Sortguide: Blodtopp

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor, Odla.nu och Wexthuset

Blodtopp i blom.
Blodtopp är en trevlig vävarväxt som fyller ut fint i perennrabatten men som också är fin i kruka och som snittblomma. En riktig klassiker som absolut förtjänar mer uppmärksamhet, kanske får den det iår då namnsorten ’Tanna’ valts till Årets Perenn 2025 av Perennagruppen. 😀

’Tanna’ är årets perenn 2025

Varje år utser Perennagruppen årets perenn, en sort som är frisk, lättodlad och härdig som de tycker är extra värdefull och förtjänar att lyftas fram mer. Blodtopp finns i många olika namnsorter och färger, från klassikern rött till rosa och faktiskt också vitt. Bladen är piggt gröna, ganska små med tandad kant och blommorna sitter på (mer eller mindre) långa och ganska tunna stjälkar med små kompakta blomkolvar. Blommorna sitter alltså ganska högt upp ovanför bladen, den har liksom ett lite lekfullt uttryck. Den har som regel ett ganska yvigt, luftigt växtsätt och fyller ut fint i både rabatter och lite mer vilda, fuktiga ängslika planteringar.

Namnsorten ’Tanna’ är välförgrenad och blir ca 70 cm hög med mörkt röda blommor i mängder. Den blommar från juni till augusti och är snygg även som överblommad eftersom blomaxen torkar och står kvar fint på plantan långt in på hösten. Skälet till att man valt just ’Tanna’ är för att den är så pass härdig, dvs A. Men som alla blodtoppar så trivs den bäst i sol-halvskugga i hyfsat jämnfuktig men väldränerad jord. Blodtoppar är lättodlade men gillar inte att torka ut så regelbunden fukt är viktigt.

Fördelar & nackdelar

En klar fördel med blodtopp är att den generellt brukar beskrivas som lättodlad, bl a därför att den brukar få vara ifred för rådjur. Blodtopp verkar heller inte vara sniglarnas favorit. Den tål också tillfällig översvämning och är en trevlig snittblomma eftersom den är hållbar i bukett. Och den står sig ju också vackert även om överblommad i planteringar. Bladen beskrivs ha en gurkliknande smak och kan användas färska litegrann i en sallad som krydda. Förr användes blodtopp medicinskt; rötterna mot diarré, mot brännsår och för att motverka inflammation och bladen som te för att främja matsmältningen.

Nackdel är att den inte tål torka särskilt bra, den är en typisk woodlandväxt som trivs bättre i sällskap av andra växter vid jämn fuktighet. Blodtopp kan också vara lite smålurig att föröka… Den är rätt lätt att få tag på som frö men de ska sås grunt och kan behöva stratifieras nån månad för att vilja gro. De små plantorna ser ganska små och ynkliga ut men brukar bli härligt luftigt pampiga med tiden.

Blodtopp har tandade blad. (andra blommor i bakgrunden, ej blodtopp)
Blodtopp har vanligen mörkt röda blommor, därav dess namn. Men även andra färger förekommer, t ex vitt och rosa. Fotad i orangeriträdgården vid Österbybruk 2024.

Goda grannar

Jag har planterat blodtopp i entrérabatten här hemma i soligt läge tillsammans med aprikosorange rosor, bl a Lady of Shalott. Där står också rödbladiga finflikiga flädern Black Lace, höstsilverax Brunette, glansmiskantus Ferner Osten och lite blandade lilablommiga växter (jätteverbena, lavendel, stäppsalvia Caradonna mm) och det har blivit superfint! Jag hann tyvärr inte ta nån bild i somras men jag är som helhet väldigt nöjd med blodtoppen. Jag bor ju i Uppland med ganska tung lerjord och visst har jag jordförbättrat en del men fuktigt är det absolut, det ska bli intressant att se hur den klarat övervintringen. Den fyllde ut väldigt fint, men jag borde ändå ha köpt fler… 😉

Andra bra grannar är prydnadsgräs med vackra plymer som diamantrör och glansmiskantus. Och förstås andra perenner som gillar samma jämna fuktighet, som daggkåpa, astilbe, stjärnflocka, fackelblomster, temynta, höstflox, rabattiris, kransveronika, sköldpaddsört mfl.

