Lucka 11: Havtorn Romeo & Julia

trollet

Gästbloggare: Lia Starälv

Havtorn Hippophae rhamnoides ’Julia’ och ’Romeo’

Min syster gav mig en liten flaska med orange sirap i och bad mig hälla lite på en skål filmjölk. Jag lydde, och slungades tillbaka till barndomens mornar!

Hon hade pressat havtorn och sötat till perfektion, till precis den smaken vi som barn under vinterhalvåret fick skriva våra namn med på filmjölkstallriken. Det var vårt C-vitaminintag under vinterhalvåret, tillsammans med vitkålssallad till all mat. På grönsaker var vi helt självförsörjande och åt bara det som fanns för årstiden, men havtorn hade vi inga så detta måste mamma ha köpt på butiken Hälsokost.

Växer bra på de flesta jordar

Havtornsbär kan anses sura för en del människor som därför tvekar att odla dem, men i denna sirapsform är det riktigt gott och den är enkel att använda till mat och efterrätter. Själv äter jag dem frysta i en bärblandning varje dag under vinterhalvåret. Om du pressar juicen ur plockade bär så släng inte pulpan, den kan torkas till te eller frysas in och användas i brödbak och mat. Om du bor nära kusten kan du förmodligen hitta buskar i det vilda, men de växer bra på de flesta jordar och behöver bara vattnas vid etableringen. Det tar ca 2 år och då vill de inte heller ha konkurrens runt rötterna.

Hos mig är det kompakt lera och det fungerar fint även om jag tycker att hanplantorna skickar ut lite väl mycket rotskott, förmodligen för att de inte kan gå så djupt som de egentligen vill. Jag bor i zon 3.

Havtorn Julia dignar av bär. Foto: Lia Starälv

Romeo & Julia

Det är de havtorn jag planterade 2007 och har skörd av i överflöd. Julia har lite avlånga bär med en tjusig glansig lyster, väldigt fin i vas! Framtagna för att passa svenskt klimat. Våren 2023 planterade jag tre andra honor och en hane på andra sidan trädgården och de har gett en liter bär var i år. Bären har lite olika form men ärligt talat kan jag inte säga att de smakmässigt skiljer sig så mycket åt.

Jag tänker ändå att det är kul att plantera olika sorter, då kommer du se vilken sort som trivs just hos dig om du vill utöka. De går fint att föröka med sticklingar. Havtorn vindpollineras så placera hanen i mitten. På det sättet ser du till att få bär åtminstone på någon av buskarna. Fem honor kan sättas runtom. Fråga på plantskolan vilka som är kompatibla med varandra.

Omogna havtorn. Foto: Jasmine Waara

Olika skördesätt

En till anledning att odla fler är skörden. Bären sitter hårt i klungor med ett litet skaft direkt mot grenen. Försöker du plocka ett bär så mosas de som sitter bredvid om du inte använder en liten sax. Lättast är därför att klippa av kvistar (inte större grenar) och frysa in, sedan kan de skakas av. Busken mår också bra av beskärningen när den görs på mindre kvistar, och du får en fin form. Med fler buskar behöver du inte beskära varje år eftersom en välmående buske ger ett överflöd av bär som också ögonen kan fröjdas av tills fåglarna äter upp dem.

Varför ska vi äta dem då? Jo de innehåller omega oljor och 7 olika vitaminer. 50 gram bär per dag ger 75 milligram c-vitamin vilket är det rekommenderade intaget. Men är du förädlare av din egen trädgård och har frysen full av frukt och grönt så får du ju C – vitamin från annat håll också. Det enklaste skördesättet är att pressa bären direkt på busken.

Här en länk där ni kan se hur den fungerar:

https://www.facebook.com/fantoymarine/videos/1121615871779664

Foto: Lia Starälv

Om Lia Starälv:

Jag driver Solkulla Matskog, en skogsträdgård i södra Uppland. Här tillhandahåller jag olika utomhus workshops med odling, skörd, matlagning och förädling ur den egna trädgården. Här kan du övernatta i stugor eller glampingtält och själv utforska skogsträdgården och trädgården som jag utvecklar till ett microjordbruk i permakulturens anda. Själv är jag uppvuxen i en Demeterträdgård och har drivit glutenfri vegetarisk restaurang med hälsa som inriktning. Certifierad i permakultur och kostrådgivning, konsulterar även i andras trädgårdar för att öka på det ätbara och mångfalden.

Kom gärna in på min hemsida www.solkullamatskog.se eller följ mig på instagram @solkulla_matskog eller på FB som Solkulla Matskog. Kanhända ses vi sen på någon kurs eller workshop i Matskogen. Jag önskar dig en rofylld tid fram mot julen!

Läs också Lucka: 10 Persika Riga
Sortguide: Havtorn
Poddavsnitt 38: Om fleråriga grönsaker i mat och trädgård
med Lia Starälv

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.