Hiss & Diss i grönsakslandet 2024

trollet
Skördekorg 2024.
Dags att sammanfatta odlingsåret 2024. Allt det där som gick bra i odlingarna. Och så allt det där som gick åt pipsvängen…

Lite tid, stor skörd

Det var faktiskt länge sen jag odlade så lite som jag gjorde i år… Med två sjuka anhöriga så har jag fått prioritera annat, helt enkelt. Tiden har inte räckt till. Så förtvivlat mycket som jag fick avstå från iår, inte minst pga förra årets bladmögelsinvasion efter översvämningen med stormen Hans, det gjorde ju att jag också tvingades begränsa mig till bladmögelsresistenta sorter av både tomat och potatis. Vilket ändå gick jättebra, jag är nöjd med skörden. Men urvalet av sorter blev ju väldigt begränsat.

Å andra sidan hade jag ju begränsat med tid att lägga på odlingen ändå, så det må vara hänt. Men jag har nog aldrig odlat så lite tomater som iår. Inte minst för att grävlingen saboterade en del plantor.

Det blev en hel del fin kål, dahlior, musselsquash och tomater. Även om jag faktiskt odlat ovanligt lite tomater iår.
Musselsquashen Disco gav massor… Det sägs att de kan lagras men vi har faktiskt hunnit äta upp alla. Så lagringen får jag prova nåt annat år.
Kryddigt goda Koritschnevaja Sliva, en av årets godaste tomater här hemma i zon 4. Den brukar inte marknadsföras som tålig mot bladmögel men klarade sig ändå.

Vädret

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det varit ovanligt blåsigt iår, alltså ovanligt mycket kastvindar. Plantstöd av metall som stått stadigt i många år förr har plötsligt vält av vinden och plantor har knäckts… Trist. Men inte mycket att göra, förutom att försöka köra ner stöden ännu djupare i lerjorden.

Annars har det varken varit tokhett eller tokblött, men våren var ganska torr tyvärr. Torr och ovanligt blåsig. Jag hoppas på en lite blötare vår och torrare höst till 2025, det är mer optimalt för en fröodlare. 😉

Alla möjliga växtstöd blåste omkull iår… Både med och utan fiberduk. Galna kastvindar just iår. Blir mindre högt mer busksorter nästa år.
Men de perenna grönsakerna blev bra ändå. Luftlök är en riktigt toppenbra perenn lök som är lätt att föröka (och du kan äta hela löken, både lök, blast och luftlöksklustrena i toppen).

Hiss😀 😀 😀

  • Kallsådderna blev kanonbra: koriander, vallmo, kål mm.
  • Stensärt Skediga som jag fröodlade (dvs från frö till frö) gav bra skörd.
  • Vaxbönan Meraviglia gav bra trots noll omsorg.
  • Tomaterna gav bra nästan allihop. En av de godaste var Koritschnevaja Sliva.
  • Paprikan bara sprutade fram, knappt så vi hann äta upp… De tidiga sorterna är toppen.
  • Musselsquash tänker jag absolut odla igen. Mer behändig storlek än de avlånga, och går att lagra ett tag om man vill.
  • Krukgurkorna har tickat på fint, trots gammalt frö och slarvig vattning.
  • Fleråriga lökarna är toppen! Lök öht gick bra, även purjolöken, men de perenna lökarna gick extra bra.

EXTRAHISS: Blommor! Det blev ovanligt mycket härliga färgglada sommarblommor iår… Ringblomma, blåklint, sommaraster, kornvallmo, solrosor, honungsört och indiankrasse. Och dahliorna blev jättefina trots att jag började driva dem på tok för sent. Härligt!

Indiankrassen blev fin iår, det blev tillochmed en sortguide.
Ringblomma Orange Flash.
Kallsådd kornvallmo Pandora skiftade i vackert lilarosa toner som var svåra att fånga med kameran… Mer grålila molniga dagar, mer rosalila soliga dagar.

Diss🙁 🙁 🙁

  • Grävlingen. Den satans grävlingen. Men den fick vi också bukt med till slut, puh!
  • Helt bisarrt ovanligt mycket mördarsniglar iår! Sannolikt pga förra årets översvämning av trädgården.
  • Konstiga kastvindar som fick växtstöd och hela tomatplantor att välta.
  • Gurkörten som gick bananas och tog över onödigt mycket odlingsyta.
  • Jag glömde helt att så bondbönor…! Fasiken alltså!
  • Hann inte sätta all potatis. Typiskt. Men Papageno som jag hann få ner i jorden blev bra och god.
  • Mycket tid behövde gå till andra, viktigare saker än odling.
Det började bra i våras… Fast libbstickan ( som sticker upp i portalen) skulle flyttas. Och det såg jag inte fram emot.😆
Sen kom grävlingen. Då kändes det där med att flytta libbsticka som det minsta problemet.😆
Solrosorna blev fina iår, men en del knäcktes av stormvindarna. Eller åts upp av (ovanligt många) sniglar.
Gurkörten löpte amok och tog över onödigt mycket i odlingsbäddarna… Jag iddes inte hålla efter den just iår. Jag prioriterade annat. Gräsklippning hanns inte heller med…😆
Men visst blev det en del att skörda ändå. Den bladmögelsresistenta potatisen Papageno blev dundergod som friterad.

