-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus, Cramers Blommor och Wexthuset-
-Innehåller reklam för Kinnekullefrö och föreningen Sesam-
Kulturarvssorter är ju härligt men inte alltid så lätt att hitta… Nu när föreningen Sesams lokalgrupp i Uppland ska fokusera just på uppländska sorter som ett långsiktigt projekt så fick jag äntligen en anledning att lista alla jag kunde hitta. 😀
Ordet kulturarv är lite luddigt och kan tolkas på olika sätt (även i olika länder). Att en sort kallas för kulturarvssort har med tiden kanske blivit lite urvattnat av marknadsföringsskäl men innebär grovt förenklat att det är en gammal sort (från före 1940- 1950- eller 1960-tal, beroende på växtslag) som odlats länge i Sverige, i generationer. En kulturskatt, helt enkelt. Värd att bevara för framtiden.
Sesam Upplands projekt 2025: baljväxter
I föreningen Sesams lokalgrupp Sesam Uppland planerar vi att föröka upp och lyfta lokalsorter med anknytning till Uppland framöver. Iår 2025 fokuserar vi lite extra på baljväxter. Föreningen Sesam är en ideell förening (INTE en fröfirma) och vi säljer inte frö men vi vill gärna sprida kunskap om fröodling och lokala kulturarvssorter. Det här blogginlägget kom till för att jag ville försöka få nån slags överblick över vilka sorter som finns med anknytning till Uppland, och hur lätta/svåra de är att få tag på (och få reda på mer om) men ju mer jag sökte desto mer hittade jag… Så därför är inte bara baljväxter listade, hux flux fanns det visst äpplen och annat med också. 😉
Jag hoppas att den här listan kan inspirera fler lokalgrupper att göra nåt liknande, att fokusera på sina lokala sorter. Att lista dem och samarbeta för att informera om dem, genom att odla dem och skriva om dem. Mer info om de olika sorterna som odlas upp kommer förhoppningsvis så småningom på föreningen Sesams hemsida.
Under tiden använder vi #sesamupplandsfröarv 🙂
Upplands lokalsorter sortnamn A-Ö
Med reservation för eventuella felskrivningar. En del sortnamn har jag bloggat om tidigare, de namnen är klickbara. Många av sorterna är insamlade av POM (Programmet för odlad mångfald) och finns i Nationella genbanken. Mer information tillkommer ständigt, så listan kommer att uppdateras allteftersom.
En kortare översikt utan beskrivning hittar du i tidigare inlägg Hitta din lokalsort.
Alunda – MÄRGÄRT (NGB 17854) Märgärten Alunda verkar vara en medelhög sort som behöver stöd. Blommorna är vackert vita och bladen ganska stora, baljorna är gröna och lite droppformade med 6-8 ärtor per balja. Och den blommar rätt länge. Sorten kom till Alunda 1926 via Mimmi Pettersson som fick frön från släktingar i Karlshamnstrakten, sorten samlades senare in via Poms Fröupprop. På fröpåsen jag fick stod det märgärt Alunda, men den kallas också för Ärt från Alunda i äldre marknadsföring från 1850-1970. Den verkar ha varit mer populär och hyfsat vanlig förr, iallafall lokalt. Utsedd 2022 till Upplands landskapsärt av Kålrotsakademien.
Arne – BONDBÖNA (NGB 24293) Gammal pålitlig svensk sort som ger ca 3-4 st vita njurformade bönor i gröna baljor, plantan blir ca 1 m hög med lite lätt röda stjälkar. De vita blommorna har rosa bas. Torkade bönor har en ljust gulbrun färg, långlagrade bönor blir ännu mörkare. Kommer från Österbybruk i Uppland, sorten har odlats i över 100 år. Är numera en registrerad amatörsort, känd för att tåla kallare klimat och sämre väder. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar och fortsätter ge baljor under lång tid (för att vara bondböna). Brukar sälja slut fort, så var ute i god tid. Samlades in vid Fröuppropet och togs om hand av NordGen. En extremt populär sort som vanligen beskrivs som stadig, tidig och produktiv. Köp Arne hos Cramers Blommor
Balingstaärt – ÄRT Vet du mer om Balingstaärten? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Brita – RINGBLOMMA (NGB 17959) Gammal kulturarvssort från före 1940 som samlades in i Fröuppropet, säljs i NordGens webbutik ibland. Får ganska små blommor, delvis dubbla (men inte alls ”lika dubbla”/fyllda som moderna sorter som ofta är så hysteriskt fyllda att de mer liknar en ballerinakjol).
