Gästbloggare: Kjell Wickman
Prunus cerasifera ’Podarok St Petersburg’
Körsbärsplommon
Podarok är det lilla gula plommonet som är både min och vår plantskolas kunders favorit år efter år, hur kan det komma sig?
Bakgrund
Podarok St Petersburg är ett ryskt körsbärsplommon som vi fick hit till Österbotten våren 2001 från en kollega i östra Finland. Kollegan hade under några år samlat olika ryska sorter för provodling i Finland. Kollegans önskan var att några av sorterna också skulle planteras närmare kusten med mera havsklimat.
Körsbärsplommon importerade från Danmark och Holland hade hos oss haft en hel del problem att klara klimatet i den Syd-Österbottniska zonen som enligt finsk benämning är zon 3. Finsk zon 3 motsvarar ca zon 5 i Sverige, dock så att för vissa växter kanske man skall räkna zon 4.
Podarok är en relativt ny rysk sort som enligt uppgifter vi på plantskolan inhämtat har tillkommit från ett sortförsök 1995 och lanserades inför staden St Petersburgs 300 års festligheter år 1999. Ryska ordet podarok betyder för övrigt gåva så ska man översätta sortnamnet blir det ”Gåva till St Petersburg”.
Sorten överträffade förväntningarna
Redan första våren efter planteringen kom en mycket riklig blomning strax före lövsprickningen och man fick nästan en känsla av japansk körsbärsblom. Att bladverket senare är friskt grönt är också ett välkommet plus.
Det här med självpollinering eller korspollinering var också en sak som var helt obekant då i början av 2000-talet. Ännu i dagsläget syns uppgifter litet här och var om att sorten skall vara självpollinerande, och nöjer man sig med några få plommon kan det stämma, men skall det bli ordentlig skörd rekommenderar jag absolut korspollination. Lämpliga pollinerarsorter som är lika härdiga är inte riktigt lätta att hitta eftersom de givetvis borde blomma lika tidigt som Podaroken.
Här hos oss fixade vi saken genom plantering av sorten Kubanskaja Kometa men det ska sägas att den inte alls har samma härdighet men i vår zon funkar den just och just. Det är inte bara härdigheten som kan bli problem med Kometa utan också Kometas mycket breda växtsätt sätter odlaren på extra beskärningsarbete. Under senare år har vi därför med ljus och lykta sökt en andra pollinerarsort. Flera alternativ ser nu lovande ut, bl.a sorter som Vetraz, Mara och så har vi en egen frösådd av Podarok.
Frukten
Nu har vi fått skörd av våra provplanterade träd i dryga 20 år och fortfarande är det Podaroken som är en favorit tack vare den milda söta smaken, fruktens stadiga skal (håller fall från trädet) och givetvis att den är tidig så man inte behöver vänta hela hösten på frukten. Hos oss mognar frukten under en normal sommar sista veckan i augusti. Givetvis finns det senare under hösten också andra favoriter.
Podarok St Petersburg är också den sort som plantskolans kunder brukar utse till favorit på höstens plommonveckoslut. Litet missvisande är detta givetvis eftersom många plommonsorter inte alls mognar lika tidigt.
Senare på hösten finns helt klart vanliga plommonsorter som alla har sina fördelar och nackdelar.
Häck av Podarok
Eftersom de två träd som var planterade på provodlingen inte beskars på höjden blev de så småningom rätt höga eller rättare sagt ca 4-7 meter och skörden blev därför rätt svår att skörda.
Därför planterades hösten 2017 en ny plantering i form av en häck där vi nu beskär på både höjd och bredd. Häcken är ca 15 meter lång och hålls beskuren till ca 2,5 m. I början av häcken planterades två Kometa för pollinering vilket då hösten 2019 utökades med ett frösått körsbärsplommon. För att få ännu jämnare pollinering är nu också sedan våren 2023 ett vitryskt körsbärsplommon med namnet Vetraz planterat i andra ändan. Vetraz ser förresten också mycket lovande ut.
Saft, marmelad och sylt
Vår häck ger oss nu årligen en massa frukt och förutom att äta direkt och bjuda plantskolans kunder på frukt, räcker skörden med råge både till det ena och det andra. Vi har i vårt hushåll prövat saft, marmelad och sylt. Allt med rätt bra framgång.
Sorten Podarok säljs oftast som rotäkta och också vår häck är gjord av rotäkta plantor. Körsbärsplommon är normalt en aning taggiga och det här gäller också för Podaroken och då är det klar fördel att hålla häcken låg. Vår Kometa i andra änden måste vi beskära en till två gånger extra per sommar, annars tar den över långt in bland Podaroken och så sväller den också på bredden.
För- och nackdelar
De klara fördelarna med Podarok nämnde jag redan, riklig blomning, tidig och god frukt, vackert friskt bladverk samt utomordentlig härdighet. Att man kan använda överloppsskörden till t ex saft är givetvis också en fördel. Saften får vi enklast i en s.k. saftmaja, där vi, om vi vill, kan avbryta processen litet i förtid och kärna ur kvarvarande massa till både sylt och marmelad. Urkärnandet på det här viset kräver dock ganska mycket tålamod.
Nackdelar med sorten finns mest då som den något taggiga växten. Att den behöver pollinerarsort har hittills också varit litet av ett problem men ett problem som ser ut att vara löst med några nya härdiga sorter.
Extra läsning och bilder
För den som önskar extra läsning finns plantskolans blogg, Sol och Grönt, där info och uppgifter om Podaroken finns på just nu 5 olika inlägg. Erfarenheter av flera andra finska och ryska plommonsorter hittar du också där.
Om Kjell Wickman
Jag är andra generationens plantskoleföretagare i Österbotten, Finland. Mitt stora intresse är och har varit att förbättra handelssortimentet i våra nordliga zoner. Detta gäller för såväl ätbart som våra fleråriga prydnadsväxter, inte minst olika häckar.
Att odla hållbart för oss betyder förutom goda produktionsförhållanden också att erbjuda växter och sorter som håller hos kunden i flera generationer.
Hemsida: Wickmans Plantskola
Blogg: Sol och Grönt
Instagram: @wickmansplantskola
Facebook: https://www.facebook.com/wiplant
Pinterest: wickmansplantskola