Gästbloggare: Hannu Sarenström
Malus domestica ’Cox Orange’
Att vaska fram ett favoritäpple är näst intill omöjligt, men att lista vilka äppelsorter man inte vill vara utan är mycket enklare, och för mig är Cox Orange ett av dem.
Cox Orange som utvecklades i England i början av 1800-talet kom till Odense på Fyn i Danmark 1867, och det är fortfarande en av de populäraste äppelsorterna som odlas i de flesta danska trädgårdar. Och när jag här i Danmark 2022 anlade en ny liten fruktträdgård var Cox Orange ett givet val bland andra vanliga som Katja och Ingrid Marie som också pollinerar Cox.
Bor man i ett villaområde behöver man knappast tänka på vilka sorter som pollinerar varandra, eftersom de vanligaste sorterna högst troligen finns i grannarnas trädgårdar.
Plantera för framtiden
Men varför anlägger jag en ny fruktträdgård när jag har flera äppelträn som planterats av dem som bodde här tidigare? De gamla som jag har är planterade runt 90-talet och börjar ge vikande skörd, eftersom de har planterats på platser där större träd numera sänker äppelträden i stor skugga. Och här på Langeland där jag bor i södra Danmark är växtkraften något som man alltid måste tänka in, och när frukträden planterades var det troligen mycket ljusare, men inte längre och dessutom fanns inte Cox Orange. Och när man planterar trän gör man det mest för framtidens skull, även om det i stunden är för den egna lyckan. Men träden överlever oss och det är alltid någon i framtiden som ska hantera det vi har planterat.
God i cider, matlagning och bakning
Här i norden är Cox Orange ett relativt utmärkt äpple som trivs i vårt svalare klimat, men det ska vara full sol och odlas i zon I-II, eller som här i Danmark där det beskrivs som trädgårdsmästarens favorit, eftersom det är lätt att odla och producerar en riklig skörd av varje år. Den är också en favorit för cidertillverkning och matlagning och bakning eftersom den unika smaken sticker ut från andra sorter och håller formen vid tillagning.
Jag håller tummarna för mitt nyplanterade träd, även om det också i fuktigare klimat drabbas av de vanligaste sjukdomarna som kräfta, mjöldagg, skorv och monilia. Men god beskärning och rens av fallfrukt hjälper på problemen. Cox är ändå ett favoritäpple som jag tidigare bara har köpt, men nu ser jag fram emot egen skörd.
Skördas i oktober
Äpplena skördas i oktober (kanske senare här) och ska helst lagras en månad innan de mognar fram till aromatiska äpplen, med en söt och lätt syrlig smak av apelsin i det vita saftiga fruktköttet. Skalet är gulorange med röda kinder när det har mognat fram är lagringstiden är ungefär fram till januari, alltså ett av de bästa juläpplena som finns att äta friskt som det är och till alla vinterns desserter. Dess doft beskrivs som en blandning av päron, honung och kanel, alltså vilket ljuvligt vinteräpple.
Om Hannu Sarenström
Jag heter Hannu Sarenström och flyttade 2017 från Kinnekulle till Langeland i södra Danmark, och här blev jag en hängiven odlare av ätbart.
Genom åren med start 1997 har jag skrivit trädgårds och kokböcker, och här på Langeland har jag skrivit om mitt nya trädgårdsäventyr i böckerna: Det nya trädgårdslandet, Trädgårdsromanser och i januari 2025 kommer Älskade knöl som är en djupdykning i potatis. Sökandet efter den bästa smaken i det jag odlar har blivit min drivkraft, ska man ändå odla ska man odla det godaste i vad det nu än är och ’Romanesco’ är i mitt tycke den bästa zucchinin eftersom den behåller sitt bett även som övervuxen. Förutom att odla arrangerar jag matresor till Italien och trädgårdsresor i Danmark, jag gillar allt som gör andra glada.
Instagram: @hannusbilder
Facebook: Hannu Sarenström