Lucka 20: Plommon Obilnaja

trollet

Gästbloggare: Johan Johansson

Prunus salicina ’Obilnaja’

(OBS! Plommonet Obilnaja finns inte med i SKUD och Chicago Botanical Garden namnger den bara som Prunus ’Obilnaja’ men eftersom den fått mest egenskaper från salicina så kör vi på det.)

Vilken smaksensation det var när jag för första gången smakade detta underbara plommon. Obilnaja är en komplex korsning mellan körsbärsplommon (Prunus cerasifera), japanskt plommon (Prunus salicina), Ussuriskt plommon (Prunus ussuriensis) och kinesiskt plommon (Prunus simonii). Det har bra härdighet och klarar temperaturer ner mot 25 minus.

Plommon Obilnaja. Foto:

Lite syrligt och krispigt

Smaken påminner om ett japanskt plommon, lite syrligt och med ett härligt krisp i skal och fruktkött. Det har dock en mer komplex smak än ett klassiskt japanskt plommon troligtvis på grund av den komplexa korsningen mellan flera olika sorters plommon. Delvis självfertil så sätter frukt med bara ett träd men gynnas av att ha t ex ett träd av Salicina-typ i närheten.

Frukten mognar i augusti. Har längre hållbarhet än många andra plommon och man kan förvara det i kylskåp i flera veckor. Fantastiskt vackert rödorange fruktkött.

Jag önskar dig en fin Jul 🙂

Mvh Johan

Om Johan Johansson

Jag heter Johan Johansson och är en växtsamlare med huvudintresse på ätbara växter och då framförallt fruktträd och bärbuskar. Jag driver tillsammans med min fru Linda och vän Fredrik, Jeppa S Trädgård.

Hemsida: https://jeppastradgard.se/

Instagram: @jeppa.s.tradgard

Läs också lucka 19: Furstligt Grönt Taffelpäron
Lucka 18: Juläpplet Cox Orange

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.