’. Den franska statliga jordbruksforskningsorganisationen INRA utvecklade en serie namnsorter utifrån europeiska och japanska produktionskastanjer som korsades med varandra. Det blev produktiva sorter, bl.a. ‘Marigoule’, ‘Maraval’ och ‘Marlhac’. Som alltid när man förädlar blir det både för- och nackdelar med varje avkomma. ‘Bouche de Bétizac’ ger biffiga kastanjer, är resistent mot kastanjegallstekel och växer fort och fint.
Provodlingar på gång
Nackdelar är bl.a. att den inte kan pollinera någon annan. En annan nackdel är att den är så bra och därför så vanlig. Mer än hälften av alla kastanjeträd som planteras i Frankrike, Belgien och Nederländerna just nu är av denna sort: ‘Bouche de Bétizac’. Det gör att sjukdomar och skadegörare har all chans i världen att anpassa sig till denna överflödiga födokälla.
Här i Sverige bör vi fortsätta förädlingsarbetet genom att korsa vidare inom Castanea-familjen och välja ut träd som fungerar i en allt större del av landet. Vi är sexton kastanje-entusiaster som började provodlingar för några år sedan, ifrån Båstad i väster till Öland i Öster, från Trelleborg i syd till Söderhamn i norr. Under decennierna som kommer ska vi ta fram ännu godare och härdigare kastanjer än denna, men tills dess får vi nöja oss med dem vi har här. Hör av dig om du är intresserad av att delta i det fortsatta förädlingsarbetet!
God jul önskar
Göran och Marijke
Om Göran & Marijke Christiansson:
Göran och Marijke Christiansson driver en plantskola för nötträd i Laholm, som du enklast hittar på www.NötTräd.se ‘Bouche de Bétizac’ köpes t.ex. på vår plantskola från och med november 2025.
Marijke arbetar med omställning till ett liv inom planetens gränser. Hon leder också kurser i Aktivt Hopp, Nonviolent communication och Mindfulness.
Mer info om kurser och gruppträffar finns på www.Framtidskultur.se