–innehåller reklam för Skillbreak.com och Trädgårdscentrum i Tierp-
Poddavsnitt 33: Om jord
I det här avsnittet, som passande nog släpps 22 maj på den Biologiska Mångfaldens Dag, får jag lära mig mer om jord av odlaren och självhushållaren Marek Rolenec. Marek brukar hålla odlingskurser för FOBO (Förbundet Organisk-Biologisk Odling) om hur man odlar sin jord och sin mat.
Han berättar om vad jord är för nåt, olika sätt man kan göra jord på, fördelarna med att ha en levande jord full med mikroliv och hur viktigt det är att skapa egna kretslopp och lära sig se sitt trädgårdsavfall som en resurs.
Kurserna vi pratar om:
Mareks kurs Odla din jord och din mat
Trädgårdstrollets onlinekurser på Skillbreak
Sorter vi nämner:
Tomaten Ananas Noire
Tomaten Blue Fire
Tomaten Chilega
Tomaten Ponderosa (lagringssort)
Tomaten Vesuvio Giallo (lagringssort)
Annat vi pratar om:
Odla din jord, organisk-biologisk odling i praktiken – Karin Jansson
biokol
biologisk mångfald
bokashi (fermenterad, lufttät turbokompost)
dokumentären Den sista skörden (kan ej längre ses på svt)
FOBO – Förbundet Organisk-Biologisk Odling
fröodling
Sesams fröodlarhandbok Frö för framtiden
kompostlimpa
mycorrhiza
Nils Åkerstedt
nässelvatten
urinvatten = kissvatten = ”guldvatten”
pyralider
täckodling (kompostering i tunt lager i grönsakslandet, runt plantor)
Trädgårdscentrum i Tierp (där Trädgårdstrollet jobbar deltid)