Favoritmangolden Lucullus

trollet
Gammelsorten Lucullus, min favoritmangold.
Jag är verkligen väldigt förtjust i mangoldsorten Lucullus. Rejäl och tålig men ändå god och det gäller både stora och späda blad. I vissa delar av landet går den tillochmed att övervintra.

Produktiv, maffig och god

Lucullus är en mycket bra, produktiv sort som rent smakmässigt är den absolut godaste mangoldsort som jag har smakat hittills. Bladen är faktiskt goda både som små och späda och som storvuxna. Får buckliga, gröna blad med ljusare stjälkar och bladnerver. Har en utvecklingstid på ca 50 dagar enligt svensk fröfirma.

Den kan bli ganska hög, ca 50-80 cm och tål viss frost och kan tillochmed övervintras i vissa delar av Sverige om den vintertäcks med halm. Bilderna i det här inlägget är tagna i oktober-november, ska bli kul att se om den klarar vintern här hos mig i blåsigt, kallt läge i zon 4.

Gammal sort

Mangolden Lucullus är en mycket gammal sort som lär vara döpt efter den framgångsrike romerske generalen och politikern Lucullus (117-56 f Kr) som mest verkar vara känd för militär seger trots numerärt underläge (och möjligen för sin luxuösa livsstil). I svensk litteratur nämns sorten enligt SKUD (och Regina) så pass tidigt som 1915 i boken Hemmets köksträdgård: Praktisk handledning vid odling av köksväxter i täpporna på landet av Ossian Lundén. Så visst har den hängt med ett bra tag minsann! 😀 😀 😀

Modernare sorter av mangold har ofta slätare blad men Lucullus blad är buckliga. Och stora! Hela plantan är kraftigväxande och ståtlig.

Lucullus är en kraftigväxande sort med vita stjälkar och buckliga blad. Mangold = bladbeta, så fröodla inte betor och mangold samtidigt för då kan de korspollineras.

Populärt namn

Lucullus verkar för övrigt vara ett väldigt populärt sortväxtnamn… Det finns nämligen både blomkål, vindruva, päron och sparris med samma namn… 😉 Sannolikt är de tåliga, kraftigväxande sorter som anspelar på just militären Lucullus ”kraft”/styrka. Och jo, den blir ganska stor och kräver sin plats i odlingen så sätt gärna Lucullus-plantor liiiite glesare än andra mangoldsorter. Det behövs. 😉

Skillnad på sort och sort

Å ena sidan vet jag inte om jag egentligen nånsin stött på nån ”dålig” mangoldsort… Å andra sidan så tycker jag faktiskt att Lucullus är ovanligt bra; dels för att den kan bli så pass maffig, stor och produktiv men framförallt för att bladen är goda både som små och stora. Den tål kraftiga temperaturväxlingar bra och brukar inte stocklöpa så lätt första året.

Den är helt enkelt användbar nästan året om: både tidigt på säsongen, i mitten av säsongen, i slutet av säsongen och (om du täcker den med halm och lutade armeringsjärn täcka av fibderduk) så kan du faktiskt skörda lite även vintertid. Toppenbra ju! Och kanske bäst av allt; den är också lätt att få tag på och säljs av både stora och små fröfirmor. Men den går ju också bra att fröodla förstås. 🙂

Mangolden Lucullus är fortfarande fin i grönsakslandet i slutet av november, zon 4. När mkt annat vissnat ner tronar den fortfarande grön och god.

Fröodla mangold: avstånd och antal

Mangold är en tvåårig växt, dvs stocklöpare/sådana plantor som sätter frö första året är inget att ha. Selektera bort dem, så fort som möjligt. Sen vinterförvarar du plantan och tar frö från den år två. Lämpligt antal plantor för att undvika inavel är ca 10 st fast helst ska man odla upp fler, kanske 20 mangoldplantor, det sker ju ofta visst ”svinn” under vinterförvaringen med några plantor som inte klarar sig… Uppgifter om plantavstånd (mellan olika sorters mangold och betor för att undvika korspollinering) skiljer sig åt hos olika källor ca 0,3-3 km enligt vissa. ”Det här med plantavstånd är svårt.” svarar Börje Borgström när jag frågar via mail. ”Beror på vindriktning, vegetation och topografi runt odlingen.” /…/ ”Det som står i SesamNytt [2019 nr 3] är bara en sammanställning av litteraturuppgifter och inget som Sesam står för. Det som står i Fröodlingsboken är cirka 10 plantor och avståndet 500-1000 meter. Det är det jag ber mina gesäller följa.” skriver han.

Enklast är alltså att bara odla en enda sort, eller att så i omgångar så att de olika sorterna inte blommar samtidigt år två (fast det är betydligt svårare) eller att täcka plantorna med t ex fiberduk (källa: SesamNytt sommar nr 3 / 2019 s 12-13). Fröet verkar behålla sin grobarhet i ca 5 år men håller ännu längre i frysen.

Mer information om att fröodla mangold hittar du i poddavsnitt 31: Om betor & mangold med åldermannen för betor (inkl mangold) Börje Borgström från fröodlarföreningen Sesam.

Lucullus, kål och enstaka morötter kvar att skörda i slutet av november.
Lite snö spelar ingen roll, Lucullus tronar vidare ett tag till.
Men om jag ska försöka övervintra den utomhus krävs halm. Enklare är att gräva upp i tid, klippa ner, plantera om i kruka och förvara i t ex jordkällare för att kunna ta frö nästa år.

Källor i urval:

Poddavsnitt 31: Om betor & mangold

SesamNytt sommar nr 3 / 2019 s 12-13

Beetroot – Stephen Nottingham

Mailkontakt med Börje Borgström, ålderman för skrået betor (inkl mangold) i föreningen Sesam

https://fröbanken.se/mangold-lucullus.html

https://skud.slu.se/nav/taxa/6313379

https://www.lindbloms.se/gronsaker/mangold/lucullus-demeter-certifierat-ekologiskt-utsade/

Plantavstånd och plantantal för att undvika inavel/korspollinering för mangold.
Läs också Sortguide: Mangold
Tidiga grönsaker som inte är F1-hybrider
Preppergrönsaker: När more is more

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.