Fem en fredag v 40: Hälften vunnet

trollet
Kallt inatt, köksträdgårdens alla sommarblommor har gjort sitt. Men frö finns fortfarande att ta rätt på.😃
Fem en fredag är ett koncept från Elisamatildas blogg, där hon ställer fem frågor och bjuder in andra bloggare att svara på samma frågor som hon själv. Jag hänger på, kanske du också?😃

Veckans fem frågor är:

1, Vilken bok ligger halvt utläst?
2, Vad har du endast gjort halvdant i veckan?
3, Tar du den stora eller den lilla halvan när du delat nåt ätligt med någon?
4, Vad är du halvfärdig med?
5, Om du kunde spara hälften av din inkomst, vad skulle du göra med pengarna?

1, Vilken bok ligger halvt utläst?

Boken The plowman’s folly av Edward H. Faulkner. Inte så lättsmält kanske, men intressant. Det är fascinerande många som tror att täckodling (och andra liknande odlingsstrategier) är nånting nytt och spännande… Men den här boken kom 1943. 😂

2, Vad har du endast gjort halvdant i veckan?

Träningen har det varit dåligt med. Har haft alldeles för bråttom med att hinna fota färdigt i trädgården innan den riktigt elaka nattkylan kom. Och den kom inatt! Så det var en bra prioritering. Puh!

3, Tar du den stora eller den lilla halvan när du delat nåt ätligt med någon?

Som mellansyskon följer jag syskonens lag: Delaren (dvs den person som t ex skär upp bullen) som delar får inte välja. Den som väljer har därmed rätt att välja den största biten om en sådan uppstår. Så det beror på, om det är jag själv som utfört itu-delandet eller ej. Men oftast tar jag ändå den minsta eftersom jag äter som en sparv.

4, Vad är du halvfärdig med?

En miljon sortguider…! 😆😆😆Men då har jag väl nåt att göra i vinter också, antar jag… 😂

5, Om du kunde spara hälften av din inkomst, vad skulle du göra med pengarna?

Det jag gör nu: ställa om och satsa mer tid på det jag tycker är viktigt. Omställning handlar om att ställa om livet så att det blir långsiktigt hållbart, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det speglar också vad jag försöker lyfta som trädgårdsbloggare: budgetodling, fröodling (att odla från frö till frö), biologisk mångfald i form av sortguider mm.

Jag försöker visa att det går att odla och leva på ett enklare sätt, att du inte behöver vara en hyperkonsument med tusen odlingsprylar, växthus, särskilda odlingsskor eller odlingskläder för att kunna odla. Att kunskap trumfar prylar. Jag försöker engagera mig i föreningar som t ex Sesam, nätverka, lyfta och hylla mina källor och håller fröodlingskurser och föreläsningar om just de ämnen som jag glöder lite extra för. Och just det där med källor är extra viktigt för mig, önskar verkligen att mina kollegor i branschen var bättre på det, så där försöker jag föregå med gott exempel så gott jag kan.

Och nu ska jag iväg till Härnösand.
För att hålla fröodlingskurs! Ska bli jättekul!
😃😃😃

Den kanske inte ser så mycket ut för världen, men den är större än mitt huvud. 😂
Det ryms mer frö än man kan tro i en sån här… Hade så mkt sniglar som slukade småplantor i våras men ett gäng solrosor klarade sig iallafall och hann bli riktigt maffiga.
Det blev lite olika solrosor iår, såhär såg de ut i somras. Låga Pacino Gold.
Höga Tall Sungold ser nästan ut som en mjuk, gosig huvudkudde…
Höga Velvet Queen ska jag odla igen nästa år.
Men jag hann skörda en hel del tomater innan kylan kom på allvar inatt iallafall… (några snyggplantor flyttades inomhus) Här biffsorten Rose Crush F1, gula Honey Drop, Brown Plum, lilla röda Koralik till höger och lagringstomaten Pantelli på kvist. I storskålen är det en salig blandning av Ruby Slippers mfl.
Annars har mycket tid gått åt till äpplen såhär på hösten…
Mkt sortbestämningar har det blivit. Meddelar de sista resultaten via mail idag innan jag drar iväg på kurshållar-resan.
Men liiite perenna blomster har ändå klarat sig i trädgården, trots nattens kyla. Strålrudbeckian Goldsturm och den rödbladiga praktlysingen/”guldlysingen” Firecracker t ex.
Läs också: 100 dagar av omställning
Såhär budgetodlar jag tomater

Annons

9 Comments

  1. Du har en viktig uppgift i livet, att inspirera och lära ut hur vi bättre tar hand om vår jord, o det gäller oss alla! Jag är miljömedveten men bor i hyreshus numera och när jag bott med egen täppa har inte intresset eller handlaget varit det rätta för att odla. Däremot har jag varit mycket duktig på att ta tillvara det naturen ger, bär, svamp, ätliga växter osv. Vi får alla försöka bidra så gott vi kan. Ha en skön helg

  2. jag gillar intressanta böcker… Vår lilla trädgård är mer till lyst än nytta, sniglarna ser till att vi får nöja oss med lite bär och frukt. Är lite gammaldags, lagar saker, köper begagnat, slänger inte mat… Har lyckats få barnen tänka så också, även de äldsta barnbarnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.