Allra mest nöjd…

Allra mest nöjd är jag över att jag prioriterade att flytta libbstickan. Fy fasiken vilket skitjobb, rötterna var ju tjocka och starka som sötpotatisar! Men det blev bra så det var värt besväret. Och odlingen på kullen med pelaräpplena börjar bli riktigt fin. Och ”fultomatväggen”, den andra tomatväggen som jag inte brukar visa alls i sociala medier egentligen blev en finvägg.

Och tänk vad skönt att jag gav upp att försöka rädda och ersätta solhattarna i entrérabatten… De orange solhattarna har jag ersatt med aprikosorange rosor Lady of Shalott och Westerland (och jätteverbena och blodtopp). Jösses vad bra det blev! Så nöjd! Ännu mer blodtopp ska det bli nästa år…

En libbsticka kan bli manshög, är man klok så sätter man den på rätt ställe från början. Så klok var inte jag, så jag försökte flytta den hyfsat tidigt på säsongen iaf…
… men det var svinjobbigt ändå. Vissa rötter var tjocka som sötpotatisar.😅😅😅
Egentligen har jag ju flera tomatväggar, det är bara en (den fina) som jag brukar visa upp. Men iår fick jag ordning även på ena ”fulväggen”; fulväggen blev en finvägg.

Planer för 2025

Nästa år behöver vi måla om ladan, vilket innebär att tomatväggen får vänta några veckor extra… Vilken rysare. Hoppas att tomatskörden inte försenas alldeles. Men det måste göras. Jag tänker fortsätta att satsa på mer fleråriga grönsaker, och ännu mer buskbönor ska det bli! Jag älskar sånt som ger mycket skörd men kräver minimal arbetsinsats.

Sommarblommor blir det nog mer av samma nästa år, framförallt såna som kan direktsås. Kallsådd och kastsådd är två favoritodlingstekniker som jag använt mig mycket av iår och som jag tänker fortsätta med, jag ids helt enkelt inte hålla på och kruka om och avhärda en miljon plantor… Enkelt ska det vara. För då blir det av. Och då fortsätter det att vara roligt. Så roligt som det nu kan vara när man är omgiven av sjukdom och död…

Kallsådderna/vintersådderna blev bra. De brukar jag göra i februari (då brukar det ihållande kyla här i uppland). Kål, kryddor som koriander och många perenner brukar gå finfint att kallså i byttor med lock och hål i botten.

Pappas frön

I december dog min far, som odlat en del genom åren och efterlämnade en del fröer. Så därför blir det också en hel del av pappas frön i odlingen nästa år. En del frön är nog för gamla, men det som gror det gror. Mitt i all sjukdom och död som varit iår och året innan så har odlingen ändå gett väldigt mycket glädje och energi. Och det behövs.

Att odla pappas frön kommer att bli både fint och sorgligt. Frön representerar liksom det envisa, eviga livet på nåt sätt. Det som finns kvar, en slags gemenskap. Så det tänker jag ta vara på. ❤️

Vad gick bäst och sämst för dig odlaråret 2024?
Motgångar och medgångar?
Berätta!😀

❤️❤️❤️
Fröskörd av Meraviglia. Nästa år blir det spretigare tema, då odlar jag upp pappas fröer istället.

Annons

2 Comments

  1. Det är alltid roligt att läsa hur det blev i andras odlingar, man känner ibland igen sig, man får tips och idéer om sorter och tillvägagångssätt. Härligt med bilder, det blir lätt att ta till sig
    Beklagar din sorg, gick igenom liknande för något år sedan. Min pappa lämnade inte några fröer, men just när han gått bort fick jag syn på vitlök som hade samma namn. Självklart beställde jag den….det blir nog likadant om jag ser annat med det namnet han var en hängiven potatisodlare, under min uppväxt var det många år vi nästintill var självförsörjande på lök och rotfrukter.
    Gott nytt odlingsår önskar jag dig

    1. Tack snälla, saknad kan ta sig många uttryck… Och att välja sorter efter namn man tycker om är ett fint uttryck tycker jag. Ger ett mervärde, och en slags gemenskap. Man tänker ju på dem varenda gång man vattnar och gödslar. 🙂
      Min pappa gillade också lök, rotfrukter och potatis. Fast morötterna blev det sällan nåt vettigt av, lerjorden var väl för tung. Men det kommer absolut att bli mer av hans favoriter i grönsakslandet iår. Och säkert några extra supersöta tomater, mer som godis att snaska på när man vattnar än för att göras sallad på. Gott Nytt Odlingsår! Hoppas du får en riktigt fin odlingssommar. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.