Mumsiga tomaten Koritschnevaja Sliva

trollet
Mumsiga Koritschnevaja Sliva.
Det blev sannerligen inte mycket tomatodling förra året, men av det som ändå blev av så var det en sort som smakmässigt lyste mycket starkt som utomhusodlad här hos mig i zon 4 sommaren 2024; Koritschnevaja Sliva. Lika god som svårstavad, och kärt barn har många namn… 😀

Jag odlade den utomhus, vid tomatväggen här hemma vid ladan. Koritschnevaja Sliva är typ en pastatomat men har mer frö än vad pastasorter brukar ha, och tomaterna är både fasta och tillräckligt saftiga för att den ska vara god att ätas färsk. Vi åt den mest färsk i sallader och på mackan, att göra sås på den här raringen hade jag inte hjärta att göra… Den var alldeles för god för det. 😉

Tomaterna är inte så stora, ca 3-4 cm och har en lite oregelbunden form. De flesta är ovalt plommonformade men en del enstaka frukter kan bli lite mer säckformade (även på samma planta). Färgen är rödbrun med mörkare nacke och smaken är kryddigt god!  Smaken är liksom kryddigt mildsöt, med fin umami-tomatsmak. Plantan är högväxande, behöver stöttas och tjyvas med en utvecklingstid på ca 70-75 dagar, dvs typ medeltidig/midseason. Tomaterna hade rätt bra hållbarhet som plockade för att vara vanlig sommartomat. De sprack heller inte så lätt men enstaka tomatfrukter drabbades tyvärr av pistillröta (vanligt hos pastatomater), vilket säkert hade kunnat undvikas om jag hade skärpt till mig med vattningen och vattnat mer regelbundet. Nåja. Tomater blev det ändå. Många och goda! 😀

Koritschnevaja Sliva i blom.
Börjar mogna… De flesta tomatfrukter är ovalt plommonformade men en del enstaka frukter kan bli lite mer säckformade (även på samma planta).

Krångligt namn

Det finns lite olika stavningar på den här sorten; Koritschnevaja Sliva verkar vara det mest vanligt förekommande. Men även Koritschnevaya Sliva, Коричневая слива (som betyder Brown Plum på ryska) , Brown Plum, Braune Pflaume, Korichnevaya Sliva, коричнева слива (som betyder Brown Plum på ukrainska), Korychneva Slyva, Koritsčnevaja Sliva, Koonischnovaja Slivar mm. Det finns även en förvillande lik namnsort som heter Black Plum, oklart om det en gång i tiden varit samma sort som sedan selekterats olika genom åren, eller inte…

Men om du verkligen vill vara säker på att få just Koritschnevaja Sliva så försök att köpa den med just den stavningen. Jag har inte köpt mitt frö utan hade turen att få det till skänks men om du vill köpa så kika i källorna nedan eller sök på det lite mer svårstavade namnet. Själv säljer jag inte frö, varken som privatperson eller företag.

Koritschnevaja Sliva, en riktigt god tomat. Vi åt den mest färsk i sallad och på mackan.
Uppskuren Koritschnevaja Sliva. Den ger fasta tomater och klassas av vissa som en pastasort men den har mer frö i sig än vad pastasorter brukar ha. Och den är saftig och god, funkar fint att ätas färsk också. En bra allroundtomat.

Ursprung

Sortens ursprung är oklart; kanske ryskt, kanske ukrainskt eller något annat närliggande land. Att den har så många stavningar visar att den är mycket omtyckt och spridd och jag förstår varför. Det här är verkligen en mycket trevlig sort som jag kommer att fortsätta odla. Jag fick frö skickat till mig av en läsare, TACK snälla för det! Jag förstår att den här sorten är en av hennes favoriter, nu är det en av mina favoriter också. 😀 😀 😀

Bra budgetodling: återbrukad havremjölkskartong. Du behöver nåt att fästa den med och en riktigt bra vattenfast tuschpenna. 🙂
Koritschnevaja Sliva vid tomatväggen.
Jag brukar ha högre tomatplantor i bakkant och lägre busksorter i framkant vid tomatväggen.
Koritschnevaja Sliva till höger. I sällskap av randiga Ruby Slippers, orange Figiel och röda Moneymaker.

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/koritschnevaja-sliva-paste-type-tomato

https://tatianastomatobase.com/wiki/Korichnevaya_Sliva

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(5746)_Koritschnevaja_sliva.aspx

Läs också: 17 Sortguider om tomater
Gör en tomatvägg
Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter (gourmet-edition)

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.