– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset –
Har gett mig på att försöka inventera alla olika myntor här hemma i trädgården och det var lättare sagt än gjort minsann! 😂Gudarna ska veta att det finns en himla massa myntor men det är inte allt som kallas för mynta som faktiskt är mynta…
En typisk sån luring är kungsmynta, dvs oregano. Och bladmynta Perilla frutescens. Eller kattmynta, som egentligen är en nepeta. Och temynta Monarda didyma som snarare hör hemma i den blommande perennrabatten, liksom drakmyntan Physostegia virginiana. Sannolikt har de kallats för mynta eftersom de sprider sig nästan lika aggressivt som mynta kan göra i trädgården men rent botaniskt är de inte myntor.
Om du vill veta vad något ”egentligen är” så gå inte på det svenska namnet, kolla alltid upp det vetenskapliga namnet på latin. Gärna i SKUD. I en trädgårdsbutik är perennerna vanligen sorterade från A till Ö på sitt vetenskapliga namn snarare än sitt svenska, eftersom på latin har de vanligen bara ETT namn men på svenska kan de ha MASSOR av olika namn… Men just myntor är luriga för de har ofta många olika synonyma namn ÄVEN på latin. Suck.
En himla massa mynta…
Jag är enormt förtjust i mynta och dricker ofta myntate, därför har jag ett gäng olika sorter i trädgården. Det blir helt enkelt godast om man blandar! Min favoritblandning till tekannan är pepparmynta, marockansk mynta, äppelmynta + nån enstaka kvist citronmeliss. Eller bara chokladmynta.
Man kan ju fråga sig varför jag har så många olika myntor och det korta svaret är att olika sorter har olika egenskaper. De är helt enkelt olika bra till olika saker, för det är verkligen skillnad på sort och sort. Och då inte bara i smak utan också i växtsätt.
Myntorna i min trädgård:
Att namnen i listan kan skilja sig åt från växtetiketterna beror på att jag oftast har SKUD dvs Svensk Kulturväxtdatabas som facit, inte växtetiketter (ofta har samma mynta olika namn hos olika återförsäljare med olika etikettsystem, SKUD är därför mer pålitligt).
Mentha avensis ’Strawberry’ – Jordgubbsmynta Har en sötare, snällare och mildare smak än många andra myntasorter, och ett ganska litet och nätt växtsätt (men visst kan även denna sprida sig!). Ser ut ungefär som marockansk mynta men med mindre blad och doftar härligt av jordgubbe men smakar inte särskilt mycket jordgubbe enligt mig, möjligen yttepyttelitegranna på utandningen. Trevlig att ha i efterrätter eller en smaksättande kvist i vattenkaraffen till middagen, gärna i sällskap med några smaksättande, halvmosade/moddlade bär som t ex hallon eller smultron. Mums! Köp Strawberry hos Cramers Blommor
Mentha spicata – Grönmynta En riktig superklassiker i matlagning med klargröna blad och klar, tydlig myntasmak. Den mest använda myntan i mat, t ex myntasås. Klassikernas klassiker i engelsk matlagning.
Mentha x gracilis Ginger – Ingefärsmynta På engelska brukar man kalla Mentha x gracilis för ginger mint, så egentligen är det inte ett sortnamn snarare ett handelsnamn… Oh well. Jag tycker inte att den smakar ingefära men oj vilket drag det är i denna; bra smakvolym har den! En kraftig, snabbstark och stor smak (nästan som chili fast utan den kliande hettan). Smakar lite som en ilsken mynta, en slags neonsmak som verkligen lyser upp i munnen. Inte särskilt härdig, behöver vinterförvaras i typ en jordkällare.
Mentha x villosa ’Moroccan’ – Marockomynta /Marockansk mynta (synonymt namn på latin är Mentha spicata ’Moroccan’) En av de godaste sorterna att ätas färsk i mat och desserter eftersom den är så mild och frisk. Den smakar liksom mynta utan att smaka tandkräm. Perfekt för färskkonsumtion i fruktsallad, tabbouleh eller mojito. Har piggt klargrön färg på bladen som liksom är lite ådriga och nästan påminner litegrann om reptilskinn när du tittar lite på avstånd. Om jag bara fick odla en ENDA mynta för resten av mitt liv så skulle det bli denna. Köp Marockomynta hos Cramers Blommor
Mentha x piperita – Pepparmynta Klargröna blad, lite ådriga blad med en ganska skarp myntasmak. Vanlig och mycket god till te och har som färsk en typisk, kraftig ”tandkrämsdoft” som jag tycker är tydligare än hos andra myntasorter. En bra allroundmynta som funkar till det mesta. Köp Pepparmynta hos Cramers Blommor
Mentha x piperita ’Chocolate’ – Chokladmynta Har mörkare stjälkar än andra ”pepparmynta-myntor” så den brukar vara ganska lätt att känna igen rent visuellt. Den har ofta också lite mindre, nättare blad än många andra pepparmyntor. Godast att använda i desserter, gärna ihop med choklad. Smaken påminner vagt om choklad, den har liksom en lite dovare, sötare smak än andra myntor som verkligen gör sig bra i just chokladdesserter. Även god som te, särskilt färskt te sommartid (som torkad är den inget vidare, bättre då att frysa in den om du vill bibehålla smaken). Köp Chokladmynta hos Cramers Blommor
Mentha x piperita Citrata-Gruppen ’Grapefruit’ – grapefruktmynta Den absolut äckligaste mynta jag smakat hittills… 😂😂😂 Riktigt besk och vresig i munnen! Och då gillar jag ändå beska smaker som Schweppes, cikoria och grapefrukt jättemycket annars. Men INTE just denna! 😂Än har jag inte hittat nåt enda vettigt användningsområde för just den här sorten… Förslag mottages tacksamt!