Brita Horn – ÄPPLE Zon II-IV. Mellanstort höstäpple som mognar i början av oktober och håller ungefär en månad. Får brunrosa-brunröda frukter med liksom lite dov nästan blåaktig färgsättning som mogen. Ljusa skalpunkter syns tydligt i i täckfärgen. Ett gott äpple med saftig, sötsyrlig smak. Typiska kännetecken är djupt foderrör, lång pistill, brett kärnrum och brunflammiga kärnor. Enligt boken Svenska äpplen så kan Brita Horn ”/…/vara en mutant av Ringstad, de två har nästan identiska DNA-profiler.” (Näslund & af Sandeberg 2010:74). Sorten sägs ha upptäckts på Krusenbergs herrgård söder om Uppsala av ägaren Emanuel Cederström och döptes efter Brita Sophia Horn af Marienborg.
Brottby – BONDBÖNA (Har tidigare kallats för bl a Gerd och Anders i Kullängen) Ganska tidig meterhög stadigväxande bondböna som får korta knubbiga baljor med ca 3 bönor med lite oregelbunden form inuti. Bönornas skal beskrivs som ovanligt tunt och kan ätas med skalet på, behöver inte skalas som annars är brukligt med bondbönor… Beskrivs rent visuellt mer som en åkerböna (men verkar faktiskt vara en bondböna) som ger 3 runda, knubbiga gulvita bönor med lite oregelbunden form i varje balja. Mer om bondbönan Brottby kan du höra om i radioprogrammet Odla med P1 av Sveriges Radio i avsnittet Kerstin hjälpte till att rädda bondbönan Brottby från 2020-08-24.
Dr Westerlund – PELARGON Kallas även för Doktor Westerlunds hälsoblomma /P. graveolens /Rosengeranium /Luktegott /Sängfes /Kärringfis /Bonnafis /Hastige friaren /Vägglusaträd /Rönnjarium är sannerligen ett kärt barn med många namn… Döpt efter Dr Ernst Westerlund som föddes 1839 och var läkare i Enköping mellan 1868-1924. Han brukade rekommendera patienterna att ha en Rosengeranium i sjukrummet för att rena luften. Om det hjälpte vete sjutton, själv tycker jag inte att den doftar särskilt supergott men det beror kanske på vad man jämför med (inomhuslukten i en sjukstuga i början av 1900-talet var nog inte att leka med, en doftpelargon kunde säkerligen underlätta…!). Rosengeranium har varit en väldigt populär sort i Sverige sen 1700-talet, sannolikt är den en korsning mellan Läkepelargon, Pelargonium radens och Bollpelargon, Pelargonium capitatum. Den har ett ganska grovt växtsätt och ett bångstyrigt utseende med flikade blad. De ljust rosalila blommorna är ganska oansenliga, man har den främst för de doftande bladens skull, som påminner om nån slags parfymliknande blandning av ros och citron. Går att stamma upp, säljs ibland med flätad stam. Bladen kan användas i bakverk, t ex i pelargonkaka. Sorten utsågs till landskapspelargon år 2010. Köp Dr Westerlund hos Cramers Blommor
Edsbro – BONDBÖNA (NGB24899) Intressant sort från Edsbro, i Uppland. Plantan blir ca 90 cm hög och förgrenar sig vid marknivå. Ger platta, ljusa bönor. Inte så stora bönor, men inte supersmå heller.
Edsby Gård – GURKA (NGB24773) Gammal sort som var i omlopp i början av 1900-talet. Sannolikt har sorten fått sitt namn från Edsby i Upplands Väsby. Påminner om sorten Arboga vit men Edsby Gård har liksom en renare vit färg och är mer grovknottrig. Används i bänkodling, kan även fungera på friland. Läs mer i boken Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna av Wiking Leino, Nygårds & Börjeson.
