Hur får man tag på sorterna i sortguiderna?
Alla sorter finns inte alltid att köpa, tyvärr (det är därför det är så viktigt att lära sig fröodla). Fröfirmor och trädgårdsbutiker är lite som modehus, dvs de släpper nya kollektioner och ändrar sitt sortiment från år till år. Och det går trender även inom trädgård, en sort som kanske var vanlig och jättelätt att få tag på 2018 kanske plötsligt blivit ovanlig och svår att få tag på 2023. Utbud och trender varierar över tid, därför gäller det att googla och söka på sortnamn online regelbundet, särskilt på våren då utbudet brukar vara störst.
Om du bara kan tänka dig att köpa från Sverige så googla vad + sortnamnet + köpa
Eller om du kan tänka dig att köpa från utlandet (tillåtet enligt jordbruksverket från länder inom EU) så googla vad + sortnamnet + buy
Exempel: rabarber + Barbro + köpa eller rhubarb + Barbro + buy
Och lyssna gärna på poddavsnitten om det ämne du är mest intresserad av, där brukar vi tipsa om olika relevanta inköpsställen och fröfirmor. 🙂
Säljer du frö?
Nej, men jag hänvisar ofta och gärna till fröfirmor jag tycker är bra; bl a Fröbanken, Kinnekullefrö, Meraki Seeds, Nordfrö, Runåbergs Fröer mfl.
Säljer du potatislök?
Nej, men jag tipsar om hur du får tag i det här.
Vad är en F1-hybrid?
F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen. F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollinering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp: blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan sort. Vips är en F1 hybrid född. De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, vara motståndskraftiga mot många olika sjukdomar samtidigt, kunna transporteras långt eller för att mogna snabbt.
Om du sparar frö från en F1-hybrid blir resultatet oförutsägbart: det blir helt enkelt inte genetiskt likadana tomater från det fröet eftersom plantan det kom ifrån hade två inavlade föräldrar, skörden brukar inte bli enhetlig. Det går att stabilisera en F1-hybrid men det tar lång tid, ca 7 säsonger eller mer.
Mer information om olika tomatförkortningar hittar du här.
Hur får man reda på om tomatsorten är en hybrid?
Om det är en sort som är registrerad inom EU så hittar du den på European Commissions lista här. Tomatfrö ska alltid vara märkt som F1-hybrid om det är det. TOMATPLANTOR och TOMATER I MATBUTIK är dock inte märkta som hybrider även om de är hybrider, så kolla alltid European Commissions lista. Lita inte på plantetiketter eller matbutikernas skyltar.
Och sen finns det ju en hel del ”gamla” F1hybrider i omlopp som hängt med ett tag, som i många år sålts och bytts som icke-hybrider hobbyodlare emellan och (förhoppningsvis) stabiliserats i 7 år eller mer… 😉 Om sorten funnits mycket länge och säljs som icke-hybrid av en betrodd källa så är den sannolikt stabil numera. Om sorten är NY och redan säljs som icke-hybrid så är den sannolikt inte stabil än. Sen finns det också ”luringar” som säljs både som F1-hybrid och icke-hybrider parallellt av olika fröfirmor… Men det är en annan historia.
Hur får man tag på tomatfrö till specifika sorter?
Om du bara kan tänka dig att köpa från Sverige så googla tomat + sortnamnet + köpa
Eller om du kan tänka dig att köpa från utlandet (tillåtet enligt jordbruksverket från länder inom EU) så googla tomat + sortnamnet + buy
Exempel: tomat + Ponderosa + köpa eller tomato + Ponderosa + buy
Du kan också testa att göra en efterlysning i dina sociala medier; i dina stories på Instagram eller i olika tomatgrupper/forum. På Facebook finns specifika köp- och säljgrupper för tomatfrö (men kom ihåg att det alltid är en chansning att köpa frö av okänd privatperson). Fröfirmorna är lite som modehus och ändrar sina frökollektioner/ sitt frösortutbud från år till år så det gäller att googla varje år, gärna på våren då de lanserar sina nyheter. Du kan också gå med i Åke Truedssons tomatklubben.se (en tomatfrögenbank som kräver medlemskap, men det är inte dyrt att gå med) men även hans utbud varierar över tid.
Hur får man tag på kulturarvssorter som inte säljs av fröfirmor?
Testa att göra en efterlysning i dina sociala medier; i dina stories på Instagram eller i olika frököp- och säljgrupper på t ex Facebook (men kom ihåg att det alltid är en chansning att köpa frö av okänd privatperson). Och gå gärna med i din lokala trädgårdsförening! Äldre odlardamer är en fantastisk resurs, de odlar ofta gamla kulturarvssorter som inte går att köpa längre. Sannolikt finns den där lokalsorten du så gärna vill ha betydligt närmare än du tror. 😉
Nordiska Genbanken (NordGen) erbjuder rariteter i sin webshop men den är endast öppen mellan 1 mars och 31 maj. Och dessa fröer säljs med förbehållet att du INTE får sälja dem vidare (men du får gärna fröodla och föröka upp sorten själv).
Om du vill lära dig fröodla så gå med i den ideella fröodlarföreningen Sesam. Där är jag aktiv medlem. I Sesam beskyddar vi gamla köksväxtsorter och fröodlar dem i bevarandesyfte, det behövs alltid fler gesäller och aktiva medlemmar som hjälper till att hålla gamla värdefulla sorter vid liv. Gå en fröodlingskurs och börja fröodla upp dina favoriter och hjälp oss att erbjuda frö till fler fröodlande medlemmar.
Undrar du nåt annat?
Kontakta mig på dm på instagram @tradgardstrollet_
eller maila info@tradgardstrollet.se 🙂