Poddavsnitt 3: Om chilepeppar

trollet

Om chilepeppar med Jonas Borssén

Jodå, du läste rätt. Det står faktiskt chile med bokstaven e och inte med i, och det är högst medvetet stavat just så med flit. 😉 För i det här avsnittet får jag lära mig mer om chilepeppar av författaren och odlaren Jonas Borssén som är ordförande i Svenska Chilepepparföreningen.

Han har många års erfarenhet av att odla denna heta, ädla frukt och vi pratar bl a om smaker, sorter, fröodling och hur man egentligen kan använda de där riktigt superduperstarka sorterna i köket.

De chilesorter som nämns i avsnittet:

  • Ají Amarillo
  • Ancho (torkad)
  • Bhut Jolokia
  • Çarliston
  • Chipotle (rökt och torkad)
  • Dutch
  • Frigitello /Friariello
  • Hatch
  • Hot Lemon
  • Jalapeño Early
  • Jalapeño Lemon Spice
  • Jalapeño Tam
  • Manganji
  • Manzano
  • Nardello
  • Pasilla (torkad)
  • Piment d’Espelette
  • Pimiento de Padrón
  • Poblano (när den torkas byter namn till Ancho)
  • Red Savina
  • Rocoto
  • Shishito
  • Sibirisk Huspeppar (nämns på bloggen Forsnäs Hemman inlägg Chiliodling i toppskick)
  • Sweet Banana

Mer om chilepeppar

Svenska Chilepeppar Föreningen

boken Allt i ett: gott, lätt, hett i gryta, wok panna… (2005)

boken Arctic Heat: modern svensk het mat (1998)

boken Eat the heat: kokboken som skjuter skarpt med chilepeppar – Jonas Borssén (1996)

boken Het Mat: coola drycker – Michael Jamais & Jonas Borssén (2008)

boken Het Trädgård – Jonas Borssén & Philippe Plöninge (2001)

Finna frö

Svenska Chilepeppar Föreningen

Jalapeno.nu

Örtagården

Till sist…

…vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg eller sponsrat poddavsnitt. Länkarna ovan är att betrakta som tips och referensmaterial till det vi pratar om i podden. Den här podden är än så länge inte sponsrad, men det kan ändras i framtiden.

Vill du eller ditt företag sponsra ett kommande poddavsnitt?
Kontakta info@tradgardstrollet.se 🙂

Andra avsnittet: Om rosor i Lappland

Annons

2 Comments

  1. Måste bara tacka för ett väldigt informativt poddavsnitt!

    Precis som du nämner i slutet utav podden så finns så mycket information men det kan vara svårt att hitta den riktigt kvalitativa, men det här var verkligen det!

    TACK ska ni ha för en mycket givande dryg timme, trots att jag eg inte är någon direkt chiliodlare.

    Mvh/Cathrin

    1. Hej Cathrin!

      Tack snälla, vad glad jag blir! Roligt att du hade nytta av avsnittet, jag lärde mig massa nytt själv också… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.