Fiskaretorpet /Fiskartorpet – PELARGON Vit zonalpelargon, med proveniens från Sigtuna före 1920 (Karins barndomshem vid ett fiskartorp). Får vita enkla blommor med rostrött pollen. Bladen har svag, men stor zon. Som ung fick Karin anställning hos Einar, som då hade tjänstebostad på Venngarns slott. Karin hade med sig pelargonen till Einars hem, Einars barn fick med sig en planta vid giftermål 1951 och lämnade senare in sorten till POM. Sorten bevaras i Nationella genbanken.
Fornbro – RABARBER (SWE 430) Uppländsk kulturarvssort från Östhammar som genetiskt tillhör Sutton-komplexet. Får ganska tunna stjälkar och spetsiga blad. Upptäckt på en gård i Östhammar från slutet av 1800-talet. Läs mer i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Strese & de Vahl.
Grågylling från Skokloster – ÄPPLE Zon I-V. Gammalt höstäpple med oklart ursprung men har odlats mycket länge i mälarområdet. Ett mellanstort äpple med gröngul grundfärg och rödare täckfärg med vita prickar (skalpunkter) och gräddvitt kött. Ibland syns kortare röda strimmor i täckfärgen. Har ofta en lite dov, nästan gråröd färgsättning med ett vitt skimmer. Mognar i slutet av september ungefär och håller till november. Typiska kännetecken är stort foderrör, långa kärnor och att trädet ofta har vriden stam. Gammal sort som ofta finns i äldre trädgårdar i Mälardalen. Enligt Anton Nilsson har Grågylling från Skokloster ”/…/mer täckfärg än den vanliga Grågyllingen samt är mer sammanflytande med endast några få strimmor. Därtill är den mer högbyggd och enligt uppgift lär den inte bokna så lätt.” (Nilsson: 1986:110).
Grönsö – ÄPPLE Zon I-II. Mellanstort blont sommar-höstäpple med kort hållbarhet, det mognar i början av september och håller bara några veckor. Koniskt äpple med gulvit grundfärg och rödlilarosa strimmor och stänk. (Rent visuellt ser den nästan ut som en korsning mellan Transparente Blanche och Åkerö.) Typiska kännetecken är ljusbruna små kärnor med vass spets, djupt kluven pistill, skalpunkterna har synlig ljus halo i grundfärgen och frukten har ofta skorvprickar. Sorten sägs ha uppkommit för länge sen av en kärnsådd vid Grönsöö Slott i Uppland, oklart när men före 1900-talet.
Högtomt – BONDBÖNA (NGB 17900) Lokalsort från Uppsala som beskrivs som medelhög med få, styva sidogrenar. Ger stora, hängande, lite böjda baljor som innehåller ca 4 vita njurformade bönor i varje.
Jakobsdal – PELARGON Vet du något om pelargon Jakobsdal? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Kalle P /Kalle Pe – BONDBÖNA som ger ganska stora bönor, blir brungröna som torkade. Plantorna är ca 60-70 cm höga och får klassiskt vita blommor med svart fläck, och en vacker svagt rosa färgskiftning kan man se närmast basen vid kölen. Vid en lång säsong kan sorten blomma om igen. Ovanlig sort som är svår att få tag på, döpt efter Karl Pettersson. Odlas vidare i Rimbotrakten, Roslagen.
Krasslök – POTATISLÖK (Genbanksnummer SWE 87) Potatislök från Edsbro i Uppland som ger täta kluster av kompakta potatislökar med rund form som är bredast mot bladfästet. Verkar inte gå i blom. Krasslök har grön blast, ett upprätt växtsätt och ger lökar med ljusbrunt skal och gulvitt inre.
Krusenberg – ÄPPLE Zon I-III. Mellanstort blont sommaräpple med nästan rund omkrets. Har rostrosett, djupt foderrör, lång pistill och högt sittande ståndare. Kärnhuset är ofta saftfyllt, kan glasa. Mognar i mitten av augusti ungefär och håller några veckor, smaken är saftigt sötsyrlig. Ett gott ätäpple med kort hållbarhet, frukten lossnar lätt som mogen från trädet. Det är en gammal sort från 1800-talet som kanske är en kärnsådd från Krusenbergs herrgård utanför Uppsala.
