— det här avsnittet sponsras av reklam för Kinnekulle Frö —
Poddavsnitt 22: Om fröodling
I det här avsnittet får jag lära mig mer om fröodling av Martin Green på Kinnekulle Frö. Martin driver familjeföretaget Kinnekulle Frö som arbetar med odlad mångfald. Det gör man genom odling och försäljning av kulturarvs och bevarandesorter samt nya sorter som tagits fram som alternativ till hybrider. Martin berättar om fröodling, lantsorter, amatörsorter, spännande kulturarvssorter, odlad mångfald och mycket mycket mer.
Följ Kinnekulle Frö på sociala medier:
Hemsida: www.kinnekullefrö.se
Instagram: @kinnekullefro.se
Facebook: Kinnekulle Frö
Sorterna vi nämner:
Banan: Cavendish (dessertbanan)
Broccoli: Calinaro
Havre: Svarthavre
Majs: Ashworth, Lisanco
Morot: Treenetaler
Ringblomma: Brita
Sommarsquash: Early Summer Crookneck
Tomat: Ansofs Gule, Brandywine, Glacier, Potentat, Röd Blomme, Selandia, Sunviva
Vete: Kubbvete, Lantvete från Dalarna, Lantvete från Uppsala, Lantvete från Öland
Ärter: Rättviksärten (gråärt), Östgöta Gulärt (kokärt)
Boktips om frö:
boken Frö: jakten på framtidens mat – Anna Liljemalm & Erik Abel (2020)
boken Frö för framtiden: småskalig odling av köksväxtfrö – en handbok utgiven av Föreningen Sesam (2014)
boken Runåbergs fröer: grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar – Johnny Andreasson (2013)
Andra boktips:
boken Följ det gröna spåret! -bara fortsätt ta hand om gamla nyttoväxter av Agneta Magnusson (2020)
boken Gråärter, rovor – och den älskade kålroten av Agneta Magnusson (2019)
boken Klint Karins Kålrot och Mor Kristins böna: Om Fröuppropets kulturarv av Lena Nygårds och Matti Wiking Leino (2013)
Andra referenser:
Föreningen Sesam
Saatgut