Ibland har man tur och det dyker upp gourmetsorter av potatis (med angivet sortnamn!) i mataffären. Då passar jag på minsann! Den här har jag alltså inte odlat själv, men njuter gör jag ändå.😃
Baby Lou var en ganska vanlig sort för bara några år sen, numera är den lite lurigare att få tag på som hobbyodlare på jakt efter sättpotäter. De här har jag köpt i mataffären för konsumtion och Baby Lou är en fast gul potatis som brukar bli kanongod som ugnsrostad så det får det bli till middagen.
Fördelar med Baby Lou
Det finns många fördelar med Baby Lou, men också en del nackdelar… Ingen sort är ju bäst på allt samtidigt, därför gäller det att känna till både för- och nackdelar så att man kan kombinera sorter som kompletterar varann. 😃
Det fina med Baby Lou är att den är fast, god och produktiv! Flera återförsäljare av sättpotäter menar att av en enda sättpotät kan man få 30 tillbaka och det är ju inte fy skam. Det är dessutom en hyfsad tidig sort med en utvecklingstid på ca 10-12 veckor och Baby Lou har hög resistens mot skorv och nematoder (men bara låg- medelresistens mot bladmögel). Hur den står sig mot potatiskräfta vet jag inte, det verkar inte ha testats, men den verkar ha god motståndskraft mot virus, stötblått, växtsprickor, rhizoctonia och rost. Blommorna är vita och plantan har ett delvis upprätt växtsätt. Eftersom en planta ger så många små, släta knölar så kan du faktiskt sätta dem med liiite längre avstånd än andra sorter.
Nackdelar med Baby Lou
Om du vill ha jättebumlingar till potatis så ska du välja nån annan sort, för Baby Lou ger bättre babyknölar… Och den stortrivs inte som odlad i kruka, hellre på friland eller i pallkrage. Annars är det svårt att hitta nåt negativt, förutom att den periodvis är svår att få tag på. Varför vete sjutton. Det verkar som att Baby Lou är registrerad i Tyskland, så det är inte brexit som spökar iaf.
Baby Lou är en bra sort egentligen, men det är irriterande svårt att hitta vettig information om sorten… Nästan alla kedjor har samma, ordagranna beskrivning. I vanliga fall när jag vill ha reda på bra information om potatis så är min första källa att söka på https://www.europotato.org/ men där fick jag inte fram ett skvatt denna gång. Vilket är ovanligt… Nåja. Det finns fler källor. Men ju fler källor desto bättre, förstås. Enligt SKUD ingår Baby Lou i Färskpotatis-Gruppen (och den verkar ha funnits på svenska marknaden sen ca 2013) men enligt flera återförsäljare så går den även att lagra. Lite oklart hur länge…
Har du lagrat Baby Lou? Hur länge höll den sig ungefär?
Kommentera gärna blogginlägget och berätta. 😃😃😃
Källor i urval:
https://www.solana.de/kartoffelsorten-detail_en/items/baby%20lou.html
https://www.bjalbotradgard.se/Baby%20Lou.pdf
SKUD