Linnés Hammarby – SMULTRON Samma sort som Linnésmultron…? Nån som vet mer? Berätta gärna i kommentarerna. 🙂
Linnétagetes Burning Embers – TAGETES (NGB 24825?) Kulturarvssort från 1920 tal som härstammar från Linnés Hammarby. Blir ca 60 cm hög och får enkla bronsröda blommor med smal guldkant och gyllene mitt. Viss variation förekommer, även på en och samma planta. Plantan har ett både sirligt och buskigt växtsätt. Hyfsat lätt att få tag på, finns hos flera svenska fröfirmor. Köp Burning Embers hos Wexthuset
Lohärads Hemlängtan – PELARGON Sorten är uppkallad efter orten Lohärad i Uppland och efter gården Hemlängtan som den tillvaratogs från. Ingår i författaren Veronica Wägners pelargonsamling. Vet du mer om pelargonen Lohärads Hemlängtan? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Mjölnar-Janne – SPARRIS (SWE289) Ger kraftiga skott med gröna stjälkar och purpurfärgad topp. Hög sort av honkön. Från Ekensberg i Roslagen. Läs mer i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Strese & de Vahl s 206.
Norrtälje – RANKSPENAT (NGB31588) I boken Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna av Wiking Leino, Nygårds och Börjeson står följande: ” Vid Tillfällegatan i centrala Norrtälje låg tidigare en leksaksaffär. Intill ett staket vid affären växer rankspenat. Bo Andersson, som förestod leksaksaffären, menade att plantan måste vuxit där i minst 50-60 år, han kände inte till att den var ätbar. Katriina Anttila i föreningen Sesam hittade växten och samlade in frön till genbanken.” (Wiking Leino, Nygårds & Börjeson 2023:62).
Odenslund – BONDBÖNA (NGB 24900) Tunnskalig bondböna från Odenslund, Norrtälje som har odlats där i generationer. Bevaras och odlas vidare av fröföreningen Sesam.
PJ Bergius – ÄPPLE (Kallas också Röd Sävstaholm och Bergius.) Zon II-VI. Mellanstort lite utdraget äpple med ojämn form, ofta nästan heltäckande rött med små ljusa skalpunkter. Ofta är ena sidan högre än den andra, och formen kan variera… Från äggrund till mjukt kantig, ibland ser det lite tillplattat ut på två sidor, eller trekantigt eller femkantigt. Sommarsort som mognar i slutet av augusti, håller några veckor i södra Sverige men har bättre hållbarhet (några månader) i högre zoner. Smaken är sötsyrligt god, köttet är ofta lite rosigt. Dessertfrukt, en av de godaste sommarsorterna. Gammal sort från början av 1900-talet, en röd mutation av Sävstaholm som döptes efter Peter Jonas Bergius som donerade mark till det som senare blev Bergianska trädgården i Stockholm. Typiska kännetecken för PJ Bergius är att ena sidan är högre än den andra, att det ofta har ett stort, saftfyllt kärnhus och runda kärnor med korta spetsar. Kärnorna har ofta olika storlek, en del är förkrympta. Rent visuellt är den extremt lik Sävstaholm, men rödare. Förväxlingsäpplen: Fagerö, Ringstad, Summerred och Gladstone. Utsedd till Upplands landskapsäpple 2005 av Sveriges Pomologiska Sällskap och Riksförbundet Svensk Trädgård i samarbete med Koloniträdgårdsförbundet och Sveriges Hembygdsförbund. Köp PJ Bergius hos Cramers Blommor
Plogmannen – FODERÄRT/GRÅÄRT Vet du något om pelargon Plogmannen? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Rimbo – RANKSPENAT Från tolvmansgården (typ en slags nämndemansgård) i Liesta by utanför Rimbo, numera hembygdsgård. Plantorna har vuxit där i minst 50 år, kanske mer.
