Att sorten är tidig hörs liksom på namnet och visst var det en av de allra första sorterna att ge skörd är hos mig i zon 4 utan växthus.
Vilken bergochdalbanesäsong det varit för oss tomatodlare… Först en seg, kall vår med VÄLDIGT växlande temperaturer och sen en VÄLDIGT torr och het juni. Och sen kom stormen Hans och kalla, blöta höstliknande augusti. Kort sagt, man kan hålla sig för skratt.
Även om det inte är mycket som varit ”som vanligt” den här odlingssäsongen så har ändå Turboreaktivity levererat regelbundet från och med mitten av juli ungefär. Vilket är imponerande eftersom jag i vanliga fall brukar så busksorter som denna i februari, men första såddvändan av Turboreaktivity dog torkdöden så jag fick vackert så om den i mars. Och ändå så har den levererat långt före många andra busksorter som såddes före, i februari. Fantastiskt ju!
Bra, tidig busksort för dig som odlar i norr
Turboreaktivity har många olika stavningar på sitt namn; Turboreaktivny, Turboreakiv, Turboreaktivnyy, Turborektivnyj, Turbojet, Турбореактивный mfl. Den beskrivs på ryska sidor som en mycket tidig, produktiv och tålig rysk busksort som ger skörd även vid dåligt väder och kalla somrar. En enda planta sägs kunna ge 2 kg i skörd. Sorten släpptes runt 2017 framtagen av Siberian Garden för frilandsodling men jag har odlat mina i stora snittblomshinkar utomhus i skyddat, soligt läge i zon 4 och det har funkat fint. Plantan blir ca 40-50 cm hög och behöver inte tjyvas, och kräver inte massor av uppbindning men jag rekommenderar iallafall några pinnar som stöd.
Går enligt vissa källor även att odla som fönstertomat (men den blir lite större än vad klassiska dvärgbusktomater brukar bli, så ställ gärna i ett soligt men djupt fönster om du har). Enligt ryska återförsäljare är utvecklingstiden ca 70 dagar men jag upplever den som tidigare än så, ca 60-65 dagar (men det kan ju förstås ha berott på den intensiva varma försommaren).
Tomater från juli till september
Tomaterna blir röda och lite runda-plattrunda, väger ca 80 g. En del blir mindre, en del större men det är en bra genomsnittsvikt. Smaken är ganska syrlig, som riktigt tidiga tomatsorter ju ofta är. Ingen gourmetsmaksensation för sallad men ändå bättre smak än de vanliga köpetomaterna i mataffären. Jag tycker att de funkar bra som allroundtomater i köket; på toppen av en pizza eller lasagne osv. Går att äta färsk rakt av också.
Tomaterna mognar lite i taget på plantan, vilket är bra (ända från juli till september enligt rysk återförsäljare). Men jag upplever inte att de har så bra hållbarhet så det gäller att äta upp skörden efterhand de mognar. Och enstaka regnskur går bra, men rejäla regnmängder tål frukterna inget vidare tyvärr… Då spricker tomaterna.
Finna frö
Riktigt supertidiga tomater är det många som efterfrågar på våren men det gäller att köpa frö långt i förväg för såna sorter säljer ofta slut snabbt. Eller är luriga att finna frö till. Som Turboreaktivity. Jag fick tag på frö via Forsnäs Hemman. AnnJessica Ericsson berättar om sorten på på Bondjäntans blogg; ”De senaste två åren har vi odlat sorter från en rysk kvinna i Jämtland och av hennes sorter är det två busktomater som verkligen står ut. Turboreaktivny är en otroligt tidig, köldtålig busktomat som ger goda ättomater i stor mängd.” Den andra sorten hon nämner i intervjun är Nordiskt Mirakel, men den har ännu inte mognat här hos mig fullt ut (även om man kan se svaga skiftningar i orange).
Med tanke på att AnnJessica odlar i zon 8 i Lappland och är väldigt nöjd med Turboreaktivity så verkar den vara en extra bra och lämplig sort för dig som odlar i Norrland. Eller under liknande kyliga förhållanden… Jag är väldigt förtjust i den här sorten och rekommenderar den varmt. Iallafall till dig som odlar kallt. 😉
Källor i urval:
https://blogg.land.se/bondjantan/tomater/manadens-tomatvan-annjessica-ericsson-sjalvhushallare-pa-forsnas-hemman-i-lappland/
Föreningen Sesams Årsbok 2022 s 16
https://www.ncsemena.ru/shop/semena/semena_ovoshchey/tomat/tomat_turboreaktivnyy-id1051702/
https://цснашсад.рф/shop/product/tomat-turboreaktivnyy-20sht