Fördelar och nackdelar med blåbärstry

trollet

Fördelar med blåbärstry

Blåbärstry har väldigt många goda egenskaper. Bären mognar först av alla andra bär i våra trädgårdar och innehåller mycket aktiva antioxidanter vilket på ren svenska innebär att de är dundernyttiga, faktiskt nyttigare än vilda blåbär. Buskarna är dessutom riktigt tåliga mot kyla vintertid, ända ner till minus 43 grader, och blommorna klarar ner till minus 8 utan att bli förstörda så jag slipper flaxa runt med fiberduken i vårvindarna. De ryska sorterna blommar generellt lite tidigare än kanadensiska sorter och tål också liiite mer kyla.

Behöver knappt beskäras

Beskära behöver du inte göra de närmsta 7 åren, sen kan du glesa ur busken lite om du tycker det behövs. Sjukdomar är inget du behöver bry dig nämnvärt om heller, om buskarna står för skuggigt på tung lerjord kan de drabbas av svamp men i övrigt är de friska.

Några särskilda skadeinsekter som föredrar blåbärstry verkar inte heller ha dykt upp än, så det är lätt att odla dem ekologiskt och giftfritt om du vill. Och det vill du väl? 😉

Nackdelar med blåbärstry

Fördelarna är ju så kalasbra, finns det ens några nackdelar?  Jodå, det tycker jag nog även om fördelarna överväger.

Blåbärstry beskrivs ofta som väldigt söta och goda med samma sötma som hos bigarråer, men det är en sanning med viss modifikation. Visst finns det vissa sorter som är jättesöta och goda, men inte alla. Dessertbären är toppen för färskkonsumtion direkt från grenen, hur gott som helst! Andra sorter är lite bittrare. Köp inte första bästa blåbärstry utan kolla upp sorten först.

Tänk på…

  • … att du får större bär, och jättemycket fler bär om du har olika sorters blåbärstry (men det kan vara svårt att hitta i handeln, de flesta trädgårdsbutiker säljer bara en sort)
  • …att bären inte finns att köpa i vanliga matbutiken, så vill du äta dem måste du odla dem själv
  • …att det inte är så lätt att hitta riktigt goda sorter av blåbärstry i vanliga trädgårdsbutiker.
  • …att vissa sorter är svåra att plocka eftersom bären trillar av så lätt (lägg ut ett lakan under busken och skaka istället)
  • …att bärbuskarna ser ganska ointressanta ut, de ger varken spektakulär blomning eller tjusig höstfärg.

Tid att leta

Den största nackdelen tycker jag är att det fortfarande är så pass knepigt att få tag på plantor av blåbärstry i svensk handel. Det beror på att det växtmaterial som säljs är hårt reglerat och kommersiell förökning av de flesta sorters blåbärstry är patenterad och kräver licens. På trädgårdsmässor brukar det vara lättare att få tag på flera olika, goda sorter samtidigt. Annars får du försöka åka runt till olika trädgårdsbutiker och ”pussla ihop” en fin samling av olika sorters blåbärstry för pollineringens skull. Lite tidskrävande kanske, men det är det värt. 🙂

Läs också Sortguide: Blåbärstry

Annons

6 Comments

  1. Vilka fina listor du gör på de olika träden och buskarna, jag fastnar länge och läser/njuter av ditt arbete ! Det här med aprikos och persika skulle vara enormt kul att pröva men vår z 6 avskräcker. Du tog upp Moskva velvet tror jag den heter som ett alternativ för mig i z6 av träd.
    Blåbärstry har jag och min svärdotter köpt 6 buskar tillsammans, sen har jag sått frön så nu är det 21 st till som i år fick två bär på en Auroraplanta. Längtar till nästa vår då denna vinter inte var bra för några buskar eller träd hos oss.

    1. Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 😀 😀 😀
      Moscow Velvet verkar i nuläget vara en extremt svår sort att få tag på, varmt lycka till i jakten.

  2. Mycket matnyttigt finns att hämta här på din sida 🙂
    Nu undrar jag om det kan vara svamp jag fått på mina blåbärstry…jag har sorterna Wojtek, Zojka och Atut som planterades i maj. De planterades i gropar med organiskt material och ny jord, men i övrigt är det lerjord. Har du något tips på hur man lämpligast behandlar dem mot svamp? Kanske de är allmänt tröga i starten, men det har inte hänt mycket sedan de planterades…

    1. Hej Carina!

      Vad underligt, blåbärstry är kända för att vara friska och sällan drabbas av sjukdomar… Om de står för tätt eller mörkt planterade så kan de ibland drabbas av mjöldagg och det medel som brukar användas då är Kumulus, det hittar du i vanliga trädgårdsbutiker. Mjöldagg är ju en slags svamp så testa Kumulus, följ anvisningarna på förpackningen. Lycka till. 🙂

  3. Ryssar håller ej med om skadeinsekter och andra hot. Svamp och även specialiserade parasiter finns. Man ska ej förvänta sig en totalt problemfritt buske, men den är tuffare än äpple eller päron.

    Eftersom just i Ryssland har dom odlat länge, minst 100 år, man får mycket nytta av sökandet med Ryska nyckelord som ”болезни и вредителей жимолости”. Då hittar man mycket bilder och sen är det lätt att robotöversätta. Canada sorter funkar ej i EU.

    1. Hej Alex! Jag blev nyfiken, vad menar du när du skriver ”Canada Sorter funkar ej i EU”? Jag ska plantera 8 st Blåbärstry nästa år i trädgården och har läst om många kanadensiska sorter som verkar fina och därför skulle jag vilja höra ditt perspektiv på det hela. När jag väl satt dom i jorden är det ju lite sent att ångra sig så jag uppskattar verkligen svar 🙂 Med vänlig hälsning, C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.