Roslagsbro – BONDBÖNA Plantan beskrivs som lite tanig, men själva bondbönorna verkar vara ganska stora. Läs mer här
Roslags svarthavre (NGB 6212) Vet du något om Roslags svarthavre? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Skediga /Stensärt Skediga – ÄRT (NGB 17847) Sannolikt spritärt. Får gröna baljor och gröna ärter, plantorna behöver bindas upp. Ärterna verkar kunna användas på flera sätt. Det finns många olika ärter som kallas för stensärt, enligt lilla boken Om ärter, en etnobotanisk skrift av Lena Nygårds så kom stensärt till tack vare trädgårdsstudenten Erik som åkte till Chicago, USA år 1890; Erik skickar hem ovanligt söta spritärter (som beskrivs bli 3 m höga och vara goda att äta färska) från Amerika till sin far Carl Ericson, som är trädgårdsmästare vid Stens gård i Graversfors norr om Norrköping och Carl korsar den med andra sorter och får då fram stensärten. Den säljs vidare till fröhandlare i Norrköping som sprider den vidare. Stensärt beskrivs lite olika i olika källor, det verkar helt enkelt som att den finns många olika versioner av stensärt från olika orter (stensärt Skediga, stensärt Norrhult mfl) där man sannolikt har selekterat olika genom åren. Ordet skediga verkar också ev kunna vara ett samlingsnamn för väldigt goda ätärter.
Skinnartorp – PELARGON Zonalpelargon, fanns på torpet Skinnartorp i Enköping i början av 1900-talet. Får vackert rödrosa-vita blommor med skimrande mjuk övergång i färgsättningen… Det ser nästan ut som om det är en vit pelargon med ”tung” rödrosa färg som liksom dras nedåt av gravitationen och samlas i blommans nedre del, fast med rosavita kanter upptill. Mycket vacker, med väldigt speciellt utseende. Bladen är mellangröna med svag zon. Plantan beskrivs som ganska högvuxen och lite ranglig, blommorna är stora på långa skaft. Insamlad av POM, bevaras i nationella genbanken och marknadsförs inom varumärket Grönt Kulturarv.
Spångbergs grön – GURKA (NGB24769) Framtagen av Gustaf Wilhelm Spångberg. Han köpte gurkfrö av Månson på Händelö (som fått sorterna från Östergötland) och ur dessa utvecklade Gustaf Wilhelm efter långvarigt utvecklingsarbete fram två stammar: Spångbergs grön och Spångbergs vit. Spångbergs grön är en gammal kulturarvssort av Västerås-typ, frilandsgurka som beskrivs som lättodlad och tålig. Ger många gröna, tjocka knottriga gröna gurkor. Bra sort för inläggning. Sorten beskrivs i Svenskt lantbrukslexikon från 1941 som en sort som mognare tidigare än andra sorter och klarar ogynnsamma somrar bättre. Fanns i handel under slutet av 1800-talet och finns fortfarande att köpa hos Kinnekullefrö.
Spångbergs vit – GURKA (NGB24848) Är framtagen av Gustaf Wilhelm Spångberg. Han köpte gurkfrö av Månson på Händelö (som fått sorterna från Östergötland) och ur dessa utvecklade Gustaf Wilhelm efter långvarigt utvecklingsarbete fram två stammar: Spångbergs grön (för friland) och Spångbergs vit. Spångbergs vit är bättre för drivbänk och växthus. Har använts för inläggning.
Stor klar astrakan – ÄPPLE (Kallas också för Klaräpple, Svensk Astrakan, Lindgrens Astrakan.) Zon II-V. Sommaräpple med god smak men kort hållbarhet. Mognar i mitten av augusti ungefär och ger stora rundat koniska äpplen med halmgul färg och lilaröda strimmor och svagt ludet skal. Särskilda kännetecken är att frukten nästan ser lite trekantig ut om du tittar ner på fodret. Ibland är köttet litegranna rosa vid det långa foderröret, frukten kan glasa. Om frukten sitter kvar för länge på trädet så spricker frukten ibland horisontalt. Köp Stor Klar Astrakan hos Cramers Blommor
Svea – BRYTBÖNA (NGB 17814) Buskböna med gulvita blommor. Baljorna är ca 10-15 cm långa, mogna frön är vita med diffusa rosalila fläckar. Enligt boken Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna-boken av Wiking Leino, Nygårds & Börjeson är den från Rimbotrakten; Mary och Bengt Eriksson fick den av sin granne Svea Säll som odlade den i sitt trädgårdsland i många år. Svea hade fått den av svågern Söderman från Länna i Almunge socken utanför Uppsala.
