Pålitliga tomaten Dina

trollet

Underbara, pålitliga Dina… Tillochmed skitsäsongen 2023 så hann hon leverera bra, goda tomater. Imponerande, med tanke på hur många andra sorter som dukade under för både det ena och det andra.

Dina ger orange, saftiga tomater på ca 80 g med finstämd smak. Den gick åt i rasande fart i köket för det fina med Dina är att den är rätt matig och köttig. Ingen smakbomb, inte sockersöt, men den har en mild trevlig bra smak som gör att den funkar fint både i sallad och i matlagning.😀

Dessutom har Dina rätt kort utvecklingstid, 62 dagar enligt svensk fröfirma. Perfekt för mig som har lite bråttom, eftersom jag odlar utomhus i zon 4 utan växthus.

Omogen Dina.
Massor av fina Dina blev det, trots det trista vädret sommaren 2023.

Ursprung?

Dinas ursprung är lite oklart; enligt vissa källor är det Ukraina som gäller och enligt andra källor är det Ryssland. Kanske är Dina framtagen (eller iallafall ”forskad på”) på IOGEN i Moskva, Vasilov Institute of General Genetics. Den verkar ingå i det ryska statsregistret över grönsaker för central- och östsibiriska regioner, och beskrivs fungera bra i hemträdgårdar och på friland. Jag har odlat den i kruka här i zon 4 med riktigt fint resultat.

Det intressanta är att de källor som anger Dina som rysk också beskriver plantan som en busksort, ca 70 cm hög. De källor som anger Dina som ukrainsk beskriver plantan som högväxande. (Tomatfrukterna verkar beskrivas ungefär likadant, däremot. I ryska översättningar kallas smaken för utmärkt, annars för mycket bra) Oavsett ”vilken” Dina som var först, den låga eller höga, så verkar det vara den högväxande sorten som dominerar marknaden nu, och det är också den som jag odlat 2023 och är väldigt nöjd med. Den tänker jag absolut odla igen i framtiden. 😃😃😃

Tomaterna är mildsöta, köttiga och fina.
Några av de bästa tomaterna 2023: orange Dina, pastatomaten Auria till höger och pastatomaten Black Icicle till vänster (+ några omogna gröna Black Icicle).
Men den är inte resistent mot bladmögel. Till slut gav plantan upp…
…men jag hann skörda en hel del fina tomater innan bladmöglet slog till i odlingen i slutet av sommaren. Det regnade ju så mycket (och slutade aldrig!) att potatisbladmöglet till slut var ett faktum.

Källor i urval:

https://www.runabergsfroer.se/?p=671

https://fröbanken.se/tomat-dina.html

https://tatianastomatobase.com/wiki/Dina

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(4640)_Dina.aspx

Läs också: 9 aha-insikter för mig som tomatodlare
Sortguider om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.