Mentha x piperita Citrata-Gruppen ’Lemon Fresh’ – citrusmynta Fasiken vad syrlig, nog gör den skäl för sitt namn alltid! Inget för tekannan men passar bra som ersättare för t ex citronverbena eller citronskal i dressing. Och betydligt mycket mer lättodlad än citronverbena… 😉Är så himla glad att jag upptäckt den här sorten eftersom jag inte får/bör äta riktig citron (av migrän-skäl).
Mentha x rotundifolia – Äppelmynta /Rundmynta (kallas även ibland för det totalt osexiga namnet blötmynta, eller för ananasmynta i äldre litteratur) har matta, lite mjukt ludna rundare blad och är resultatet av en korsning av Mentha longifolia x suaveolens. Kallas ibland bara för Mentha rotundifolia eller Menta suaveolens i trädgårdsbutikerna. Finns även med vackert grönvitt bladverk. Har liksom en mildare, friskare smak än vad mynta brukar ha men ett stolt och stadigt, rejält och kraftfullt upprätt växtsätt med rätt tjocka stjälkar. En av mina myntafavoriter! Köp Äppelmynta hos Wexthuset
Måste man ha så många…? Och överallt?
Nä, verkligen inte. Om du bara vill odla en enda mynta så välj den marockanska. Eller välj sort beroende på vad du använder den till mest. Te? Sås? Mat? Efterrätter? Smaksätta bordsvatten?
Eftersom mynta sprider sig väldigt aggressivt så rekommenderar jag att du odlar den i kruka (inte fodrad pallkrage, till slut rymmer den genom duken om du inte har väldigt kraftig dammduk eller geotextil). Det finns frigolitkrukor med hål i botten som klarar att stå kvar utomhus hela vintern i skyddat läge, t ex vid en husvägg, men jag brukar använda helt vanliga, större krukor av plast. Kruka till mynta är bättre än markduk i pallkrage tycker jag, men för att den ska överleva vintern så gräv ner krukan i jorden eller ställ in i jordkällaren om du har nån. Så slipper du få mynta precis överallt i HELA trädgården. Lagom är bäst, särskilt för myntasamlare. 😉
Meeen det finns ju förstås en himla massa fler intressanta sorter… Vad sägs om basilikamynta? Bananmynta? Ullmynta? Cinderella? Black Currant? Berries and Cream? Liiiite småsugen på fler sorter blir man ju… 😆
Hej….har fått äran att smaka basilikamyntan,Mentha x piperita f. Citrata basil, på en pizza och blev störtkär ❤️
Har googlat som en tok för att köpa men hittar bara i England och de skickar inte till Sverige. Har du någon aning var jag kan få tag på denna goding?
Tusen tack på förhand för svar och ha det gott bland dina mentor/ Sylvia
Hej Sylvia!
Jag har googlat runt lite (både på engelska, tyska mm) men det verkar som att Mentha x piperita f. Citrata basil framförallt säljs i Storbrittanien. Som ju inte längre är med i EU, så att beställa därifrån blir knepigt (mest för att företagen inte brukar vilja skicka till Sverige pga massa extrakostnader för pappersarbete…) Jag har inte heller kunnat hitta frö till salu i Sverige. De plantor som finns (från Israel och Italien) verkar inte säljas i trädgårdsbutiker, utan snarare som örter till restauranger/lyxigare matbutiker vilket får mig att undra om basilikamyntan är riktigt härdig här i Sverige… Det är ju inte alla myntor som tål att planteras ut på friland permanent, vissa behöver vinterförvaras i t ex en jordkällare. Kanske är denna en sådan.
Men det här med fröer och växter är går det ju trender i, så sorter som är svåra att få tag på just iår kan bli enklare att få tag på längre fram. Fortsätt att googla växtens vetenskapliga namn på latin + köpa (eller buy, eller kaufen osv beroende på från vilket land du vill köpa) så kan den säkert dyka upp med tiden. Prova gärna på våren, i mars-april, då brukar webshopparna inte hunnit sälja slut än. Och fråga gärna Svenska Örtasällskapet, eller i Köp-och-säljgrupper på Facebook, eller efterlys den via i dina sociala medier. Ofta finns växterna man vill ha närmare än man tror.
Varmt lycka till i jakten!
Hej Sylvia!
Cramers Blommor hade den för ett par år sedan och jag blev också störtkär när jag fick hem den! Så oväntad och himla god smak och doft!
Dessvärre hann jag inte ta in den innan den oväntat tidiga vintern slog till för ett par år sedan, så den dog i sin kruka. Så jag har även letat efter den och nu idag såg jag att Cramers Blommor kommer ha den till våren och det går att förboka nu. Så nu har jag gjort det 🙂
Ska prova på pizza! Var den färsk på pizzan efter att den hade gräddats, om du minns?