Tallmos Bianca – JORDÄRTSKOCKA (SWE380) Har vuxit på det lilla torpstället Tallmo utanför Norrtälje mycket länge, över 70 år. Knölarna beskrivs som lite knöliga men mycket goda och de verkar lagra bättre jämfört med andra sorter. Plantan blir ca 150-200 cm hög och får gula blommor med lite överlappande strålblommor. Blomman är ca 7-10 cm bred som fullt utslagen och knölarna har vitt kött och beskrivs som mycket goda; krispiga med nötig och potatislik arom och nötig och söt smak enligt POMs smakpanel. Läs mer i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Strese & de Vahl.
Tersmeden – ÄPPLE Zon I-IV. Mellanstort, koniskt plattrunt höstäpple med gulvit grundfärg och karmosinröd täckfärg, ofta med rostrosett. Äpplet har en stark, fin doft och sötsyrlig smak (ett av mina personliga smakfavoriter!). Mognar i mitten av september ungefär och håller till november. Ursprung okänd men enligt Anton Nilsson är den uppkallad efter brukspatron F. W. Tersmeden; ”Förmodligen en lokalsort från Björkvik på Värmdön, Stockholms län. Enligt protokoll i Sveriges pomologiska förenings årsskrift 1901 omnämnde då en bruksägare F W Tersmeden att han köpt en gård där 1896.” (Nilsson 1986:108) Typiska kännetecken är djupt kluven och luden pistill, att köttet brunfärgas långsamt och en småknölig, ribbad foderhåla som liksom har ett lite ihopdraget/ihopsnörpt utseende.
Tierps /Tierps Arvlök /Arvlök från Tierp – POTATISLÖK (Genbanksnummer SWE 97) Har odlats länge i Hållnäs, Tierp i Uppland av samma familj i flera generationer. Ger rätt stora runda lökar.
Tierpspella – PELARGON En zonalpelargon som är hyfsat lätt att känna igen eftersom den inte liknar nån annan zonalpelargon. Den har rätt grova stammar och stora rosa blommor med ett nästan lite smårufsigt utseende. Bladen är mellangröna med antydan till zonmarkering. En gammal sort som hunnit få många namn genom åren, den kallas även för Tierp, Dalapelargon, Norrland eller Norrlandspelargon (fast det finns även andra, helt andra pelargonsorter som förvirrande nog kallats för Norrlandspelargon). När den lämnades in till Botaniska Trädgården under krukväxtuppropet kallades den iallafall bland annat för Tierpspella, och SKUD (svensk kulturväxtdatabas) listar den som Pelargonium x hortorum ’Tierpspella’ med de andra namnen som synonyma namn (och Tierpspelargon som handelsbeteckning). Köp Tierpspelargonen hos Wexthuset
Trogsta – ÄPPLE Zon I-III. Mellanstort blont sensommaräpple som mognar ungefär i mitten av september och har några veckors hållbarhet. Frukten har tydliga knölar vid foderhålan som fortsätter som breda åsar enligt Näslund, enligt Nilsson är formen mer plattrund. Framtagen av trädgårdsmästare Karl Erik Johansson på Trogsta gård i Enköpings-Näs församling i Uppland nån gång i slutet av 1800-talet. I boken Svenska äpplen skriver Näslund att ”Det berättas om Karl Erik Johansson att han gick runt i Enköpingstrakten med fruktträdsplantor i ryggsäcken och planterade aplar hos alla han träffade, var sig de önskade det eller inte.” (Näslund & af Sandeberg 2010:466). Beskrivs som ett kraftigväxande träd med bred krona, typiska kännetecken för frukten är rundade kärnor med korta spetsar. De blonda äpplena kan ha lite blekrosa-orangeröd rodnad och rostrosetten kan vara kantad i rosa. Frukten lossnar tyvärr lätt från tråden så plocka i tid.
