En alternativ livsmedelsstrategi

trollet
Bildkälla: Omställningskonferensens program 11-13 okt 2024
I helgen var jag på Omställningskonferensen i Uppsala, tre dagar av enorm kunskapsdelning och inspiration. Då lanserades En alternativ livsmedelsstrategi: En strategi för den goda maten. 😃

Om du är en odlare med intresse för beredskap och klimat så hoppas jag att du har koll på omställningsrörelsen. Om inte så kommer här en ultrakort sammanfattning: Omställning (så som Omställningsnätverket definierar den) går ut på att bygga ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt långsiktigt hållbart samhälle. Enkelt va? Och skitsvårt.

Tanken är att samhällen som är socialt hållbara, ekonomiskt hållbara och ekologiskt/miljömässigt hållbara blir mer resilienta och snabbt kan anpassa sig till förändringar. Det ska vara hållbart långsiktigt, och då behövs balans mellan individ & kollektiv, och det yttre & det inre. Nyckelord är lokalsamhälle, nätverk, matproduktion och konsumtion. Många av de här frågorna blev kusligt aktuella med pandemin tycker jag… Men också med tanke på kriget i Ukraina.

Omställningskonferensen 2024 hölls i Hågaby, Uppsala.

Omställning på olika sätt

Omställning kan se väldigt olika ut… För vissa människor handlar det om att betala av sina lån för att sen kunna växla ner tempot, att jobba mindre för att orka långsiktigt. För nån annan kan det handla om att ta ett lån för att köpa en gård och bli matproducent. Eller att spara ihop en buffert för större ekonomisk resiliens. Eller lära sig att förädla mat. Eller att bygga en jordkällare för att kunna lagra sin egen skörd. Eller att lära känna sina grannar, bygga sociala gemenskaper på olika sätt. Att samarbeta med andra, gå med i ett matvärn, eller skogsvärn, eller nåt annat.

Årets omställningskonferens hade temat Det Goda Livet. Så vad är ett gott liv för dig? Ett långsiktigt, hållbart, resilient gott liv? Fundera på det. Hur ser det ut rent konkret? I din egen vardag, men också på ett större plan. (Och hur kommer vi dit…?) För mig personligen betyder det just nu konkret att jag skapar många, små kretslopp som jag knyter nära mig. Och många sociala relationer. Hur skulle omställning kunna se ut i praktiken för dig?

Gunnar Rundgren presenterar ett resilient livsmedelssystem på Omställningskonferensen 2024.
Framtagen av Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen åt Omställningsnätverket. Du hittar den på: https://omstallning.net/wp-content/uploads/2024/10/En-strategi-for-den-goda-maten-3.pdf

En alternativ livsmedelsstrategi: En strategi för den goda maten

Den alternativa livsmedelsstrategin En strategi för den goda maten är framtagen av Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen åt Omställningsnätverket. Summan av kardemumman är att Sverige behöver mer och fler lokala, småskaliga livsmedelsproducenter för en bättre beredskap, dvs ett mer resilient, robust och uthålligt livsmedelssystem. Att vi sluter våra kretslopp och prioriterar lokal livsmedelsförsörjning. Bland annat….

>>> Läs den här <<<

Det var många kloka röster som kom till tals på konferensen… Här Pella Thiel.
Omställningsnätverket har också lanserat potatisuppropet. Räcker det att odla potatis? Nä, men det är iallafall ett litet steg i rätt riktning.
David Bennet, Thorsten Laxvik och Marica Möller.
Med sitt viktiga budskap.
Om du vill läsa mer om deras tankar så rekommenderar jag varmt boken Framtidens By.

Samförsörjande & självförsörjande

Jag vet att det är många som drömmer om att bli självförsörjande numera. Pandemin väckte nog både många rädslor men också drömmar hos folk… Man vill odla sig bort från utbrändhet, tråkiga kontor och evighetslånga möten. Drömmen om ett enklare liv, närmare naturen, på landet. Man vill odla mer egen mat och matas om och om och om igen av trädgårdsmedia av härliga bilder på en glad odlare i stickade, mjuka kläder framför ett växthus med nåt fluffigt, gosigt husdjur. Gulliga barn. Solsken och blommor. Myspys. En blommig sekatör, stråhatt och vattenkanna. Nån som berättar i reportage om hur härligt, mysigt och enkelt det är att odla allt själv….

Men jag tycker att vi behöver nyansera den bilden: hur gärna man än vill klara sig själv så blir det i längden omöjligt. Den där på-landet-sekelskiftes-Astrid Lindgren/Carl Larsson-idyllen som många drömmer sig bort till är tyvärr bara en dröm. För vi glömmer liksom bort att då var det här med självförsörjning inte ett individuellt projekt. Total självförsörjning kan inte vara ett individuellt projekt. Det är för stort. Förr hade man drängar, pigor, barn som arbetskraft (noll mänskliga rättigheter) och det fanns potatislov mm för att bärga skörden. Man samarbetade gårdar emellan i arbetslag. Så ser det inte ut idag.

Om du tror att du ensam ska kunna sköta ett helt småbruk och bli totalt självförsörjande på precis allt så finns nog risken att du odlar ihjäl dig, och stället för att bli utbränd på ett kontor blir du utbränd på din gård.😅Och vad spelar det ens för roll om du skulle lyckas? Om du då är den enda med mat i ett hav av hungrande grannar när krisen kommer…? Thorsten Laxvik beskriver det så bra i boken Framtidens by: ”Men ingen klarar sig i en omgivning av hungrande. Därför är samarbetsförmåga viktigare än konserver i källaren. Ingen kan vara helt självförsörjande. Självförsörjning är en märklig och lite omänsklig tanke. Men en bygd kan vara samförsörjande.” (s 94) 😃😃😃

Att odla potatis räcker inte, men är en bra början.

Följ min omställningsresa

Jag tycker att omställning, matresiliens och beredskap är jätteviktiga frågor och ställer mig väldigt frågande till att inte fler odlingsprofiler lyfter detta. Förhoppningsvis ändras det med tiden. Om du vill följa min omställningsresa så får du gärna göra det, var 100:e dag bloggar jag om omställning, både inre och yttre omställning. Om allt som går åt rätt håll, och om allt som går åt pipsvängen.😂 Det första inlägget hittar du här.

Läs också: 100 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning
Poddavsnitt 44: Om självhushållning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.