Lucka 21: Amerikanskt blåbär Patriot

trollet

Gästbloggare: Anneli Helén

Vaccinium corymbosum ’Patriot’ – Perfekt för nordiskt klimat

‘Patriot’ kombinerar stor frukt, robust växtkraft och vackert utseende. Det är en sort framtagen för att tåla tuffare klimat och är särskilt uppskattad i nordiska trädgårdar.

Egenskaper och odlingsplats

‘Patriot’ producerar stora bär som kan bli upp till 20 mm i diameter. Bären är något syrliga i smaken, särskilt i början av säsongen, och varierar i storlek beroende på tidpunkt. Den här sorten är känd för att anpassa sig väl till olika jordtyper, från väldränerade jordar till något blötare förhållanden.

Jag odlar mina ‘Patriot’ på friland i växtzon 4 i norra Uppland. De står i en lerblandad jord med hög mullhalt, vilket bidrar till både fukt och näring. Även om plantan föredrar ett soligt läge för bästa skörd, har mina buskar etablerat sig i ett något skuggigare norrläge. Här har de tagit lite längre tid på sig att börja ge bär, men när de väl kommit igång har jag fått en stabil och riklig skörd – trots att det ännu inte når upp till den potentiella skörden på upp till 10 kg per planta.

Goda Patriot. Foto: Anneli Helén

Vacker höstfärg

Plantan är inte bara praktisk för bärproduktionen utan också mycket dekorativ. Den passar fint ihop med prydnadsväxter som azaleor och hostor, och på hösten får den en glödande höstfärg som gör den till ett vackert inslag i trädgården året runt.

Till hösten får den glödande höstfärg. Foto: Anneli Helén
Den passar fint ihop med prydnadsväxter som azaleor och hostor. Foto: Anneli Helén

Pollinering och skötsel

För bästa fruktsättning pollineras mina ‘Patriot’ av andra amerikanska blåbärssorter som blommar samtidigt. Jag har planterat dem med ungefär en meters avstånd mellan buskarna. Plantorna kräver lite grundläggande skötsel, som regelbunden bevattning för att undvika uttorkning, och beskärning för att hålla dem friska och produktiva.

Med sitt höga prydnadsvärde och sina stora, smakrika bär är Patriot ett utmärkt val för både hobbyodlare och trädgårdsälskare. Foto: Anneli Helén

Användning i köket

För mig är det en lyx att kunna äta de här stora, saftiga bären direkt från busken. Att plocka in dem på en sommarmorgon och använda dem till frukosten är oslagbart. Även om bären kan användas till saft och sylt, tycker jag att de smakar bäst färska. Om de ska förädlas fungerar de utmärkt i kombination med vilda blåbär för att balansera smaken.

Foto: Anneli Helén

Om Anneli Helén och Moderjord

Jag heter Anneli Helén och bor i Uppland, zon 4. Genom min verksamhet Moderjord inspirerar jag till självhushållning och odlingskunskap. Med en bakgrund i växtkunskap och växtfysiologi från SLU samt 17 års erfarenhet av odling, delar jag med mig av praktiska råd och tips till odlingsentusiaster.

Jag säljer plantor och växter till privatpersoner och använder Instagram som en plattform för att sprida inspiration. Utöver mitt trädgårdsintresse är jag konstnär och skapar keramik och konstverk som reflekterar min kärlek till naturen och växtvärlden.

Hemsida: www.moderjord.se

Instagram: @moderjords

Läs också Lucka 20: Plommon Obilnaja
Sortguide: Amerikanska blåbär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.