Uppsala lantvete – HÖSTVETE (NGB 6692) Enligt Henrik Norbeck i föreningen Sesam var Uppsala lantvete ”/…/dominerade bland vetesorterna långt in på 1910-talet och lär ha haft mycket god vinterhärdighet och fina bakegenskaper. Det benämndes ofta ”Sammetsvete” då en stor del av axen är ludna. 100-125 cm högt när jag odlat det hos mig.”
Vet du något mer om höstvetet med det här NGB-numret? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂
Wallen – PEPPARROT (SWE481) Från Enköpingstrakten som länge var känd som Sveriges pepparrotsstad, där har iallafall odlats pepparrot sen 1500-talet. Sorten är insamlad av Enköpings museum och kommer från odlingar i slutet av 1800-talet enligt Strese & de Vahl. Kanske kan namnet Wallen var en festavning av namnet Wallin, som var den sista pepparrotsodlaren i Enköping. Läs mer här eller i boken Kulturarvsväxter för framtidens mångfald av Else-Marie K. Strese & Erik de Vahl (2018:111-112). Sorten har blivit mer spridd på senare år och finns periodvis även att köpa hos en av de större trädgårdskedjorna i Sverige.
Vaksala torg – BONDBÖNA Köptes på Vaksala Torg i Uppsala för många år sedan av privatperson som fortsatt att odla den. Sorten är ganska produktiv och blir ca 70 cm hög och får långsmala baljor med ganska ljusa bönor, ca 4-5 st i varje. Inte så buskig, och kan behöva stöttas.
Vattholma – BONDBÖNA (NGB 17894) Tidig lokalsort från Vattholma norr om Uppsala. Plantorna beskrivs som stadiga, de blir ca 70 cm höga, förgrenade och får ganska små blad. Produktiv sort som sätter många baljor med ljusa njurformade bönor, ca 4 st i varje.
Västanberga – BONDBÖNA (NGB132135) Roslagssort som ger lite lägre plantor men med stora baljor, en balja innehåller oftast 4 stora, ganska jämnt runda bönor. Verkar ha odlats länge på Västanberga gård, på gränsen mellan Norrtälje och Uppsala kommun.
Kan du ännu fler lokala sorter som odlats länge i Uppland?
Eller vet du mer om en befintlig sort?
Tipsa mig gärna, kommentera inlägget och berätta. Listan uppdateras efterhand.
😀 😀 😀
Källor i urval:
bok: Klint Karins kålrot och Kurt Jönssons bondböna, Svenska lokalsorter och deras historia av Matti Wiking Leino, Lena Nygårds & Agneta Börjeson (2023)
bok: Kulturarvsväxter för framtidens mångfald – Else-Marie K. Strese & Erik de Vahl (2018)
bok: Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund & Ingrid af Sandeberg (2010)
bok: Våra äpplesorter – Anton Nilsson (1986)
bok/skrift: Om ärter, en etnobotanisk skrift av Lena Nygårds (2007) CBM:s skriftserie 17
Den fantastiska Facebooksidan Kulturhistoriska pelargoner
https://www.facebook.com/kulturpella/photos/fiskartorpetsynonym-fisketorpzonalpelargon-med-enkla-vita-blommor-med-rostr%C3%B6tt-p/843544854640883/
Dokumentet Uppländska sorter i Sesams Upplandsgrupp
Kålrotsakademien har utsett Sveriges landskapsärter
Försäljningsställen Grönt Kulturarv
Nordiska Genbanken (NordGen) erbjuder rariteter i sin webshop men den är endast öppen mellan 1 mars och 31 maj. Och dessa fröer säljs med förbehållet att du INTE får sälja dem vidare (men du får gärna fröodla och föröka upp sorten själv).
Lite som jag fått fram om Uppsala lantvete: Det dominerade bland vetesorterna långt in på 1910-talet och lär ha haft mycket god vinterhärdighet och fina bakegenskaper. Det benämndes ofta ”Sammetsvete” då en stor del av axen är ludna. 100-125 cm högt när jag odlat det hos mig.
Tack snälla för info! 😀 😀 😀 Jag citerar dig i inlägget, hoppas det känns ok.