Lucka 16: Aronia fk Västeråker

trollet

Gästbloggare: Agneta Andersson

Slånaronia Aronia x prunifolia Fk Västeråker E

Tänkte att jag skulle skriva om denna lilla doldis bland bären. Slånaronia används idag mestadels som häckväxt och som buske i blandade planteringar både privat men även en hel del i offentlig miljö.

Det är en anspråkslös buske som blir 2-3 m hög. Den gläder oss med fin blomning i maj-juni följt av vackert gröna blanka blad under sommaren och så kommer då färgexplosionen på hösten i rött och orange tillsammans med dessa fantastiska blåsvarta bär. Skulle du inte äta upp dem så gör koltrastarna det!

Den är väl värd att lyfta som bärbuske. Dess bär är ett av de mest rika på antioxidanten antocyanin och de innehåller många vitaminer och mineraler såsom A,B,C,E,och K vitamin samt mineralerna järn, kalium, fosfor och zink. Med andra ord ett riktigt superbär med den stora fördelen att vi kan odla den i våra egna trädgårdar och slipper långa transporter.

Aronia fk Västeråker i blom. Foto: E-planta. Used with permission.
Aronia fk Västeråker. Foto: E-planta. Used with permission.

Vinner på att frysas

Själv har jag haft den i två former, dels som en vanlig buske i en slänt där den överlever det mesta, dels i form av sorten Aron eller Viking toppympad på någon form av Sorbus. Sk fulymp… Men den väcker i alla fall uppmärksamhet! Vissa år kan vi plocka omkring 10 liter på dessa plantor.

Bären har en strävhet och beska, inte lika mycket som slånbär, men även aroniabär vinner på att frysas om man vill göra saft eller sylt. Det går att hitta recept om man googlar. Maken som har diabetes äter gärna någon näve färska då och då, bäret har även en förmåga att jämna ut blodsockret.

Aronia får vacker sprakande höstfärg. Foto: Agneta Andersson

Müsli, mos och cider

Och så torkar vi dem, det går fint att blanda torkade bär i müsli och bröd eller ha som snacks när sötsuget sätter in efter några timmar framför datorn på jobbet. Vi torkar dem i varmluftsugnen på svag värme, en varm höst som i år fick de förtorka lite på plåtar i växthuset. Ibland passerar jag en del med äpplen när jag gör äppelmos och får då ett mörkt purpurfärgat Aroniamos.

Och så ett sista tips. I egen cider. Där är du ju ofta ute efter bittra och beska toner bland äpplena. Varför inte använda Aronian och du får då en vackert mörk dryck att njuta av vid festliga tillfällen. Aroniabären har starka färger, undvik att spilla saft utan att torka av det kan vara bra att veta.

Lycka till med odlingen!

Aroniadryck passar fint vid festliga tillfällen. Foto: Agneta Andersson

Om Agneta Andersson

Jag heter Agneta Andersson och har arbetat inom trädgård hela mitt yrkesliv. Idag jobbar jag på en partiplantskola (Nya Eriksbo Plantskola) i Mälardalen men vi har även en trädgård hemma som vi öppnar upp vid några tillfällen per år. Besök gärna vår hemsida Branta Täppans Trädgård om du vill se mer.

Läs också Lucka 15: Tegnérsäpple
Sortguide: Aronia

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.