Underbara rosen Westerland

trollet
Rosen Westerland i olika blomstadie.
Temat i min fina entrérabatt har varit rödbladigt, orange-rosa och lila blommor… Massor med fina orange solhattar har jag haft! Och den rabatten har verkligen varit fin, tills mördarsniglarna invaderade och slukade alla mina solhattar… Nu orkar jag inte ersätta dem längre, det blir för jobbigt. Istället satsar jag på andra blommor som tål sniglar bättre. Som rosor! Och rosen Westerland blommar längre än vad solhattarna gjorde.😃

Westerland är en modern buskros som funkar fint här hos mig i zon 4. Den blir ca 100-150 cm hög (enligt vissa källor upp till 2,5 m hög men så stora Westerland-buskar har jag aldrig sett) och ca 80-100 cm bred. Glädjande nog så får den ganska stora blommor och blommar dessutom längre än vad solhattarna gjorde; ända från juni till oktober. Bladen är glansiga och grenarna har ganska många taggar, den är också hyfsat motståndskraftig mot många trista svampsjukdomar.

Växtsättet är (med tiden) både kraftigt, brett och tätt. Du kan använda Westerland både som solitär, häck eller buskage. Synonyma namn för Westerland är Korwest och Korlawe (googla även på de namnen om du söker återförsäljare).

Som nyutslagen är den mer orange…
…för att sen skifta till mer aprikos-gulrosaorange toner. (rödbladig fläder Black Lace i bakgrunden)

”Den ändrar ju färg som en soluppgång!”

Det roliga med Westerlands blommor är att de har så dynamisk färg: knoppen är klart orangeröd för att sen skifta färg allteftersom den blommar över. Knoppen går från orangerött till mer orange, för att sen övergå till orangerosa färg med kronblad som är mörkgula i basen. Som nästan helt överblommad drar den mer åt korall-rosa tycker jag.

Min son sammanfattade det hela rätt bra när han sa att ”den ändrar ju färg som en soluppgång!”. Jag kan bara hålla med, så fin är den!😃

Tillochmed blommans baksida och sidor är jättevackra.
Och blommorna är ganska stora, bladen är glansiga.

Historia

Westerland togs fram 1969 av W. Kordes Söhne i Tyskland och är döpt efter staden Rosenschild Westerland på ön Sylt (landets västligaste stad, därav dess namn). Den tillhör den Moderna Buskros-Gruppen och dess floribunda-föräldrar är modersorten (sk ”seed parent”) Friedrich Wörlein 1963 och fadersorten  (sk ”pollen parent”) Circus, 1955.

Vackra Westerland anses av många vara en av de allra bästa orange buskrosorna och har också vunnit många priser: 1993 vann den Award of Garden Merit (AGM) av the British Royal Horticultural Society (RHS), den har också vunnit andra priser, bl a Certificate of Merit and Fragrance Award av New Zealand Rose Trials år 1973 och ADR General Rose Trials i Tyskland 1974.

Westerland är fin att samplantera med rödbladiga växter i rabatten, hemma hos mig står den bl a ihop med fläder Black Lace och höstsilverax Brunette.

Goda grannar

Det finns förstås en triljard med olika vackra kandidater du kan kombinera vackra Westerland med… Lavendel och stäppsalvia är klassiker. Själv är jag väldigt förtjust i vävarväxter som blodtopp eller jätteverbena. Och prydnadsgräset Ferner Ostens lite rödaktiga vippor är väldigt fina på senhösten när de blommar samtidigt.😃

Hemma hos mig i entrérabatten står den samplanterad med bl a höstsilverax Brunette och finflikiga rödbladiga flädern Black Lace. Det är inte varje år som höstsilveraxet hinner blomma här i zon 4, men jag hoppas verkligen att den gör det iår för jag längtar efter att få se de vita, doftande spirorna ihop med Westerland. Säkert dunderfint när de blommar samtidigt, och båda doftar ju också. Min stackars pollen-näsa brukar inte känna så mycket doft sommartid men till hösten får jag tillbaka luktsinnet mer så då har jag verkligen nåt att se fram emot. 😄😄😄

Bladen är glansiga, grenarna taggiga och de nya skotten har en rödare ton på Westerland.
Blommans botten har en varmgul-mörkgul ton.
Knopparna har en nästan självlysande, orange ton som sedan bleknar. Som överblommad är den mörkgula bottenfärgen mer mildgul i basen.
Det är verkligen väldigt svårt att göra den här rosen rättvisa på bild… Färgerna skiftar enormt mycket både med ljuset och över tid. Och att beskriva färger är svårt! Att beskriva färger som ändras är ännu svårare…

Andra, lite liknande färger

Om du väldigt gärna vill ha en orange-aprikos-korallaktig ros men inte får tag på Westerland så finns det fler kandidater: Amelia Renaissance (buskros, zon 1-4), Aprikola (rabattros, zon 1-4) Augusta Louise (rabattros zon 1-3, eventuellt 4), Bonita Renaissance (buskros, ), Fabulous (rabattros, zon 1-4), Fellowship (rabattros, zon 1-3), Lady Emma Hamilton (buskros, zon 1-3), Mary Ann (rabattros zon 1-4), Moyland (rabattros, zon 1-4), Victor Borge (rabattros, zon 1-4) mfl.

Westerland (och flera av de andra sortnamnen ovan) är moderna buskrosor vilket vissa ibland lite elakt kallar för förvuxna floribundor… Men jag gillar dem ändå! Westerland har fint, buskigt växtsätt och jättefina blommor så de moderna buskrosorna är ändå klart odlingsvärda tycker jag. Och man måste ju inte välja, man kan ju odla klassiska, gammeldags sorter av rosor också. 😉

Jag tycker att blommorna är som allra vackrast preciiiis innan de öppnar sig helt.
Jag som egentligen inte är nån större rosfantast har verkligen förälskat mig i just den här sorten. Westerland är ljuvlig.
Westerland i olika blomningsstadie.

Källor i urval:

Trädgårn i Söderfors om Westerland

https://www.rhs.org.uk/plants/40341/rosa-westerland-(-korwest-)-(s)/details

https://www.rosesabc.com/en/westerland

https://svenskarosensallskapet.se/

Bilder på min gamla rabatt (med solhattar) hittar du här
Fler inlägg om blommor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.