Tre bra buskkörsbär

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor-
Buskkörsbär Berit.
Att kunna odla och skörda egna körsbär är härligt! Men det är inte alltid så kul att behöva stå på stege och att försöka skydda bären i stora kronträd kan verkligen vara en utmaning… Då kan buskkörsbär vara ett bra alternativ. Bären är lätta att nå och busken är lättare att både sköta och skörda.

Det finns flera olika buskkörsbär på den svenska marknaden, just de här tre odlar jag hemma hos mig i min trädgård. Även om alla nog egentligen är att betrakta som surkörsbär så är den ena betydligt sötare än de andra två. Traditionellt används ju surkörsbär mest till förädling, dvs till saft och sylt (medan sötkörsbär/bigarråer äts färska, eftersom smaken av sötkörsbär i saft och sylt brukar bli rätt trist och ointressant). Men dessa surkörsbär går absolut att ätas även som färska. Om du vill.🙂

Det finns mååånga fler buskkörsbärssorter än de här tre. Alla är bra, men på olika sätt. Lettisk Låg är tidig och härdig, Berit är ovanligt söt (för att vara surkörsbär) och Carmine Jewel är frisk och god men ger skörd lite senare. (Carmine Jewel är fortfarande omogen på bilden, bären blir mörkare som mogna)
Lettisk Låg ger tidigt och mycket!

Tre bra buskkörsbär

Jag odlar samtliga tre hemma i trädgården och gillar dem alla. Alla är bra, men på olika sätt och jag tycker att de kompletterar varandra fint. Men den som är godast av dessa tre för färskkonsumtion tycker jag personligen är Berit.😃😃😃

Berit (Prunus cerasus) – Zon 1-5. Självfertil buskssort med upprätt växtsätt som verkar bli ca 2-2,5 m hög. Blommar i maj och ger stora, mörkt röda, saftiga körsbär med sötsyrlig smak i juli-augusti ungefär. En av de godaste surkörsbären tycker jag, jag äter dem gärna som färska direkt från busken. Visst kan man göra saft och sylt på dem om man vill, men de brukar inte klara sig hela vägen in till köket hos oss… Vi äter dem oftast färska direkt i stället. Mums! Buskkörsbäret Berit är uppkallad efter Berit Erlandsson som med sin man Göran startade Bergs äppelgård utanför Hallstahammar (stor ekologisk fruktodling och provodling). Rek planteringsavstånd ca 5 m. Beskrivs som bra pollengivare till andra sorter. OBS! Berit förekommer i handeln både som buskkörsbär och som fruktträd, var noga när du köper så att du faktiskt får den varianten som du vill ha. Köp Berit hos Cramers Blommor

Berit ger ovanligt söta och goda bär för att vara surkörsbär. Och rätt stora är de också.

Carmine Jewel (Prunus cerasus x fruticosa) – Zon 1-6 (7). Kanadensisk hybridsort som väl egentligen är nån slags korsning mellan surkörsbär och europeiskt dvärgkörsbär. Carmine Jewel brukar vanligen kallas surkörsbär i handeln eftersom det smakar som ett sådant, även om det smakar om ett ovanligt sött surkörsbär. Beskrivs som produktiv och ger ganska stora bär, ett bär kan väga ca 4 g. Trädet blommar vackert i slutet av maj och ger skörd i slutet av juli-början av augusti ungefär. Låt bären bli riktigt mörka, så blir de godast (bilderna du ser på internet är ofta på ljusröda, ännu omogna bär). Smaken är lite sötare än vad surkörsbär brukar vara, men det är fortfarande ett surkörsbär… Frisk sort med ett rätt kompakt växtsätt, med tät och rund form. Sluthöjd är ca 1,8-3 m. Carmine Jewel sägs vara självfertil men ger större skörd om den samplanteras med andra körsbärssorter. På Jeppas Trädgårds hemsida beskrivs sortens ursprung såhär: ”På 1940-talet korsade Dr Les Kerr de två sorterna vid Morden Research Center. Hans arbete togs senare upp av Dr. Stewart Nelson och Rick Sawatzky. På 1970- och 80-talen arbetade dessa två för att producera en sort som hade den bästa frukten och köldbeständigheten i en dvärgformad storlek. År 1985 fortsatte Sawatzky arbetet med Dr. Cecil Stushnoff och då adderades även sorten Minnesota North Star i korsningarna.” Sorten släpptes ca 1999 men är fortfarande rätt ovanlig i handeln och är inte så lätt att få tag på. Min Carmine Jewel här hemma i trädgården är fortfarande rätt ung men de få bär jag hunnit smaka (innan fåglarna hunnit fram) har varit goda.