Lady of Shalott blommar i juli-oktober, fin ihop med blodtopp som blommar i juni-augusti. Blodtoppen står ju fint i rabatten även som överblommad.
Lady of Shalott är en ganska dynamisk ros som ändrar färg i de olika blomfaserna, väldigt fint ihop med den pålitliga blodtoppen. Jag ska försöka få till en bild på dem ihop nästa sommar… (andra växter i bakgrunden)

Sortguide: Blodtopp

Sortguiden avser i huvudsak Sanguisorba officinalis. De mest pålitliga sorterna som odlats länge i Sverige med vedertagen härdighet är markerade i fetstil. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Arnhem – Härdighet okänd men beskrivs klara ca 34 minusgrader av enstaka källor. Högväxande sort som beskrivs kunna blir 175 cm eller ännu mer i England. Får tranbärsröda blommor i juni-juli/augusti. En blomma är ca 3 cm, plantan kan bli ca 60 cm bred. Dök upp runt 2004 på svenska marknaden, verkar numera vara svår att få tag på.

Daily Marble – Härdighet oklar. Blir ca 100 cm hög och får gröna blad med en vit kant, bladstjälkarna är delvis röda. Blommorna är röda, beskrivs som ganska runda, tättsittande och bolliga.

Jam Session – Härdighet A enligt enstaka källa. Intressant sort med vita blommor. Blir ca 60 cm hög och blommar från juni till augusti. Rek planteringsavstånd 35 cm. Ganska ny sort som dök upp nån gång runt 2021. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Jam Session hos Cramers Blommor

Japan – Ganska ny sort som dök upp runt 2021.

Lemon Splash – Härdighet A-B. Får mörkröda blommor och gröngula blad, liksom gröna blad med gulare stänk. Bladstjälkarna är delvis röda. Blir ca 60 cm hög, blommar i juni-augusti. Säljs ibland även hos de större trädgårdskedjorna. Ganska ny sort som dök upp runt 2019.

Pink Tanna*** –  Härdighet A. Blir ca 60-90 cm hög och får långa, först rosaröda blommor som senare övergår till vitrosa. Blommar i juni-augusti. Får skirt bladverk och har välförgrenat, yvigt växtsätt. Dök upp ca 2003. Köp Pink Tanna hos Odla.nu Finns även som 6-pack eller 15-pack hos Wexthuset

Red Dream – Blir ca 60-85 cm hög och får röda blommor. Populär som snittblomma. Ganska ny sort som dök upp runt 2021.

Red Sunset – Härdighet A. Blir ca 60 cm hög och får mörkröda blommor. Ganska ny sort som dök upp runt 2021.

Red Thunder – Härdighet A. Blir ca 120 cm hög och får röda blommor i juli-september. Växtsättet beskrivs som yvigt. Dök upp ca 2005.

Tanna*** – Härdighet A (enstaka återförsäljare anger C, de allra flesta anger A). Kompaktväxande sort som blir ca 70 cm hög. Får mörkt röda blommor på välförgrenade stjälkar i juni-augusti. Vald till Årets perenn 2025. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Tanna hos Odla.nu Finns också som 6-pack eller 15 pack hos Wexthuset

White Tanna – Härdighet oklar. Blir ca 80 cm hög och får täta ax av vita, lite lätt hängande blommor i juli-september. Växtsättet beskrivs som glest och buskigt. Dök upp ca 2005.

Kan du ännu fler namnsorter av Sanguisorba officinalis?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan allteftersom.😀

Och så ännu lägre…

Blodtopp tillhör pimpinellsläktet, om du gillar blodtopp men tycker att den är onödigt hög så spana in andra pimpineller som t ex trädgårdspimpinellen Sanguisorba ’Little Angel’ som bara blir ca 20 cm hög. Eller om du egentligen vill odla den för att äta bladen så varför inte testa Sanguisorba minor ’Salad Burnet’, blir ca 40-50 cm hög med härdighet A.😀😀😀

Blodtopp är en trevlig utfyllare och är tacksam att samplantera med andra blomformer. Fotad i orangeriträdgården i Österbybruk 2024.

Källor i urval:

SKUD

Perenner.se – Årets perenn 2025

Perennagruppen om Blodtopp ’Tanna’

Växtforum.se – Blodtopp ’Tanna’ är Årets perenn 2025

https://www.odlargladjen.se/blodtopp-sanguisorba-officinalis-daily-marble

https://www.odlargladjen.se/blodtopp-sanguisorba-officinalis-red-sunset

http://obergs.se/veckans-vaxt/264-blodtopp-white-tanna_v?show_all=1

Läs också Sortguide: Nejlikrot
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.