Carmine Jewel dyker upp ibland i välsorterade trädgårdsbutiker, men är fortfarande en rätt ovanlig sort på svenska marknaden.
Carmine Jewel är nästan mogen.

Lettisk Låg (vanligen Prunus cerasus men förekommer även på grundstam Prunus avium när den säljs som träd) – Zon 1-5 enligt vissa, enligt andra svenska och finska återförsäljare klarar den ända upp till zon 7, funkar bra i Österbotten. Självfertil, mycket tidig sort som ofta brukar finnas att köpa både som lågväxande buske och som träd. En tidig surkörsbärssort som brukar mogna 2-3 veckor före den klassiska Skuggmorellen. Bären är medelstora-stora och mörkt röda, nästan bruna. Försök att skörda bären när de är som mörkast, då är de också godast. Storleken på själva plantan kan variera… I boken Våra fruktsorter: äppel, päron, plommon, körsbär skriver Leif Blomqvist på s 225 att ”Efter upprepade mikroförökningar i olika länder har buskar med olika egenskaper uppkommit. Olikheterna är ganska tydliga, vissa kloner har betydligt större bär och även vinterhärdigheten varierar.” Eftersom jag själv har sett väldigt olika höjd (och bärstorlek!) på Lettisk Låg hemma hos olika privatpersoner så verkar det stämma. Min egen hemma i trädgården är bara ca 90 cm hög med ett ganska brett växtsätt, men de kan bli ca 2 m höga (ibland upp till 3 m) med varierande form. Sluthöjd och härdighet beror också på hur de förökats, dvs om de är rotäkta eller mikroförökade. Lettisk Låg härstammar från Dobele försöksstation, togs fram i Lettland på 1950-talet. Den verkar vara självfertil men ger kanske ännu bättre skörd om den samplanteras med annan namnsort i närheten. En buske sägs kunna ge ca 10-20 liter bär men enligt Wickmans Plantskola kan det dröja 3-4 år innan busken kommer igång med att ge skörd (men det beror ju också på hur pass gammal/ung busken var när du köpte den).

Lettisk Låg i min trädgård. Den ser kanske inte så spännande ut, mest grönt…
…men när man lyfter på grenarna syns det vilken skatt den gömmer! Lettisk Låg brukar jag inte behöva skydda mot fåglarna, eftersom bären inte syns så bra. Mycket praktiskt!
En enda buske kan faktiskt producera imponerande mycket körsbär. (fortfarande omogna på bilden)
När bären är riktigt mörka är de som godast på Lettisk Låg.
Bären kanske inte ser så stora ut men kärnan är inte så stor heller, så det är mer att äta än man tror på Lettisk Låg.

Ännu fler sorter…

Och visst finns det ännu fler buskkörsbär: Athos, Chokladkörsbär (med kryddig smak och eftersmak av mandel), Crimson Passion, Nordia, Porthos, Zagarvysne, och pelarkörsbär som Sylvia mm. Men se upp, många av dessa busksorter säljs även som träd i handeln (på annan grundstam) så var noga vid köp så att du faktiskt får det växtsätt som du tänkt dig.🙂

Det fina med buskkörsbär är att de är lättare att både sköta och skörda än stora kronträd. Underligt nog så har jag inte haft problem med några myror som placerar ut löss i skotten på buskkörsbären heller (bara i kronträden på sötkörsbär). Och om man vill skydda bären mot fåglar med nät eller duk så är det betydligt lättare med buskar än träd. (Lettisk Låg på bilden)
Liten bebisbuske av Carmine Jewel hemma på gården. Den ger redan enstaka bär men det dröjer nog några år innan de rediga skördarna kommer.
Har du försökt ta en vettig selfie med en körsbärsbuske nån gång…? 😆Det är betydligt svårare än man tror…😂😂😂
En skål är mycket lättare att fota. Det här är Lettisk Låg. Mums framför tvn, men allra helst äter jag Berit!😄😄😄

Källor i urval:

boken Våra fruktsorter: äppel, päron, plommon, körsbär  – Leif Blomqvist (2010)

Bispgårdens Trädgårds körsbärssortiment 2024

Jeppas Trädgård om Carmine Jewel

Svartbäckens Trädgård buskkörsbär

https://www.wiplant.fi/julkalender2022/Lettisklag.pdf

https://wickmansplantskola.blogspot.com/2019/11/lettisk-lag-korsbar.html

https://www.ja.se/artikel/32220/delad.html

Puttmyra Plantskola sortimentslista 2024

Räveboda Plantskola sortimentslista 2024

Läs också Sortguide: Sötkörsbär
Löss, myror och sötkörsbärsträd
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.